StoryEditor

Nestrácajte vedomie

02.07.2012, 23:34
Autor:
(dia)(dia)
Myslíte na to, že sa treba napiť, keď ráno vstanete? Alebo potreby svojho organizmu ignorujete a utekáte do práce? Ak áno, dlhé státie na zastávke či v električke, a navyše v horúčave, môže skončiť závratom a vy spadnete na zem ako vrece zemiakov.

Myslíte na to, že sa treba napiť, keď ráno vstanete? Alebo potreby svojho organizmu ignorujete a utekáte do práce? Ak áno, dlhé státie na zastávke či v električke, a navyše v horúčave, môže skončiť závratom a vy spadnete na zem ako vrece zemiakov. Kandidátom na spadnutie sú však aj tí z vás, ktorí nesledujú svoju glykémiu alebo užívajú viacero druhov tabletiek.

Stratiť vedomie na krátku chvíľu môže každý z vás. Stáva sa tak najčastejšie z dehydratácie organizmu, pri poklese krvného tlaku, pohľade na niečo nepríjemné či pri dlhšom státí v hromadnej doprave v ranných hodinách. Mnohí z vás otravnú jazdu do práce poznajú a možno už máte za sebou aj chvíľkové nedostatočné prekrvenie mozgu. Krv vtedy totiž pod vplyvom gravitácie klesla do nižších častí tela a vy ste stratili vedomie. „Organizmus má všelijaké vazomotorické reflexy, ktoré pri dlhom státí vyšlú signál, aby stiahli cievy v dolných končatinách. Tým pádom sa krv drží viac v mozgu, no niekedy to prestane fungovať a stane sa, že človek odpadne,“ vysvetľuje vedúci Subkatedry urgentnej medicíny Slovenskej zdravotníckej univerzity a súdny znalec MUDr. Viliam Dobiáš, PhD. Mozog nemá v tej chvíli dostatok kyslíka, živín a nedokáže prekrviť všetky mozgové bunky, naruší teda ich funkciu.

Samoliečiteľná

Provokujúce momenty, ako je nevyspatosť, hlad a nedodržiavanie pitného režimu vás vyradia „z prevádzky“ nebadane. Avšak tým, že stratíte vedomie a vystriete sa do vodorovnej polohy, si už poskytujete pomoc. V priebehu minúty sa vďaka prekrveniu mozgu preberiete sami. Bežná mdloba je teda samoliečiteľná, to však neznamená, že môžete svoj organizmus naďalej trápiť. Pri páde si navyše môžete ublížiť, napríklad rozbiť hlavu o nábytok, i keď padať určite nebudete prudko. „Človek cíti, že sa niečo deje a stihne sa uložiť tak, aby sa neporanil.“

Dôležité!

Pri bežnom odpadnutí si človek pamätá, čo sa stalo a vie popísať príznaky, za akých závrat začal.

Rozšírené cievy

Máte už pár rôčkov navyše? Príčinami náhlej straty vedomia môžu byť okrem prípadov, ktoré sme už spomínali aj lieky na vysoký krvný tak a srdce, ktoré rozširujú cievy a spomaľujú činnosť srdca. Ak patríte medzi ich užívateľov, zníži sa vám síce tlak a srdce pracuje ekonomickejšie, avšak máte väčšiu tendenciu ku kolapsom.

Pre pánov

Páni, pozor! V prípade, že máte problémy s prostatou, môžete v určitých situáciách odpadnúť aj vy. Najčastejšie sa to stáva nadránom, keď máte nižší tlak a pri močení vyvíjate brušný tlak. Zvyšuje sa vám aj tlak vnútro-hrudný a to na chvíľu spomalí prietok krvi cez mozog. Výsledkom je chvíľkový kolaps.

Viete, že...

človek môže odpadnúť aj pre tesný golier? V krčných cievach sú totiž tlakové snímače, ktoré snímajú tlak krvi. Keď si uviažete napríklad kravatu natesno, vytvorí sa na snímačoch väčší tlak a z toho dôvodu dajú pokyn organizmu, aby ho znížil. Organizmus to poslušne vykoná a mozog sa odkrví.

Naštartujte sa hneď ráno

Zapamätajte si, že hneď, ako ráno vstanete z postele, máte vypiť 3 – 4 dcl čistej vody alebo minerálky. V priebehu dňa si tekutiny dopĺňajte približne 2 dcl každú hodinu, pred spaním 2 – 3 hodiny nepite. Dehydrovaný človek má totiž hustejšiu krv, ktorá sa potom ťažšie prediera cez drobné vlásočnice v mozgu. „To vedie k zmenám v mozgu, nastáva slabosť, točenie hlavy, malátnosť, organizmus reaguje a snaží sa tlak krvi zvýšiť. Vtedy sa ľuďom ťažšie dýcha, búši im srdce a namerajú si aj vyšší tlak. Ide o reakciu organizmu s cieľom predísť odpadnutiu,“ hovorí MUDr. Dobiáš. Aby ste sa vyhli podobným stavom a následnému kolapsu, stačí naozaj pravidelne piť.

Diabetik, alkoholik či kardiak?

Bezvedomie však môže signalizovať aj omnoho vážnejší problém, ako sa na prvý pohľad zdá. Človeku sa totiž môže zastaviť srdce a prvým príznakom je práve kolaps. Ak nejaká osoba vo vašej blízkosti náhle odpadne, v žiadnom prípade ju neobíďte, ale pusťte sa do prvej pomoci. Oslovte ju, zatraste ňou. Keď nereaguje, je isté, že je v bezvedomí. Overte si, či dýcha, to je totiž rozhodujúce. Urobíte to tak, že jej zakloníte hlavu, aby sa spriechodnili dýchacie cesty, potom počúvajte a sledujte. Ak nedýcha, začnite s oživovaním. V prípade, že dýcha a stále sa nepreberá, možno ide o diabetika či alkoholika. Toho však ľahko prekuknete, keď z neho bude raziť alkohol. Ten si však nepomýľte s acetónom, ktorý môžete zacítiť z úst diabetika. V každom prípade volajte záchrannú službu.

Bezvedomie a hypoglykémia

Ak ste diabetik vy sami, zodpovedne si strážte hladiny glykémie. Pri cvičení si upravujte stravovací režim, nehladujte, nepite alkohol a nepredávkujte sa inzulínom či perorálnymi antidiabetikami. V prípade, že mávate opakované hypoglykémie, dohliadnite na to, aby vám cukor neklesol aspoň pod 4 mmol/l. Ťažká hypoglykémia sa totiž spája s bezvedomím a s poruchami v centrálnom nervovom systéme. Každý diabetik na inzulíne by preto mal nosiť so sebou súpravu s glukagónom, ktorý vedie k rýchlemu vzostupu hladiny krvného cukru. V stave hypoglykémie je nutné, aby ho ktorákoľvek osoba pichla diabetikovi, najlepšie do stehenného svalu a zavolala lekára, ktorý mu aplikuje roztok 40 % glukózy do žily.

Riziko kómy

Do hlbokého bezvedomia vás môže doviesť nielen nízka hladinu cukru, ale aj príliš vysoká. Tá spôsobujú výraznú hyperosmolaritu (veľké množstvo osmoticky aktívnych častíc rozpustných v krvi, napr. sodík, dusík, cukry a močovina) spojenú so stratami tekutín a minerálnych látok pri častom močení. Prejavuje sa najmä nervovými a obehovými príznakmi až kómou a typická je pre diabetes 2. typu. Nezostáva vám teda nič iné, len pravidelný monitoring glykémií a udržiavanie dobrej metabolickej kompenzácie.

 

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 18:44