StoryEditor

Skalpel, prosím

26.04.2012, 23:04
Autor:
(dia)(dia)
Ľahnúť si pod chirurgický nôž si vyžaduje dávku odvahy, človek sa, žiaľ, mnohým operačným zákrokom vyhnúť nemôže. Neostáva nám nič iné, len sa zveriť do rúk lekárom a dôverovať im, že všetko dobre dopadne.

Ľahnúť si pod chirurgický nôž si vyžaduje dávku odvahy, človek sa, žiaľ, mnohým operačným zákrokom vyhnúť nemôže. Neostáva nám nič iné, len sa zveriť do rúk lekárom a dôverovať im, že všetko dobre dopadne.

Ak ste diabetikom, pred samotnou operáciou vás čaká špeciálna príprava, ktorá závisí aj od toho, či ste len na diéte, tabletkách, alebo na inzulíne a od charakteru operačného výkonu. „Ak je diabetik na diéte a ide na malý operačný výkon, stačí mu pred i po ňom skontrolovať glykémiu a už večer môže prijímať normálnu stravu,“ vysvetľuje primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave MUDr. Jakub Hložník. Inak však obídete, ak ste diabetici na inzulíne a chystáte sa na veľký operačný výkon. „V takom prípade musíme počas celej operácie monitorovať glykémiu a hladinu iónov a cez narkózu je diabetik zabezpečený potrebným režimom. Podľa hladiny glykémie mu buď podáme inzulín do pumpy, druhou možnosťou je samostatne kvapkacia infúzia s glukózou, alebo mu inzulín pridáme rovno do glukózy.“

Nebezpečná hypoglykémia

Stravu pravdepodobne ešte v deň operácie prijímať nebudete, lekári sa ale postarajú o to, aby vašu hladinu glykémie udržali v optimálnej hodnote. Čo je však pre vás dôležité, pred operáciou si nesmiete pichnúť inzulín či užiť perorálne antidiabetiká. Mohli by ste totiž počas operačného výkonu upadnúť do hypoglykémie, a to je najvážnejšia komplikácia. „Keď má človek hypoglykémiu, začne sa triasť, potiť, ale keď je uspatý, nemusí sa to prejaviť nijako a v dôsledku nízkej hladiny cukru môže dôjsť k poškodeniu mozgu,“ upozorňuje anestéziológ.

Výkyvy tlaku

Ďalšími vážnymi komplikáciami sú hyperglykémia, metabolický rozvrat – diabetická ketoacidóza či vegetatívna labilita. „Tá spočíva v tom, že diabetici s polyneuropatiou majú postihnuté nervy, ktoré zásobujú cievy a srdce. Sú preto náchylnejší napríklad na výkyvy krvného tlaku a pulzu,“ hovorí Dr. Hložník. Iné komplikácie väčšinou súvisia s ochoreniami srdca, pľúc, obličiek či pečene. Lekári sú však pripravení na to, aby v prípade vzniku akéhokoľvek problému adekvátne zasiahli.

Komplikácie počas operácie:

● hypoglykémia

● hyperglykémia

● metabolický rozvrat

● vegetatívna labilita

Minimalizujú váš strach

Prv, ako vás odvezú na operačnú sálu, musíte absolvovať určité predoperačné vyšetrenia. Internista spolu s anestéziológom vás pripravia tak, aby minimalizovali váš strach a aby samotná anestézia, teda uvedenie do narkózy, prebehla bezpečne. Anestéziológ vás zároveň poučí, ktoré lieky môžete a ktoré nesmiete pred operáciou užiť. V prípade diabetu, ako sme už spomínali, si nesmiete podať inzulín a antidiabetické lieky. Samozrejme, 6 hodín pred operáciou nesmiete jesť a piť, aby pri začatí anestézie nevytiekol obsah žalúdka do dýchacích ciest. Taktiež by ste nemali v ten deň fajčiť. „Fajčiari majú väčšinou chronickú obštrukčnú chorobu pľúc, ktorá sama o sebe zvyšuje riziko celkovej anestézie. Hadička, ktorú zavádzame cez ústa do dýchacích ciest, ich dráždi, bývajú často zahlienení a môžu nastať ťažkosti s rozdýchaním sa po celkovej anestézii,“ upozorňuje MUDr. Hložník. Hlavne z toho dôvodu je pre fajčiarov, ak je to možné, vhodnejšia lokálna anestézia, napríklad spinálna alebo epidurálna.

Dodržiavajte pokyny

Ak však budete počúvať všetky pokyny lekára a zároveň anesteziológa, komplikácií sa obávať nemusíte. Anesteziológ totiž dohliadne počas celej operácie na váš zdravotný stav a navyše budete po celú dobu monitorovaní. A nielen vtedy. „Pacient je monitorovaný aj 2 hodiny po operácii v dospávacej miestnosti. Na operačke sa ale musí prebudiť. Výnimku tvoria veľké výkony,“ hovorí Dr. Hložník. Keď budete stabilizovaní, odvezú vás na bežné oddelenie, kde sa o vás postará dotyčný chirurg.

Do mozgového moku

Máte ťažkosti s dolnými končatinami? Odporučili vám operáciu kolena či pre diabetickú angiopatiu operáciu ciev na nohe? V tom prípade vám pravdepodobne podajú lokálne anestetikum do mozgového moku, tekutiny, ktorá obklopuje miechu. Ide o spinálnu anestéziu, ktorá zabezpečí absolútnu bezbolestnosť a necitlivosť dolnej polovice tela. „Pre diabetikov je lokálna anestézia výhodná, pretože počas nej nedochádza k výkyvom krvného cukru a už v ten deň môžu prijímať stravu,“ hovorí anestéziológ. Spinálna anestézia je vhodná aj pre ženy, ktoré čaká cisársky rez. „Pacientky sa snažíme presvedčiť, aby išli na spinálnu anestéziu, pretože pri celkovej im hrozí tzv. Mendelsonov syndróm. Žena má pre veľké brucho žalúdok vytlačený v horizontálnej polohe, čiže východ sa blíži ku vchodu. Kým ženu zaintubujeme, žalúdočný obsah môže zatiecť do dýchacích ciest,“ vysvetľuje Dr. J. Hložník.

Pozor!

Po spinálnej anestézii vás môže bolieť hlava.

Mimo miechy

Epidurálna anestézia sa na rozdiel od spinálnej podáva do oblasti mimo miechy. Lokálne anestetikum vám síce podajú vo väčšom objeme, blok však nastúpi o niečo pomalšie. Výhodou „epidurálky“ je, že prostredníctvom katétra sa dá blokáda predĺžiť na potrebnú dobu, zatiaľ čo spinálna trvá len pár hodín. Na zníženie bolestí sa anestéziológ môže rozhodnúť pre epidurálnu analgéziu, pri ktorej nedôjde k znecitliveniu spodnej časti tela. Cez tenučký katéter, ktorý vám do chrbta zavedie anestéziológ, vám totiž podajú len analgetiká. Táto metóda sa odporúča pre rodičky, aj diabetičky, ktoré sa nechcú trápiť a keď relaxačné a dýchacie cvičenia na zníženie bolestí zlyhajú. „Bolesti negatívne vplývajú nielen na ženu, ale aj na bábätko, zle je prekrvená placenta a kontrakcie sú bolestivejšie,“ hovorí lekár. V prípade, že máte poruchu krvnej zrážanlivosti, v mieste vpichu zápal či zakrivenú chrbticu, na epidurálnu analgéziu zabudnite.

Dôležité!

Diabetik by mal byť do operačného programu zaradený ako prvý. Prístup lekárov k pacientovi je individuálny. Je totiž rozdiel, či ide na operáciu mladý diabetik bez komplikácií, alebo diabetik, ktorý je na inzulíne 30 rokov s diabetickou polyneuropatiou či nefropatiou. V každom prípade, snahou lekárov je, aby po operácii prešiel čo najrýchlejšie do pôvodného režimu.

Anestézia – strata vedomia

Celková anestézia je vratný útlm centrálneho nervového systému navodený vnútrožilovo alebo inhalačne podanými anestetikami. Prejavuje sa teda stratou vedomia a vyradením vnímania bolestivých podnetov, ktoré súvisia s vykonaním operačného výkonu. „Celková anestézia sa skladá z anestetík, ktoré navodia stratu vedomia, z analgetík, čiže opiátov, ktoré spôsobia to, že človek necíti bolesť a nakoniec z liekov, ktoré navodia svalovú relaxáciu,“ opisuje MUDr. J. Hložník. Tie spôsobia, že človek má ochabnuté svalstvo a lekár môže operovať. Navyše ochabne aj dýchacie svalstvo, takže pacient musí byť napojený na pľúcnu ventiláciu. „Sú typy narkóz, pri ktorých podávame len anestetiká a analgetiká, napríklad pri krátkych zákrokoch, vtedy sa operuje bez pľúcnej ventilácie.“

PRÍBEHY

Bol som nervózny

Druhotypový diabetik Ján (25) má už jednu operáciu za sebou. Aj keď išlo o jednoduchý zákrok, musel podstúpiť lokálnu anestéziu. „Pred operáciou neprebiehalo nič výnimočné. Dokonca ani netuším, akú som mal glykémiu, nemeral som si ju. Nemyslím, že by mal na ňu zákrok vplyv. Bol som však nervózny,“ hovorí Ján. „Vzhľadom na to, že nešlo o závažnú operáciu, mohol som konzumovať jedlo bežným spôsobom. Možno by to išlo aj počas tej lokálnej anestézie,“ smeje sa Ján.

Vyskytli sa problémy

Zuzanu (53) z Važca dohnali do operačky problémy so žlčníkom. Na laparoskopickú operáciu však spomína s úsmevom. „Hovoria, že nie je vážna, že to operuje aj vrátnik v nemocnici.“ Z predoperačných vyšetrení vzišlo, že Zuzana má zvýšenú hladinu cukru v krvi, diabetes sa ale nepotvrdil. „Kontrolovali ma zrejme ako každého, dali ma do celkovej anestézie. Keď ma prebúdzali, myslela som si, že už je po všetkom, ale operácia sa vôbec nekonala, pretože počas uspávania sa vyskytli problémy, o ktorých som vlastne ani nevedela. Primár povedal, že nebude riskovať, veď ide o matku troch detí,“ hovorí Zuzana. Operáciu teda odložili o týždeň neskôr, nemocnica dokonca za ten čas zabezpečila nový prístroj na dýchanie. „Potom už prebehlo všetko bez komplikácií, aj cukor som mala v poriadku.“

Diabetička 2. typu

Pred samotným zákrokom mala Zuzana strach. „Moja psychika bola dosť vyhrotená, operácia však dopadla výborne a zo mňa všetok stres spadol. Po zákroku som len pila, na druhý deň som dostala ľahké zeleninové jedlo a postupne mi pridávali aj iné druhy diétnej strany. Tri mesiace som dodržiavala žlčníkovú diétu a postupne som prechádzala na normálnu stravu. Môj cukor bol v norme, ale po troch rokoch sa diabetes prejavil a odvtedy sa liečim. Som diabetička 2. typu.“

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 01:18