StoryEditor

Nechcený suvenír

10.07.2009, 08:26
Autor:
(dia)(dia)
Petra (22) sa s Matúšom (25) poznala 3 mesiace a aj napriek 300-kilometrovej vzdialenosti ich láska prekvitala. Spoločne si naplánovali 10-dňovú dovolenku vo Švajčiarsku, na ktorú sa obaja veľmi tešili. Pobyt v cudzine si vychutnali, aj keď Matúš pociťoval únavu a mierne nechutenstvo. Spoločne strávený čas však zaľúbených stál naozaj veľa.

Petra (22) sa s Matúšom (25) poznala 3 mesiace a aj napriek 300-kilometrovej vzdialenosti ich láska prekvitala. Spoločne si naplánovali 10-dňovú dovolenku vo Švajčiarsku, na ktorú sa obaja veľmi tešili. Pobyt v cudzine si vychutnali, aj keď Matúš pociťoval únavu a mierne nechutenstvo. Spoločne strávený čas však zaľúbených stál naozaj veľa.

Už počas dovolenky sa v Matúšovom organizme usilovne množili vírusy, ktoré privolávali čoraz väčšiu vyčerpanosť a v priebehu piatich dní po odchode zo Švajčiarska jeho pokožka ožltla. Hospitalizácia na infekčnom oddelení bola nutná. Diagnóza znela - žltačka typu B. „Kedy? Ako?“ Pýta sa neveriacky každý, kto prešiel rovnakou skúškou života. Mladý muž našťastie ochorenie prekonal a uzdravil sa.

Hepatitída sa ozvala o necelé dva mesiace aj v mestečku vzdialenom 300 kilometrov. Petra síce pociťovala únavu a tlak pod pravým rebrovým oblúkom, no nič netušila, až kým sa jedného rána nezobudila so žltým sfarbením kože a očných bielok. O pár dní neskôr ju hospitalizovali na infekčnom oddelení s rovnakou diagnózou. Na rozdiel od svojho priateľa však dopadla omnoho horšie. Ochorenie prešlo do chronického štádia a Petra bude pravdepodobne infekčná pre svoje okolie po celý zvyšok života.

Je to len chrípka?

Hepatitídu rozdeľujeme na jednotlivé typy. „Najčastejšie sa vyskytujúce vo svete, aj u nás na Slovensku, sú A, B a C. Poznáme však aj D, E a G, ktoré sú typické najmä pre subtropické a tropické oblasti,“ konštatuje epidemiologička z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave MUDr. Jarmila Pertinačová.

Zákernosť infekčného ochorenia je najmä v tom, že vírus si nájde cestičku do organizmu veľmi ľahko a nenápadne. Nič netušiaci si môžete myslieť, že ste práve dostali chrípku, pretože máte jej typické príznaky. Pravda je však úplne inde. „Klinický obraz je u všetkých typoch rovnaký a atypický. Po prvé len sérologické vyšetrenie protilátok umožňuje rozpoznať, o aký typ žltačky ide a po druhé sa často pre nešpecifické príznaky ani nezistí, že ide o žltačku. Chorý sa začne sťažovať na únavu, malátnosť, nechutenstvo, zvýšenú teplotu, hnačky, bolesti pod pravým rebrovým oblúkom, pri žltačke typu B aj na bolesti kĺbov a vyrážky. Niekedy sa môže pridružiť aj zápal horných dýchacích ciest a upchatý nos. Známe ožltnutie sa vyskytuje zriedkavo,“ vysvetľuje epidemiologička. Ožltnutie badať najmä na očných bielkach a koži, no ak prídete práve opálení z dovolenky, nie je to veľmi vidieť. Typickým príznakom je aj moč vo farbe tmavého piva a svetlá stolica.

„Vo vysokom percentuálnom podiele však hepatitída dokonca prebieha bez akýchkoľvek príznakov,“ varuje MUDr. Pertinačová. Až 90 % detí nemá žiadne príznaky žltačky typu A. Poviete si, že je to výborné. Dieťa je zdravé a nič mu nebráni v tom, aby chodilo do školy a hralo sa s kamarátmi. Nikto si však neuvedomuje, že najmenej 3 týždne vylučuje do okolia vírus a infikuje ostatných. 50 až 60 % detí navyše nemusí mať žiadne príznaky ani pri type B a C, no môže sa to stať aj v dospelosti.

Žltačka typu A

Žltačka typu A, tzv. choroba špinavých rúk, nikdy neprechádza do chronickej fázy. Po jej prekonaní môžete síce pociťovať dlhodobejšie únavu, vyčerpanosť, zažívacie ťažkosti, avšak závisí to aj od toho, či máte iné pridružené ochorenie, napríklad cukrovku. Vtedy môže byť priebeh komplikovanejší a zdĺhavejší.

Pátranie po príčine

Inkubačná doba hepatitídy A je 15 až 50 dní, v priemere 30 dní. Je to dosť dlhý čas na to, aby si niekto spomenul, čo pred mesiacom robil a kde sa mohol nakaziť. Hlavne kvôli tomu je veľmi ťažké nájsť prameň nákazy. „Iné je, keď ochorie naraz 15 ľudí, vtedy sa dá zistiť, čo pred mesiacom konzumovali, kde boli,“ hovorí lekárka. „Nebezpečné je to, že keď sa ochorenie niekomu prejaví napríklad za 30 dní, už 15 až 20 dní predtým vylučuje vírus stolicou, močom, slinami a môže nakaziť iného človeka.“

Pečivo, hromadná doprava či voda

Nestačí, že budete dodržiavať hygienu a umývať si ruky po každom použití toalety. Nakaziť sa totiž môžete veľmi ľahko aj inak, napríklad:

● zjete jedlo, ktoré kontaminoval svojimi znečistenými rukami niekto iný, napríklad voľne prístupné rožky v potravinách

● držíte sa tyče v autobuse, nákupného vozíka v obchode a stačí, že si dáte žuvačku do úst napohľad čistými rukami

● napijete sa fekálne kontaminovanej vody, čo je nebezpečné najmä pri záplavách

● zjete ovocie, ktoré ste umyli v kontaminovanej vode

● dáte si na dovolenke chladený nápoj s kockami ľadu, v ktorých vírus bez problémov prežíva dlhú dobu

● radi si pochutnáte na zmrzline či morských plodoch? Pozor, aj v tomto prípade je nebezpečenstvo nákazy vysoké.

Percento nákazy závisí od toho, kde a ako intenzívne cirkuluje vírus. Slovensko sa nachádza v strednom pásme výskytu. Avšak smerom na juh, v oblasti Jadranského a Stredozemného mora alebo v iných exotických krajinách, je výskyt oveľa vyšší.

Na Slovensku ochorie na žltačku typu A ročne v priemere 600 - 700 ľudí. V roku 2003 bol najvyšší počet ochorení v Bratislavskom kraji. Tento údaj predstavuje vyššiu chorobnosť ako je celoslovenský priemer. Obyčajne sa žltačka v zvýšenej miere vyskytuje trvalo v regiónoch východoslovenského regiónu. Áčko má tendenciu cirkulovať v 6-ročných vlnách, takže v roku 2009 by mal tento typ prepuknúť opäť v Bratislave. Úmrtnosť na hepatitídu A je cca 0,1 %, v prípade B a C predstavuje 1 až 10 %.

Žltačka typu B a C

Žltačky typu B a C sú zákerné v tom, že môžu prejsť do chronického štádia. V takom prípade zostanete nosičom vírusu do konca života, budete ho vylučovať do okolia a navyše ochorenie môže dospieť až do cirhózy a rakoviny pečene.

Aká je prognóza?

Pri prekonaní žltačky typu B v detskom veku prechádza do chronického štádia 40 - 90 % prípadov. V dospelosti je to okolo 10 % a pri hepatitíde typu C až 80 %. Avšak ak prejde do chronickej fázy žltačka typu B, má oveľa závažnejšiu prognózu ako typ C, pretože rozvoj cirhózy alebo rakoviny prichádza pri nej oveľa rýchlejšie - v priebehu 5 až 10 rokov. Pri žltačke typu C dochádza k týmto ochoreniam o 10 až 20 rokov. Horšiu prognózu majú pacienti, ktorí majú okrem vírusovej hepatitídy B inú diagnózu, napríklad diabetes. Onkologické ochorenie sa totiž začne rozvíjať oveľa skôr. No a najnebezpečnejšia je kombinácia typu C a typu B počas chronického štádia. Vtedy dochádza k pečeňovej kóme a rozvratu vnútorného prostredia v organizme.

Menej ako kvapka

Typ C sa prenáša presne ako typ B, teda krvou a telesnými tekutinami infikovanej osoby. Viete, že stačia 4 desaťtisíciny mililitra krvi na to, aby sa človek mohol infikovať? Nakaziť sa dokonca môžete aj niekoľko týždňov zaschnutou krvou, ktorá prenikne drobnou odreninou či škrabancom do vašej krvi alebo krvi vášho dieťaťa. Vírus sa nachádza v telesných tekutinách - v krvi, spermiách, vaginálnom sekréte a materskom mlieku. Od prameňa nákazy sa do zdravého organizmu môže dostať najmä:

● pri operačných zákrokoch, v zubnej ambulancii, keď nie sú lekárske nástroje dostatočne sterilizované

● náhodne pichnutím sa ihlou, napr. na pieskovisku

● používaním spoločnej zubnej kefky, holiaceho strojčeka, manikúry a pod.

● pohlavným stykom

● prenosom z matky na plod počas tehotenstva a pri pôrode

● odreninou, škrabancom

● tetovaním, piercingom

● narkomani používaním spoločných ihiel

Hrozba pre okolie

Inkubačný čas typu B je 50 - 180 dní, typu C do 90 dní. Prameňom nákazy sa stávate už v druhej polovici inkubačného času, t. z., že už 2-3 mesiace pred prepuknutím ste infekční pre svoje okolie. Oba typy najviac ohrozujú zdravotných pracovníkov, hemofilikov, osoby s chronickým poškodením pečene, diabetikov, ľudí, ktorí cestujú do oblasti s vysokým výskytom týchto typov žltačky.

Len tak ľahko sa ho nezbavíte

Vírus žltačky je veľmi odolný voči vonkajším podmienkam. Typ A a B prežije zmrazenie pri teplote mínus 20°C aj 15-20 rokov. Takže pozor napríklad na chladené jahody. Prežíva veľmi dobre aj vo vyšších teplotách – „áčko“ vo vode alebo v suchej stolici pri teplote 25°C vydrží až 30 dní, „béčko“ pri teplote 30°C aj niekoľko týždňov. Vírus hepatitídy typu A tri hodiny odoláva aj v kyslom prostredí pri pH 3. Aktívny chlór, ktorý sa používa v dezinfekčných prostriedkoch, ho ničí až za 15 minút. Ak ho chcete zahubiť vo vode, prevárajte ju dlhšie ako 5 minút.

V izolácii

Ak na vás vírus žltačky bez milosti zaútočil, MUDr. Pertinačová odporúča pri všetkých typoch pokoj na lôžku, diétu a, samozrejme, hospitalizáciu na infekčnom oddelení. Pri áčku si budete musieť poležať 10 až 14 dní, pri béčku aj viac ako 3 týždne. Lekár vám naordinuje hepatoprotektívnu liečbu a okrem toho by ste mali užívať vitamíny C a B, pretože podporujú pečeň. Po prepustení z nemocnice by ste mali najmenej pol roka dodržiavať šetriacu diétu (nekonzumujte mastné a prepečené jedlá, nepite alkohol) a vylúčiť aspoň na rok akúkoľvek fyzickú aktivitu.

Zaočkujte sa

Najúčinnejšou prevenciou proti typom A a B je okrem dodržiavania hygieny očkovanie. Proti céčku, žiaľ, očkovacia látka zatiaľ neexistuje.

Hepatitída A: Očkovaciu látku si každý s výnimkou niektorých rizikových skupín (napríklad pracovníci infekčných, gastroenterologických zariadení, kanalizácií a pod.) hradí sám. Ochrana nastupuje po 2-3 týždňoch od podania prvej dávky. Protilátky v organizme pretrvávajú len rok, preto je potrebné o 6-12 mesiacov podať 2. dávku. Tak získame imunitu na 20 rokov, pravdepodobne až doživotne. Očkovaciu látku pre dospelých a deti si môžete kúpiť v lekárni približne od 1000 do 1500 Sk.

Hepatitíta B: Povinne sa očkujú novorodenci od roku 1998. Od októbra 2004 sa pristúpilo k povinnému očkovaniu adolescentov, pretože rastie ich sexuálna aktivita a experimentujú s drogami. Povinne sú očkované aj všetky deti, ktorých matky sú nosičkami vírusu typu B a od roku 1986 sa očkujú aj zdravotní pracovníci, študenti stredných zdravotných škôl, lekárskych fakúlt, diabetici, hemofilici, intravenózni narkomani, homosexuáli, ľudia s obličkovými poruchami, s cystickou fibrózou a pod. Očkovacia látka sa podáva v 3 dávkach. Druhú dávku sa odporúča podať po mesiaci a 3. dávku po 6 mesiacoch. Ak nemáte žiadne imunitné poruchy, očkovanie vám zabezpečí ochranu celoživotne. Aj diabetici sú po vakcinácii dostatočne chránení. V prípade dialyzovaných pacientov alebo osôb, ktoré majú narušený imunitný systém, sa na primárnu imunizáciu používajú 4 dávky. Cena očkovacej látky pre dospelých sa pohybuje od 400 do 700 Sk, pre deti od 300 Sk.

Kombinovaná očkovacia látka: Na Slovensku je registrovaná aj kombinovaná očkovacia látka, ktorá poskytuje ochranu súčasne proti typom A aj B. Pre dospelého stojí od 1800 do 2100 Sk, pre deti do 1500 Sk.

(ivk)

01 - Modified: 2024-01-31 12:30:00 - Feat.: - Title: COVID-19 je stále globálnou hrozbou, uvádza WHO 02 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 03 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 04 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 05 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 13:07