StoryEditor

Medzi nami dievčatami

02.04.2014, 23:10
Autor:
(dia)(dia)
Ženy z gynekologickej ambulancie neraz odchádzajú s nechcenou diagnózou. Za mnohými problémami sa môže ukrývať syndróm polycystických vaječníkov.

 

Ženy z gynekologickej ambulancie neraz odchádzajú s nechcenou diagnózou. K lekárovi často prichádzajú v domnienke, že sú tehotné, lebo sa nedostavila menštruácia alebo jednoducho preto, že sa im otehotnieť vôbec nedarí. Za podobnými problémami sa však môže ukrývať syndróm polycystických vaječníkov. Jednou z jeho hlavných charakteristík je tzv. hyperinzulinémia, ktorá je prejavom inzulínovej rezistencie a tá má zase veľa spoločné s diabetom.


Polycystické vaječníky (PCO) charakterizuje takisto zvýšená produkcia mužských hormónov – androgénov, menštruačný cyklus bez ovulácie a metabolický syndróm. Podľa gynekológa MUDr. Mariána Orosa sa zjednodušene dá povedať, že vajíčka (folikuly), ktoré sa tvoria 14 dní od začiatku menštruačného cyklu, neprasknú. „Po určitom čase vznikne zhrubnutá stena a pod ňou množstvo cystičiek vo vaječníku. Vaječník vyzerá ako deravý syr s množstvom dutiniek a to ovplyvňuje celý cyklus.“ Nedochádza totiž k ovulácii a pre zvýšené množstvo androgénov môže dôjsť k nadmernému, mužského ochlpeniu.

Symptómy PCO:
● cysty vo vaječníkoch
● neplodnosť
● predĺžená alebo slabšia menštruácie, resp. jej vynechanie
● výrazné ochlpenie
● mastná pleť a akné
● obezita
● hormonálne poruchy vrátane inzulínovej rezistencie až diabetu 2. typu
● vysoký krvný tlak
● porucha krvných tukov

Čo je hyperinzulinémia?
Ide o zvýšenú koncentráciu inzulínu v krvi. Zvyčajne je spojená s nízkou citlivosťou tkaniva na inzulín - inzulínovou rezistenciou pri diabete 2. typu. Prispieva k rozvoju aterosklerózy a súvisí takisto s obezitou. Dôsledkami inzulínovej rezistencie sú poruchy vstupu glukózy do svalov a rozkladanie lipidov v tukovom tkanive. Tieto deje prispievajú k hyperglykémii a zvýšenému množstvu voľných mastných kyselín v krvi. Preto ak ste obézne a trápia vás polycystické vaječníky, snažte sa schudnúť. Prispejete tak k možnej úprave vašich anovulačných menštruačných cyklov.

Pozor!
Hyperinzulinémiu má 30 % štíhlych žien, ale až 75 % obéznych žien s PCO.

Hormonálne navodenie
Liečenie PCO je podľa MUDr. M. Orosa problematickejšie. „Ak chce žena otehotnieť, hormonálne jej navodíme menštruačný cyklus a laparoskopicky popálime povrch vaječníka. Cysty sa zlikvidujú a úspešnosť otehotnenia je väčšia.“ S polycystickými vaječníkmi však súvisí aj rodinná predispozícia a väčšinou s ňou majú dočinenia obéznejšie ženy s hormonálnymi výkyvmi. „Na 100 % sa však nedá povedať, čo je presnou príčinou PCO. Tento syndróm ovplyvňuje viacero faktorov.“ Jedno je však isté, ak chcete otehotnieť, dbajte na primeranú telesnú hmotnosť, presnú kompenzáciu diabetu, telesný pohyb, pravidelné prehliadky u gynekológa a svedomito dodržiavajte prípadnú liečbu.

Problémy s mykózou
Diabetičky či obéznejšie ženy však bojujú aj s inými ženskými problémami, podľa Dr. Orosa ich najčastejšie ohrozujú mykotické infekcie. Zapríčiňuje ich najmä Candida albigans, ktorá je, našťastie, citlivá prakticky na všetky antimykotiká, ktoré existujú. Vďaka tomu sa infekcie rýchlo zbavíte, na druhej strane však má tendenciu vracať sa. „Keď má žena opakujúce sa mykózy, zisťujeme aj to, či nie je diabetička. Posielame ju na glukózovo tolerančný test, pretože práve zvýšená hladina cukru pôsobí na vznik mykózy,“ vysvetľuje gynekológ. S nepríjemným ochorením si však môžete „užiť“ aj v prípade, že máte zníženú imunitu alebo užívate antibiotiká, ktoré, žiaľ, likvidujú v našom organizme aj dobré baktérie. Pozor! Mykóza môže prepuknúť aj po zmene prípravkov na intímnu hygienu či pri nosení tesnej spodnej bielizne.

Vedeli ste, že...
sú ženy, ktoré majú mykózu a vôbec im to nevadí? „Nie každé ženské ochorenie treba liečiť,“ hovorí Dr. Oros. Ak vám teda plesne nerobia žiadne problémy, nemáte výtok, bolesti, nie je dôvod zasahovať do vášho organizmu. Zlé i dobré baktérie totiž dokážu žiť vedľa seba, avšak ak niektorá z tých patogénnych preváži, objavia sa problémy a je čas na liečbu.

Pozor na glykémiu
Každé oslabenie imunity, ktoré ide často ruka v ruka s cukrovkou, znamená ľahšie rozvinutie iných chorôb, vrátane rôznych druhov výtokov. Najhoršie, čo môže žena s diabetom urobiť, je nechať svoju glykémiu nekontrolovane skákať. „Veľmi často môže mať takáto žena nepravidelnú menštruáciu, čo môže v budúcnosti zapríčiniť neplodnosť,“ upozorňuje gynekológ. Zapamätajte si teda pravidlo, že čím ste kompenzovanejšia, tým budete mať menej, nielen ženských, zdravotných problémov.

Máte kvalitnú ovuláciu?
S diabetom však nemá nič spoločné premenštruačný syndróm. V tomto prípade ide o nerovnováhu estrogénu s progesterónom a dokonca ju ovplyvňuje ovulácia. Pokiaľ ju máte kvalitnú, neznesiteľné pocity únavy, bolesti prsníkov či nechuť do jedla vás zrejme netrápia. Opak však môže byť pravdou v prípade, že ste premenštruačný syndróm zdedili po matke. „Bežne sa stáva, že matka a dcéra mávajú podobné príznaky pred či počas menštruácie. Väčšinou sa to počas života mení, po pôrode sa dokonca hormóny zvyknú ustáliť a premenštruačný syndróm vymizne,“ hovorí MUDr. M. Oros.

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

01 - Modified: 2006-05-22 14:26:25 - Feat.: 0 - Title: Polícia začala trestné stíhanie v prípade úniku maturitných tém
01 - Modified: 2015-10-13 22:42:01 - Feat.: - Title: Dámy v menopauze - pozor na aktivity, pri ktorých vám hrozí riziko zlomeniny 02 - Modified: 2015-04-16 06:38:01 - Feat.: - Title: Infarkt striehne viac na rozvedených, najmä na ženy 03 - Modified: 2014-06-25 22:15:02 - Feat.: - Title: Inkontinencia je vážny problém 04 - Modified: 2014-06-09 23:00:01 - Feat.: - Title: Slovenské ženy nechodia na prehliadky 05 - Modified: 2014-05-20 06:46:54 - Feat.: - Title: Premenštruačný syndróm
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 18:26