Patrí brokolica medzi vašu obľúbenú zeleninu? Ak nie, predsa len by ste si na nej mali niekedy pochutnať. O tom, že obsahuje látky s protirakovinovými účinkami, iste viete. Americkí vedci však zistili, že jej liečivé účinky možno ešte viac zvýšiť, a to tak, že si ju doprajete spolu s pikantným jedlom, ktoré obsahuje enzým myrozinázu.
Okrem tohto vedci zistili, že práve táto chutná kombinácia zaisťuje, že sa účinné látky vstrebávajú v hornej časti tráviaceho traktu, kde prinášajú maximálny zdravotný prínos. Brokolicu si teda dochuťte najlepšie horčicou, chrenom alebo wasabi, jej liečivé účinky tiež zvýšite jej konzumáciou s reďkovkou, kapustou, rukolou či žeruchou.
Veci tvrdia, že tri až päť porcií brokolice do týždňa vám poskytne dostatočnú ochranu proti vzniku nádorov.
Zdroj: www.21stoleti.cz
Foto: sxc.hu