StoryEditor

Sezónne ochorenia

11.10.2012, 23:44
Autor:
(dia)(dia)
Vírusové či bakteriálne ochorenia, ktoré zo zimy robia neobľúbené obdobie v roku, poznáte všetci. Škriabanie v hrdle, pobolievanie hlavy, únava, sem-tam pokašliavanie, to všetko môže byť neklamným znakom toho, že na vás „niečo lezie“. V lepšom prípade „len“ prechladnutie, v horšom chrípka či angína.

 

Vírusové či bakteriálne ochorenia, ktoré zo zimy robia neobľúbené obdobie v roku, poznáte všetci. Škriabanie v hrdle, pobolievanie hlavy, únava, sem-tam pokašliavanie, to všetko môže byť neklamným znakom toho, že na vás „niečo lezie“. V lepšom prípade „len“ prechladnutie, v horšom chrípka či angína. Nikto nechce ochorieť, ale málokto je v prevencii taký dôsledný, že sa mu to stopercentne podarí. Diabetes + akútne ochorenie dýchacích ciest = problém. Z nasledujúcich riadkov sa dozviete, čo pri sezónnych ochoreniach odporúčajú odborníci z oblasti diabetológie, ako liečia sami seba a akú prevenciu využívajú diabetici.

Diabetológovia opakovane zdôrazňujú, že akútne ochorenie často naruší dodržiavanie životosprávy a zaútočí na vaše glykémie. Pri bolesti hrdla toho veľa neskonzumujete a v prípade, že vás choroba úplne prevalcovala, je nutné, aby ste ležali na lôžku a preliečili sa. V takej situácii väčšina pacientov síce prijíma tekutiny, no s pravidelnou stravou je to horšie. Imunita je výrazne znížená a vaša kompenzácia sa otriasa v základoch.

Normoglykémia v ohrození
Podľa diabetológa MUDr. Jaroslava Fábryho chrípka či iná viróza ovplyvňuje hladinu glykémie smerom nahor. „V podobnej situácii sa cukor zvyšuje a pacient s diabetom by mal byť na tento závažný fakt upozornený formou edukácie. Najskôr treba riešiť základné ochorenie a ak ho sprevádza vysoká teplota, pokúsiť sa ju zrážať. Ak popri tom pretrvávajú 1-2 dni vysoké glykémie, treba kontaktovať svojho diabetológa a stabilizovať ich. My pacienta pozveme do ambulancie a zásahom do liečby reagujeme na aktuálnu situáciu. Samozrejme, nie každý je v takom stave, aby mohol do ambulancie prísť. V tom prípade dávky inzulínu alebo liekov korigujeme telefonicky. Pacient si spraví glykemický profil, nahlási nám ho a my ho usmerníme. Robíme to často a spravidla sa dávky liečiv zvyšujú.“

Pravidelné meranie
Základným pravidlom počas akútneho ochorenia je pravidelné monitorovanie glykémie. Ak nie ste si istý, ako prechodne upraviť svoj režim, neváhajte a kontaktujte svojho diabetológa, ktorý vás usmerní a uistí v správnom postupe. Spoločným úsilím tak môžete predísť rozkolísaným glykémiám. Samozrejmosťou by mal byť:
● dostatočný prísun tekutín,
● izolácia
● pokoj na lôžku.
„Ak vám všeobecný lekár predpísal antibiotiká, kým zaúčinkujú, hladina vášho cukor sa veľmi rozkolíše. „Pacienti robia často chyby, lebo siahajú po osvedčených ľudových receptoch. Dajú si horúci čaj s medom a to narobí ďalšie problémy. Nevhodným receptom je aj cibuľa s karamelovým cukrom. Aj preto je chrípka a kompenzácia osobitnou témou v edukácii, ktorú pacientom poskytujeme,“ upozorňuje J. Fábry, ktorý odporúča ako účinnú prevenciou pred virózami:
● otužovanie,
● prechádzky na čerstvom vzduchu
● dostatok vitamínov.
Diabetici musia podľa neho prijať fakt, že sú v otázke viróz rizikovou skupinou, pretože majú z dôvodu svojej celoživotnej diagnózy oslabený imunitný systém. „Napriek rôznymi a často protichodným názorom na vakcináciu ja osobne očkovanie proti chrípke uznávam. Prednostne u diabetikov, ale nechávam to na ich vlastnom rozhodnutí.“

Večne zdravý diabetológ
MUDr. Jaroslav Fábry usmerňuje diabetikov, ako sa chrániť pred virózami. Ako sa pred ochorením chráni on sám?
„Jem veľa ovocia. Je to môj návyk už odmalička. Často sa pohybujem na čerstvom vzduchu a primerane sa obliekam.“
Čo robíte, keď choroba predsa len prepukne?
„Mám v živote šťastie, pretože som ešte nebol chorý. Nie natoľko, aby som musel niekoľko dní ležať. Ešte nikdy som nebol naozaj práceneschopný. Ak sa niekedy cítim zle, dám si aspirín, poobede si poležím, alebo si večer idem skôr ľahnúť a na druhý deň som v poriadku. Náznaky choroby riešim okamžite, nečakám, kým sa to zvrtne a už bude neskoro. Ak by som zacítil škriabanie v hrdle, vykloktám si ho slanou vodou.“

Zdravá myseľ, zdravé telo
Svoje tipy na prevenciu prezradila aj diétna sestra Mária Štefáková. Prekvapivo aj ona uvádza, že dlhé roky počas svojej praxe nebola práceneschopná. „Neviem, či mám za svoje zdravie vďačiť mojim predkom alebo sebe, ale žijem zdravo, ako ma život naučil. Je pravdou, že nie je človek, ktorý by neprechladol, ale nie všetci majú čas a chuť hneď vyhľadať svojho lekára pri každom prechladnutí. Skôr sa snažia chrípke predísť a keď to nevyjde, tak si pomáhajú ako sa naučili doma, keď boli ešte deti a liečila ich mama.“

Rady Márie Štefákovej:
● Na zdravie treba myslieť po celý rok a nie len v čase, keď prejde leto a začínajú prvé chladné dni.
● Zdravo žiť a s chuťou pracovať. Mať pohodu, vyhýbať sa stresu a tešiť sa z maličkostí.  Zdravie súvisí aj so zdravou mysľou.
● Vhodne sa obliecť do každého počasia, ale nepreháňať to. Prvý chladný vietor ešte neznamená, že sa máte zababušiť, akoby už bola tuhá zima.
● Ruky môžu byť chladné, ale nohy by mali byť v suchu a v teple. Prechladnutie začína od nôh, tak hovorila moja mama.
● Stravovať sa primerane, jesť veľa ovocia, obmedzovať ťažko stráviteľné jedlá z mäsa.
● Často zjesť zopár orieškov alebo štipku semienok namiesto sladkostí.
● Dodržiavať pitný režim

Ako pred ochorením chráni známa diétna sestra samú seba?
Ja osobne pijem dostatok tekutín, vody alebo čajov, šípkový, žihľavový, čaj z medovky. Keď si chcem čaj osladiť, tak len striedmo medom a citrón pridám až do vychladeného čaju. Byť v pohybe tela a mysle, v práci a aj doma, byť stále v činnosti, to je môj prístup. Patrím medzi tých šťastných, ktorí sa vedia tešiť z práce a relaxovať pri nej. To je uspokojenie, ale aj dostatočné zaneprázdnenie na to, aby som myslela na chorobu. Teším sa zo života, žijem naplno a snažím sa pomáhať iným. Pozitívna myseľ posilňuje aj telo. Povznášam sa nad problémy, ktoré nemôžem ovplyvniť a snažím sa zabudnúť na nepríjemnosti, ktoré ma stretli.  Žijem prítomnosť a poučila som sa z minulosti, aby som mohla žiť spokojná v budúcnosti.

Čo robíte, keď sa choroba predsa len hlási?
Keď už začína prechladnutie, nakúpim a jem viac mandarínok, lebo sa ľahšie šúpu ako pomaranče a keď cítim potrebu doplniť vitamín C, kúpim si ako správny zdravotník celaskon. Okrem toho zvýšim pitný režim. V nutnom prípade mi pomôže aj kúpeľ nôh v slanej horúcej vode a únava, ktorá súvisí s prechladnutím pominie.

Tip Márie Štefákovej na zahriatie!
Keď ma striasa zima a cítim, že som asi prechladla, pomôže mi šálka  silného horúceho vývaru a posilním ho ostrým korením na prekrvenie tela. Ale en občas, lebo si dávam pozor aj na žalúdok.

Na boľavé hrdlo
Keď ma začína bolieť hrdlo,
1) vykloktám si ho slanou vodou
2) alebo nastrúham surový očistený zemiak, vyžmýkam, dám na gázu a oviniem okolo nakrémovaného hrdla. Prikryjem kúskom igelitu a hrdlo zabalím teplou šatkou. Nechám pôsobiť 2-3 h. Hrdlo opláchnem teplou vodou a nakrémujem.
3) Niekedy pomôže cvikla a cukor: z umytej cvikle odkrojíme vršok, vydlabeme lyžicou jamku, pridáme 1 lyžicu kryštálového cukru (1 SJ) a na teplom mieste nechám cukor rozpustiť v cviklovej šťave. Počas dňa je vhodné konzumovať po lyžičkách. Podľa potreby postupne pridáme zas lyžicu cukru (1 SJ) a liečime si hrdlo týmto babským liekom, ktorý pomáha pri ťažšom prehĺtaní.
4) Niekomu môže pomôcť aj zábal na hrdlo: 1 lyžicu oleja zmiešame s lyžicou alpy. Gázu pokvapkáme pripraveným olejom, priložíme na hrdlo, zaviažeme teplou šatkou a necháme cez noc pôsobiť. Ráno hrdlo opláchneme teplou vodou, vysušíme a nakrémujeme. Pomáha deťom, aj dospelým.

Pri prechladnutí a celkovej únave a mierne zvýšenej teplote pomôže:
1) šťava z 1 pomaranča (1 SJ) a z 1 citróna, pridať 2 lyžice medu (2 SJ) a zalejeme prevarenou horúcou vodou. Popíjame po hltoch.
2) alebo si pripravíme cibuľový sirup: lupienky z 1 cibule dáme do pohára a zasypeme kryštálovým cukrom (1 lyžica 1 SJ). Pritlačíme a necháme cukor rozpustiť. Užívame po lyžičkách niekoľkokrát za deň.
3) pri prechladnutí je príjemný aj cibuľový čaj s medom a majoránom: z dvoch lyžíc cukru (2 SJ) urobíme karamel a zalejeme ho horúcou vodou aby sa karamel rozpustil. Pridáme 1 pokrájanú malú cibuľu a 1 čajovú lyžičku majoránu. Spolu krátko povaríme, necháme postáť a scedené pijeme ako čaj.
4) alebo zábal na dlane rúk a chodidlá nôh. Alpu a studenú vodu zmiešať v pomere 1:2. Namočiť 4 vreckovky, obaliť dlane rúk a chodidlá nôh a zabalíme do mäkkej šatky alebo uteráka. Po vysušení zábaly vymieňame.
5) Príjemnejší je domáci malinový sirup piť po lyžičkách.
6) Miernu teplotu sťahuje aj paradajková polievka.

Na priedušky a pri miernom suchom kašli:
1) zábal na hrudník z neslanej husacej alebo kačacej masti. Hrudník potrieme tenkou vrstvou masti, prikryjeme igelitom a obalíme uterákom a necháme pôsobiť cez noc.
2) Alebo domáci liek starej mamy: 2 lyžice medu (2 SJ), šťavu z dvoch citrónov (1/2 SJ), 1 lyžica alpy a ½ lyžice oleja dôkladne zmiešať. Užívať počas dňa pri prechladnutí.

Ovocie nadovšetko
Aký overený spôsob na posilnenie imunitného systému pred nástupom zimných ochorení má herečka, speváčka a diabetička 1. typu Zuzana Haasová?
Na jar a jeseň zvyčajne nasadím C vitamín v akejkoľvek forme, ale inak celoročne uprednostňujem ovocie, takže som čo do vitamínov dostatočne vybavená. Pamätám si, ako som na 20. narodeniny namiesto kytice dostala kilo jabĺk. Veľmi som sa vtedy potešila. Som skrátka ovocný človek. Okrem toho u mňa platí, že keď sa zabávam, som dobre naladená a veselá, to je najlepšia prevencia pred ochorením.

Čo podľa teba zaberie, keď už choroba vypukne?
Uznávam starý recept na cibuľu s cukrom. Cibuľa pustí šťavu do cukru a dávkuje sa po lyžičkách. Vznikne z toho taký sirupček. Cibule nie je až tak veľa, ale cítiť je ju poriadne, celé je to nechutne sladké, ale naozaj to zaberá. Okrem toho vééééľa veľa čaju a vody. Samotná voda lieči všetko, od psychiky až po nadmerné kilogramy. Keď už mi raz za čas nič nepomáha, tak som ochotná pokorne si ľahnúť. Vtedy si musím priznať, že som naozaj chorá. Nestáva sa mi to často, ale práve minulý rok sa mi to prihodilo. Mala som horúčky a muselo to byť vážne, lebo si skoro nič nepamätám. Bola som takmer ako v bezvedomí. Priateľ sa o mňa staral a keďže je profesionálny záchranár, tak ma doslova zachraňoval. Dlho som nebola taká chorá a dúfam, že už ani nebudem.

Aké máš glykémie, keď ťa chytí viróza?
Zistila som, že diabetici sú citliví na rôzne vplyvy, teda aj na chorobu, ale u každého je to iné. Preto by sa mali sledovať, zistiť, ako ich glykémie reagujú na rôzne okolnosti a prebrať to so svojím diabetológom. Ja keď som chorá, mám stále rovnaké dávkovanie inzulínu a zmenu režimu nutne nepotrebujem. Moje glykémie najviac ovplyvňuje stres. Na ten som citlivá a keď je toho na mňa veľa, musím si dávať nižšie dávky inzulínu, lebo v strese sa dostávam do hypoglykémie.

Stres je spúšťač choroby
Vladimír Schwandtner je diabetik 2. typu. Pomáha drogovo závislým deťom, stará sa o ne a s hrdosťou ich nazýva svojimi vlastnými deťmi. Pri otázke, ako sa chráni pred sezónnymi chorobami, sa do telefónu ozvalo nefalšované kýchnutie, smrkanie a  kašľanie. Nasledovalo vysvetlenie, poznačené svojským humorom tohto výnimočného pána.
Mňa jedna taká choroba akurát lapila. Uhýbal som sa jej, ale trafila ma. Cítim sa, ako keby som sa rozsypal. Tečie mi sopeľ, hlava ma bolí, mám chrípku. Beriem silné antibiotiká, ale na boreliózu. Nemôžem poriadne jesť, ležať ani spať, všetko ma bolí ako keby ma zbili.

Ako na to reaguje vaša glykémie?
Dobre. Mám cukor takých 30. (Podľa intonácie hlasu je jasné, že Vlado veľmi dobre vie, aká zlá je hodnota jeho cukru.) Snažím sa o seba starať, ale najdôležitejšia je psychická pohoda a tá nie je vždy. Diéta, pohyb a liečebný režim diabetika sú rovnocenné záležitosti. Môžem dodržiavať diétu aj režim, čo sa mi niekedy skutočne darí, ale keď nie som v psychickej pohode, cukor mám stále vysoký. Keď som v pohode, je to naopak. Môžem pokojne zhrešiť, dám si napríklad krémeš, hoci žena sa pre to hnevá, ale ja vtedy cítim, že ho môžem zjesť a cukor mám aj po zákusku naozaj v norme. Stres je u mňa spúšťačom rozkolísaného režimu. V mojom prípade má horšie dôsledky ako porušenie diéty.

Robíte si nejakú domácu medicínu?
Používam to, čo robil ešte môj tatko – horúce mlieko s medom a maslom. Chutí dobre a aj pomôže. Niekedy keď ma niečo bolí, sa stane zázrak. Poviem si, že by sa mi už konečne mohlo uľaviť a ono sa to naozaj stane. Ale v skutočnosti nemám nejaké vážne ťažkosti. Keď som strašne unavený, sekne ma v krížoch a vtedy sa pre zmenu starajú deti o mňa.

Ako bojujete so stresom?
Lekári hovoria, že sa mám šetriť a chodiť sa prechádzať so psíkom. Ale ja sa musím venovať mojim deťom (rozumej drogovo závislým deťom, ktoré u neho bývajú, pozn. red.). Neviem si bez nich predstaviť môj život. Stále by som na ne myslel, čo s nimi asi je, ako sa majú a porazilo by ma z toho. Pre mňa je radosť byť s nimi, hoci niekedy som úplne vyšťavený. Keď už je toho na mňa moc, vyberiem sa do Brezovej pod Bradlom. Tam je pokoj, o 21.00 všetky prevádzky zatvoria, ráno si kávu môžem dať až po omši, lebo skôr nikto podnik neotvorí, na jar sa tam pasú malé húsatka a keď mi niekto volá, má smolu, poviem, že je tam zlý signál. Tam viem naozaj oddychovať.

Overená trojica na posilnenie imunity

Cesnak
Známy ako prírodné antibiotikum. Má antibakteriálne a antioxidačné účinky, posilňuje imunitu.
Použitie: Najlepšie je prelisovať ho alebo nadrobno pokrájať, nechať pár minút postáť a konzumovať surový.

Zázvor (ďumbier)
Účinný na vykašliavanie pri prechladnutí a chrípke. Stimuluje krvný obeh, zahrieva telo. Pomáha aj pri bolestiach hlavy a stavoch napätia, obmedzuje rast mnohých vírusov a baktérií.
Použitie: Napr. výluh z 1 až 2 čerstvých plátkov, ktoré sa vo vode na miernom ohni varia približne 10 minút. Dochutiť citrónovou šťavou alebo škoricou a medom (1 lyžička=1 SJ). Med nepridávajte do horúceho čaju, stratil by svoje liečivé účinky.

Kajenské korenie
Toto štipľavé korenie je mimoriadne bohaté ma množstvo vitamínov. Pomáha nielen srdcu a cievam, ale zároveň účinkuje proti baktériám, chráni pred infekciou a posilňuje imunitu.
Použitie: Jemne posypať každé hotové jedlo.

(jk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 03:57