StoryEditor

Kampaň proti alkoholizmu

15.09.2013, 23:46
Autor:
(dia)(dia)
Liga za duševné zdravie (LZD) pripravila na jeseň tohto roku celoslovenskú informačnú kampaň. Po diskusiách o škodlivosti tabaku a tabakových výrobkov prichádza na rad aj problém alkoholizmu.

Liga za duševné zdravie (LZD) pripravila na jeseň tohto roku celoslovenskú informačnú kampaň. Po diskusiách o škodlivosti tabaku a tabakových výrobkov prichádza na rad aj problém alkoholizmu. "Pri prípitkoch hovoríme, že pijeme na zdravie. Je však na mieste otázka, kedy to na zdravie v skutočnosti aj je," povedala manažérka pre styk s verejnosťou v LZD Oľga Valentová.


LZD v spolupráci s kanceláriou WHO na Slovensku pripravuje na október (28. 10.) odborný seminár o zneužívaní alkoholu pod názvom Alkoholizmus: keď zlyháva prevencia. Cieľom seminára bude nájsť spôsob, ako pôsobiť na zmeny postojov slovenskej verejnosti k nadmernému pitiu alkoholu, prezentovať Národný akčný plán proti alkoholizmu, ktorý vypracoval Úrad verejného zdravotníctva a tiež vplývať na kompetentných, aby obmedzili reklamu na alkohol. "Toto je kapitola sama o sebe. Ak sa v reklame prezentuje, že pivo vlastne nie je alkohol, takto pijú správni chlapi a takto sa utužuje priateľstvo, tak zbytočne budeme deťom vysvetľovať, aby nepili alkohol," doplnila Valentová.
Priemerný dospelý obyvateľ Slovenska vypije za rok 13,3 litra alkoholu. "Slovensko patrí k svetovej špičke krajín, v ktorej sa pije nadmerné množstvo alkoholu. U nás je asi 400.000 ľudí, ktorí majú problémy s pitím alkoholu vrátane závislosti," upozorňuje MUDr. Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí. Okrem toho sa alkohol podieľa aj na viac ako 60 chorobách a poškodeniach zdravia, nezanedbateľné sú tiež sociálne poškodenia – disharmonické rodiny, znížený výkon, strata práce, spoločenské konflikty, priestupky. "Mnoho ľudí tiež nevie, že alkohol je aj silný karcinogén, teda látka, ktorá vyvoláva rakovinu, u žien najmä rakovinu prsníkov," doplnil Okruhlica.
Ľudia si vo všeobecnosti nemyslia, že závislosti, ako napríklad alkoholizmus, sú duševné ochorenia, a ako k ochoreniam k nimi treba pristupovať. "Ak máte zlomenú nohu, tak automaticky viete, že nemôžete ísť do práce. Každý vtedy chápe, že budete šesť týždňov doma a ďalších šesť týždňov budete rehabilitovať. Ľuďom s duševnou chorobou sa však niekedy stáva, že prídu o zamestnanie. To je najväčšia katastrofa, zrazu už nie sú ekonomicky sebestační," dodala Valentová.

 

Upravila: ivk

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 20:47