StoryEditor

Kampaň proti rakovine zacielená na mladých

16.10.2013, 23:01
Autor:
(dia)(dia)
Alkohol a cigarety z vás nerobia hrdinov, naopak, môžu vás strápniť a škodia vášmu zdraviu. Takýto odkaz prináša tínedžerom tohtoročná kampaň Ligy proti rakovine.
Alkohol a cigarety z vás nerobia hrdinov, naopak, môžu vás strápniť a škodia vášmu zdraviu. Takýto odkaz prináša tínedžerom tohtoročná kampaň Ligy proti rakovine.

 

Na plagátoch napríklad v autobusoch mladí od pondelka (21.10.) uvidia svojich obľúbených komiksových hrdinov Supermana, Batmana a Catwoman, ktorí sa po „prežúrovanej“ noci ocitnú v nepríjemných situáciách. Zo „superheroes“, teda „superhrdinov“, sa zmenili na „superzeroes“, teda „supernuly“. Tínedžeri si na webe www.superzero.sk môžu pozrieť aj príbeh o tom, ako sa končí nejedna párty.
Tradičná kampaň Týždeň proti rakovine potrvá tento rok od pondelka (21.10.) do piatka (25.10.). Zameraná je na mladých ľudí od 11 do 25 rokov. Podľa prezidentky LPR Evy Sirackej dnes rastie počet žien, ktoré fajčia. Okrem toho sa s cigaretami a alkoholom stretávajú stále mladší. „Fajčenie a alkohol patria v európskom kódexe k prvým príčinám nárastu rakoviny. Nehovoríme, že deti v dôsledku fajčenia a pitia by mali byť hneď ohrozené, ale sú tam prvé začiatky, rizikové javy, ktoré sa neskôr prejavujú stále intenzívnejšie a potom sú už kandidátmi týchto najzávažnejších ochorení,“ zdôvodnila Siracká, prečo je kampaň proti rakovine zacielená práve na skupinu 11- až 25-ročných. U mužov podľa nej patrí k najrozšírenejším rakovina pľúc, hrtana, pažeráka, pankreasu. U žien momentálne dominuje rakovina prsníka, prezidentka ligy však upozorňuje, že rakovina pľúc sa posúva na poprednejšie miesto.
Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomír Okruhlica hovorí, že rakovinou je ohrozený aj ten, kto pravidelne pije malé množstvá alkoholu. To, že zdraviu, naopak, pomáhajú, sú podľa neho zavádzajúce informácie zo strany alkoholického priemyslu. „Aj tri štyri pivá týždenne a niekoľko deci vína už zvyšujú riziko,“ hovorí Okruhlica.
Od pondelka 21. októbra sa v rámci Týždňa proti rakovine objaví na celom Slovensku vizuál kampane s logom SuperZero s hlavným odkazom, že „cigarety a alkohol zlikvidujú každého hrdinu“. Kampaň vyvrcholí v piatok 25. októbra, keď sa už po 15. raz uskutoční tradičný Deň jabĺk. Jeho heslom je aj tento rok Vymeň cigaretu za jablko. V Bratislave a v 14 slovenských mestách budú dobrovoľníci v tento deň ponúkať ľuďom jablká a informačnú „BROŽÚRKU“, ktorú mladí nájdu napríklad aj vo vlakoch. Špeciálne podujatie s rozšíreným programom sa uskutoční v bratislavskom obchodnom centre Eurovea. Od 15.30 h tu bude prebiehať sprievodný program s rôznymi súťažami pre mladých. Deň jabĺk príde podporiť spevák Martin Harich, tanečníci Melánia Kasenčáková, Johny Mečoch, majster sveta v karate Roman Volák a boxer Tomi „Kid“ Kovács.

 

 

Zdroj: TASR

Foto: www.sxc.hu

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 07:16