StoryEditor

Kritériá na indikáciu inzulínovej pumpy

08.01.2014, 22:35
Autor:
(dia)(dia)
Aké sú v súčasnosti kritériá na indikáciu inzulínovej pumpy? Odpovedá doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., primár diabetologického oddelenia NEDÚ Ľubochňa.

 

Aké sú v súčasnosti kritériá na indikáciu inzulínovej pumpy? Odpovedá doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., primár diabetologického oddelenia NEDÚ Ľubochňa.


Podávanie inzulínu pomocou inzulínovej pumpy v súčasnej dobe považujeme za najdokonalejší spôsob, ktorým sa snažíme čo najviac napodobniť fyziologickú sekréciu inzulínu v zdravom organizme. Hoci aj tu je ešte stále mnoho nedostatkov, pumpa v porovnaní s perami umožňuje predovšetkým omnoho väčšiu individualizáciu podávania inzulínu, čím umožňuje riešiť aj situácie, ktoré sa pri podávaní perom riešiť nedajú (napr. izolované ranné hyperglykémie, hyperglykémie pred večerou, ale tiež nadmerné výkyvy (oscilácie) glykémie, časté hypoglykémie a ďalšie.
V princípe, toto sú aj hlavné indikácie inzulínovej pumpy.


Nadmerné výkyvy glykémií
Najčastejšou indikáciou sú nadmerné výkyvy glykémií, čo sú prudké zmeny v rozmedzí od hypoglykémie po hyperglykémiu. Vyskytujú sa v priebehu dňa, ale aj v rovnakých obdobiach medzi rôznymi dňami a obvykle sa nedajú riešiť ani pomocou analógov inzulínu. Často ide o nočné hypoglykémie, ale aj výskyt hypoglykémií v priebehu dňa so syndrómom neuvedomovania si hypoglykémie.
Ďalšou indikáciou je výrazný a rezistentný „down“ fenomén, prejavujúci sa prudkým vzostupom glykémie ráno pred raňajkami (aj po raňajkách), či rezistentné hyperglykémie pred večerou („dark fenomén“).

 

(Pokračovanie nájdete v časopise Diabetik 1-2/2014.)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
08. máj 2024 01:45