StoryEditor

Z fajčiarov pacienti onkológie

25.03.2014, 22:28
Autor:
(dia)(dia)
O škodlivosti fajčenia dnes už nikto nepochybuje. Vedia o tom aj samotní fajčiari, ktorí však na choroby radšej nemyslia. Dôležitý je len pôžitok.

 

O škodlivosti fajčenia dnes už nikto nepochybuje. Vedia o tom aj samotní fajčiari, ktorí však na choroby, ktoré môžu po dlhých rokoch vdychovania toxických látok vzniknúť, radšej nemyslia. Dôležitý je pre nich len pôžitok, niet sa čo čudovať, veď nikotín, ktorý je rovnako návykový ako heroín, spúšťa v mozgu uvoľnenie chemickej látky dopamínu, ktorý je spojený s príjemnými pocitmi. Práve preto sa zo 100 % fajčiarov podarí prestať fajčiť len 2 %. A len 2 až 3 % z nich sa úspešne darí odolávať cigarete aj po roku.


Aj keď fajčeniu viac holdujú muži, ženy sa ich snažia čo najrýchlejšie dobehnúť. Údaje zo štúdií hovoria, že v polovici minulého storočia stúpol počet fajčiarok, čo sa prejavilo aj na vzostupe onkologických ochorení. „Na konci 20. storočia sa vo svete aj na Slovensku výrazne zvýšil výskyt nádorových ochorení, najmä pľúc, u mužov aj žien, čo evidentne súvisí s fajčiarskym zlozvykom. Naopak, vo vyspelých krajinách, kde prebieha veľká protifajčiarska kampaň, počet pľúcnych karcinómov u mužov klesá,“ hovorí pneumologička MUDr. Viera Chovanová z Národného onkologického ústavu v Bratislave.

Toxíny v dyme
Súvislosť medzi fajčením a karcinómom teda existuje, podľa výsledkov výskumu totiž jednoznačne vychádza, že fajčiari majú akýkoľvek typ rakoviny podstatne častejšie než nefajčiari. Pri fajčení cigarety vzniká spaľovaním tabaku škodlivý dym a čo je dôležité vedieť, škodlivejšie látky sa nachádzajú nie v dyme, ktorý fajčiar z cigarety vdýchne, ale v prúde, ktorý vydýchne. Toxickými chemickými látkami tak ohrozuje nielen seba, ale aj ľudí, ktorí sú v jeho bezprostrednom okolí. „V cigaretovom dyme sa nachádza decht, dusík, kyslík, oxid uhličitý, oxid uhoľnatý, sírovodík, kyanovodík a ďalšie karcinogény, ktorých je približne 4 000. Niektoré z nich sú vo vyšších koncentráciách práve vo vydychovanom prúde dymu,“ upozorňuje MUDr. V. Chovanová.

Ak vám prekáža, že musíte dýchať cigaretový dym, bez ostychu požiadajte fajčiara, aby vo vašej prítomnosti nefajčil.

Koľko a kedy
To, akú má fajčiar pravdepodobnosť, že sa v jeho tele vyvinie rakovina či iné ochorenie, samozrejme, závisí aj od toho, v akom veku začal fajčiť. Podľa pneumologičky V. Chovanovej sa riziko ochorenia zvyšuje vtedy, keď si cigaretovú závislosť vypestujú mladí ľudia, ktorí ešte nestihli prekročiť ani prah dospelosti. Fajčenie predstavuje veľké nebezpečenstvo aj pre plod tehotných fajčiarok. „V organizme plodu, ale aj detí, ktoré začnú fajčiť v trinástich rokoch, môžu pod vplyvom fajčenia nastať genetické zmeny, z ktorých sa môžu v budúcnosti vyvinúť rôzne ochorenia. V rómskej populácii mnohé deti začínajú fajčiť v 10 rokoch a v 13 sú už tuhí fajčiari. Preto je mnoho Rómov okolo štyridsiatky v invalidite pre ťažkú chronickú bronchitídu.“
Riziko závisí aj od toho, koľko cigariet denne človek vyfajčí a v ktorých hodinách si zapáli. Je rozdiel, či si dáte jednu cigaretku len pri poobedňajšej kávičke s priateľmi alebo po nej siahnete hneď po zobudení. „Keď si človek zapáli ráno nalačno, je pre neho dym škodlivejší a navyše je to signál, že ide o ťažkú závislosť na nikotíne. Takíto ľudia zákonite vyfajčia počas dňa omnoho viac cigariet a nepochybne sa tohto zlozvyku ťažko zbavia.“

Viete, že...
fajčiari, ktorí fajčia 30 rokov 20 cigariet denne, majú až o 8 – 12-krát vyššiu pravdepodobnosť, že ochorejú na rakovinu ako tí, ktorí nefajčia? Veď si len predstavte, že v priebehu 30 rokov sa zásobujú toxickým plynom z takmer 220 tisíc cigariet.

Ako tenisový kurt
Na karcinóm pľúc ochorie na Slovensku až 2300 ľudí ročne, z toho 90 % z nich sú fajčiari. Prečo práve pľúca? MUDr. V. Chovanová prirovnáva pľúca k tenisovému kurtu. „Majú obrovskú plochu na výmenu plynov. Pri nádychu približne 2/3 pľúc príjme dym. Odtiaľ sa toxické látky dostávajú do ciev, kde pôsobia karcinogénne.“ Plocha pľúc, ktorá sa stretne so škodlivinou, je obrovská a aj preto sú pľúca najčastejším miestom metastáz akéhokoľvek karcinómu.

Najmenej úspešná
Liečba rakoviny pľúc je v porovnaní s inými onkologickými ochoreniami, aj napriek pozitívnemu vývoju terapie, najťažšou a najmenej úspešnou. Karcinóm na seba upozorní väčšinou až vtedy, keď je už neskoro. „Pľúcne karcinómy sú zachytené prevažne v 3., 4. štádiu, keď sa už nedajú operovať a sú menej úspešne liečiteľné ako iné nádory,“ hovorí MUDr. V. Chovanová.
Človek s rakovinou pľúc má šancu na vyliečenie v 1. až 2. štádiu. Musí podstúpiť operáciu, pri ktorej mu lekári odstránia neraz aj veľkú časť pľúc, čo však výrazne nezníži jeho kvalitu života. Operačné techniky sa však neustále vyvíjajú a podľa lekárky sa hranica možnosti operácie postupne posunie až k štvrtému štádiu. Operácia je totiž zatiaľ jediná liečba, ktorá dokáže pacienta celkom vyliečiť. Keď už nie je možné operovať a človek má v tele metastázy, nastupuje na rad chemoterapia, rádioterapia a v posledných rokoch aj biologická liečba. „Najhorší druh rakoviny pľúc malobunkový karcinóm veľmi rýchlo metastázuje do mozgu, nadobličiek, kostí a aj keď podávame chemoterapiu a rádioterapiu, prežitie je relatívne krátke. Pri tzv. epidermoidnom karcinóme a adenokarcinóme, ktorý je tiež typický pre fajčiarov a najmä ženy, sa využíva kombinovaná liečba chemoterapie a rádioterapie, avšak s dlhšou dobou prežívania.“

Po 6 rokoch po ukončení fajčenia sa riziko rakoviny znižuje.

Dôležité!
„Každý fajčiar, ktorý vykašliava krv alebo keď spozoruje, že jeho kvalita kašľa sa zmenila, by mal byť vyšetrený pneumológom  a bronchológom,“ radí MUDr. V. Chovanová.

V ústnej dutine či hltane
Zhubný nádor hrtanu a ústnej dutiny sa na rozdiel od karcinómu pľúc veľmi rýchlo prejavuje. Ak postihne hlasivky, človek začne chrapľavo rozprávať, keď zaútočí priamo na ústnu dutinu, dá o sebe vedieť bolesťami či nadmerným slinením. Šanca na vyliečenie je podstatne vyššia, pretože príznaky sa objavujú už v prvých štádiách.
Fajčiar holdujúci aj alkoholu má vyššiu pravdepodobnosť, že ho postihne rakovina hltanu. Podľa pneumologičky býva tento nádor zachytený pomerne v neskorom štádiu, až keď má človek problémy s prehĺtaním pre zúženie hltanu tumorom.

Partneri fajčiarov ochorejú na rakovinu 4-krát častejšie ako partneri nefajčiarov.

V brušnej dutine
Ďalším typom rakoviny, ktorý môže zaútočiť na fajčiara, je karcinóm v tráviacom trakte. Rakovina žalúdka má dnes menší percentuálny výskyt, za čo môžeme ďakovať najmä kvalitnejšiemu spracovaniu potravín v porovnaní s tým, ako to bývalo kedysi. Tento typ karcinómu však tiež súvisí s fajčením a stravovacími návykmi. „Na rozdiel od rakoviny žalúdka, rakovina hrubého čreva sa v našej populácii vyskytuje 2-krát častejšie, preto treba chodiť na pravidelné kolonoskopické kontroly, hlavne po päťdesiatke,“ pripomína MUDr. V. Chovanová. Pomerne častá je aj rakovina konečníka, preto ak zbadáte v stolici krv, alebo krvácate z konečníka, mali by ste sa dať vyšetriť. V prvých štádiách je totiž takmer každý nádor vyliečiteľný. Netýka sa to, žiaľ, pankreasu, ktorý má ešte stále nepriaznivú prognózu hneď od začiatku prepuknutia ochorenia.

Ženy fajčiarky
Ak ste ženy a po cigarete siahate už niekoľko rokov, mali by ste o svojom zlozvyku vážne porozmýšľať. Okrem už spomínaných nádorov vám s vyššou pravdepodobnosťou ako nefajčiarom hrozí rakovina pohlavných orgánov. „Fajčiarky horšie znášajú chemoterapiu a keď fajčia ďalej aj po liečbe, je väčšia možnosť vzniku recidívy,“ upozorňuje pneumologička. Ženy fajčiarky majú dokonca vyššie riziko, že sa u nich vyskytne karcinóm prsníka. Našťastie, keď sa zistí v začiatočných štádiách, je úplne vyliečiteľný.
S vdychovaním toxických látok jednoznačne súvisí aj narastajúci počet karcinómu obličiek a močového mechúra. Tento stav je možné zastaviť – stačí prestať fajčiť, kým nie je neskoro.

25 % všetkých tumorov tvorí v prípade mužov rakovina pľúc, ženy ich v tomto počte pomaly dobiehajú.

Fajčenie a diabetes
Ste diabetici a fajčíte? Z hľadiska rizikovosti ste považovaní za ľudí s prekonaným srdcovým infarktom. Zároveň ste vystavení výrazne väčšiemu riziku ochorenia srdca a ciev a tiež si zvyšujete pravdepodobnosť, že ochoriete na akékoľvek zápalové ochorenie. Ak sa dopracujete až k chronickej bronchitíde, ktorá často postihuje fajčiarov, omnoho častejšie u vás vzplanú jej prejavy, teda dráždivý kašeľ a zápal. „V organizme diabetikov akékoľvek pľúcne ochorenie prebieha ťažko a aj liečba je náročnejšia. Problémy sú počas choroby aj s nastavením na liečbu diabetu, pretože pľúcne ochorenie spôsobuje zmeny v hladinách glykémie,“ hovorí MUDr. V. Chovanová. Ťažkosti, komplikácie a sťaženú liečbu prináša aj nádor, ktorému ste ako fajčiari vystavení. „V prípade diabetika sa v súvislosti s karcinómom komplikuje aj operačné odstránenie nádoru.“

Počas fajčenia vám:
● náhle stúpajú hladiny glykémie, inzulínu a tlaku krvi,
● chronické fajčenie vám poškodzuje cievnu výstelku, čo vedie k zhoršeniu vnímavosti organizmu na inzulín, teda inzulínovej rezistencie a tým sa znovu zvyšuje glykémia,
● cigareta vám navyše skreslí výsledky, glykémia je vždy vyššia.

Odvyknite si
Fajčiari diabetici, aj nediabetici, mali by ste si uvedomiť, že fajčením vedome škodíte nielen sebe, ale aj svojmu okoliu, priateľom, manželke, manželovi či deťom. Podľa PhDr. Róberta Ochabu z Centra kontroly tabaku a alkoholu na Úrade verejného zdravotníctva v Bratislave na následky pasívneho fajčenia zomiera odhadom ročne 512 Slovákov. Ak s cigaretami túžite nadobro skoncovať, ale chýba vám pevná vôľa, alebo neviete, ako na to, navštívte poradňu na odvykanie od fajčenia. Na Slovensku sú tiež dostupné lieky, ktoré zmierňujú túžbu po nikotíne a sprievodné abstinenčné príznaky. Tie vám potlačia aj preparáty, ktoré poskytujú alternatívny prísun nikotínu do organizmu, nikotínové žuvačky, náplasti, inhalátory, spreje či pastilky.

(ivk)

Foto: www.sxc.hu

01 - Modified: 2006-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ECB zvýšila hlavný úrok o štvrť percenta
01 - Modified: 2023-11-21 14:22:18 - Feat.: - Title: Choroby prichádzajú, viete, ako na ne? Otestujte sa! 02 - Modified: 2023-05-29 09:18:20 - Feat.: - Title: Nedarí sa vám prestať s fajčením? Navštívte poradne zdravia 03 - Modified: 2023-04-19 10:20:52 - Feat.: - Title: Nielen krik, ale aj šepot škodí hlasu. Čo ešte prekáža hlasivkám? 04 - Modified: 2023-02-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Častý smäd bez zjavnej príčiny môže byť príznakom viacerých ochorení 05 - Modified: 2022-11-24 17:26:15 - Feat.: - Title: Ako predísť chronickej obštrukčnej chorobe pľúc? Odpoveď je jednoznačná, skoncovať s fajčením
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 05:49