Podľa jeho rozboru je v citróne okrem vody, minerálnych látok a vitamínov aj mnoho éčok. Citrón obsahuje polyfenoly, vlákninu, vitamíny, minerálne látky, karotenoidy a stopové množstvo mastných kyselín. Citrón v sebe ukrýva napríklad i rutín, ktorý farbí plod do žlta a zároveň v tele funguje ako antioxidant. Dôležitá je tiež vláknina, ktorá rozpustí cholesterol a chráni pred rakovinou hrubého čreva. Citrón je taktiež výborným zdrojom vitamínu C (kyseliny askorbovej), ktorý posilňuje imunitný systém, podporuje vstrebávanie železa, a tým predchádza chudokrvnosti. Je nevyhnutný pre metabolizmus aminokyselín, chráni bunky a podporuje rast. Pozor však pred krájaním citrónu kovovým nožom, pretože priamy kontakt vitamínu C a kovu životodarnú látku ničí. Pravidelným pitím pohára vody so šťavou aspoň z polovice citrónu predchádzame problémom s prekyslením žalúdka alebo pálením záhy. Citrón sa totiž správa v tele i napriek svojej kyslosti ako zásada a vyrovnáva hladinu pH.
www.21stoleti.cz