StoryEditor

Zdeformované kosti

20.01.2014, 22:29
Autor:
(dia)(dia)
Vedeli ste, že zlyhanie obličiek môže spôsobiť ďalšie ochorenia, ktoré postihujú aj zdanlivo nesúvisiace orgány? Medzi najzávažnejšie patrí ochorenie súvisiace s hormonálnym systémom, tzv. sekundárna hyperparatyreóza.  

 

Vedeli ste, že zlyhanie obličiek môže spôsobiť ďalšie ochorenia, ktoré postihujú aj zdanlivo nesúvisiace orgány? Medzi najzávažnejšie patrí ochorenie súvisiace s hormonálnym systémom, tzv. sekundárna hyperparatyreóza.

 

Toto zatiaľ medicínsky veľmi málo rozvinuté ochorenie sa prejavuje poruchou vstrebávania vápnika z čreva, jeho zníženým ukladaním sa do kostí a zvýšeným ukladaním sa mimo nich, najmä do ciev a mäkkých tkanív tela človeka, čo zase spôsobuje kardiovaskulárne ochorenie. „Okrem iných chorôb ako obličkových k tejto chorobe vedie aj deficit vitamínu D či ochorenie čreva,“ hovorí hlavný odborník MZ SR pre nefrológiu doc. MUDr. Martin Demeš, PhD.

V chronickom štádiu
Hyperparatyreóza na seba upozorňuje najmä bolesťami a deformáciami kostí, zhoršenou pohyblivosťou a zvýšeným rizikom zlomenín. Vyvíja sa v pokročilejších štádiách chronickej choroby obličiek, ktorá dovedie človeka neraz až k dialýze alebo transplantácii. „Tak, ako klesá funkcia obličiek, narastá podiel pacientov s hyperparatyreózou,“ upozorňuje doc. Demeš.

Viete, že...
na Slovensku je chorých na obličky pol až trištvrte milióna ľudí? Obličkovú starostlivosť a dialýzu dokonca potrebuje 20 až 30 % diabetikov s diabetickou nefropatiou.


Reťazová reakcia

„Postupne, ako obličky strácajú funkciu vylučovať toxické látky z organizmu a splodiny látkového metabolizmu, zároveň ubúdajú aj iné funkcie, napríklad tvorba aktívneho vitamínu D,“ hovorí prezidentka Slovenskej nerfrologickej spločnosti prof. MUDr. Viera Spustová, DrSc. Tak, ako klesá koncentrácia vitamínu D, na druhej strane stúpa koncentrácia fosfátov, čo vedie k poklesu vápnika v krvi. To následne vyvoláva v prištítnych telieskach produkciu parathormónu, ktorý spôsobuje kostné zmeny a vplýva na celý organizmus. „Z kostných zmien ovplyvňuje bolesti kostí, zlomeniny, kostnú dreň aj tvorbu krvných zložiek a v oblasti celého organizmu postupne spôsobuje kardiovaskulárne ochorenia, ako je hypertenzia, ukladanie vápnika v cievach, chlopniach, mäkkých tkanivách, poruchy imunity a zápal.“

Do dialyzačného procesu prichádza každý rok približne 1000 pacientov.

Včasná prevencia

Vitamín D je teda pre organizmus nesmierne dôležitý a v prípade jeho deficitu, ku ktorému vedie už spomínané obličkové ochorenie, vzniká problém. Jeho nedostatok sa lekári snažia nahradiť liekmi a tým predchádzať či spomaliť priebeh hyperparatyreózy. „Cieľom je včasná prevencia a liečba tohto ochorenia. Vedie to k spomaleniu kardiovaskulárnych a kostných komplikácií a zlepšeniu kvality života pacientov,“ zdôrazňuje prof. Spustová.

Zdroje vitamínu D:
● slnko
● potraviny živočíšneho pôvodu, napr. olej z rybej pečene
● sleď
● sardinka
● losos
● vaječný žĺtok
● mlieko a mliečne výrobky
● avokádo

Aktívny hráč
Vitamín D potrebuje takmer každý systém alebo orgán. Iste viete, že ho získavate zo slnka a z potravy. Avšak na to, aby sa z neho stal aktívny hráč, musí prejsť chemickou reakciou v pečeni a po druhýkrát v zdravých obličkách. Až potom môže pôsobiť v organizme. Okrem toho, že:
● udržiava normálnu koncentráciu vápnika a fosforu v krvi,
● zvyšuje vstrebávanie vápnika v čreve,
● znižuje syntézu parathormónu v prištítnych telieskach,
● podieľa sa na regulácii kostného metabolizmu,
● zvyšuje syntézu bielkovín kostnej hmoty,
● zabezpečuje dostatok vápnika pre kosť,
má vplyv aj na srdcový sval, imunitný a reprodukčný systém, centrálnu nervovú sústavu, kožu, pečeň, pankreas či na obličky.

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 10:10