StoryEditor

Spánok na kúsky

06.08.2012, 23:52
Autor:
(dia)(dia)
Počas spánku sa s vašim organizmom môžu udiať veci, o ktorých ani netušíte. Okrem chrápania, na ktoré sa zväčša sťažuje váš partner, môžete prestať dýchať na viac ako 10 sekúnd. A nielen raz, niektorí prežijú epizódy bez dychu aj 100-krát za noc.

Počas spánku sa s vašim organizmom môžu udiať veci, o ktorých ani netušíte. Okrem chrápania, na ktoré sa zväčša sťažuje váš partner, môžete prestať dýchať na viac ako 10 sekúnd. A nielen raz, niektorí prežijú epizódy bez dychu aj 100-krát za noc.

Prestávky v dýchaní na desať a viac sekúnd počas spánku nazývame spánkové apnoe. „Cez nedostatočne otvorené alebo úplne uzavreté horné dýchacie cesty neprechádza dostatočné množstvo vzduchu a teda ani kyslíka. Jazyk zapadne a horné dýchacie cesty sú upchajú. Problém je potom v tom, že vzduch do organizmu neprechádza a tým pádom je neodkysličený,“ vysvetľuje MUDr. Mariana Kubovčáková z bratislavského spánkového laboratória. Následkom toho dochádza k poklesom sýtenia krvi kyslíkom – desaturáciám rôzneho stupňa – od 90 do 60 %.

Každú noc

Bez kyslíka nedobiehajú metabolické procesy v organizme do konca, ani jedna bunka totiž bez neho nemôže fungovať na 100 %. Ak sa vám však spánkové apnoe prihodí len raz za čas, nič sa nedeje. Možno ste len prežili vypätú situáciu a organizmus si so zriedkavým vynechaním kyslíka dokáže poradiť. Horšie je, keď sa situácia opakuje noc čo noc a aj niekoľkokrát za hodinu. V tom prípade môžu nastať zdravotné problémy.

Prekážka v dýchacích cestách

Vyhnúť sa im môžete návštevou lekára a spánkového laboratória, kde zhodnotia váš zdravotný stav a navrhnú optimálnu liečbu. „Počas vyšetrenia sa snažíme nájsť príčinu. Spánkové apnoe najčastejšie vzniká pre nejakú prekážku v horných dýchacích cestách. Môže ísť o veľké krčné mandle, krivú nosovú prekážku či úzke dýchacie cesty zdedené po rodičoch anatomicky,“ hovorí lekárka M. Kubovčáková.

Príznaky spánkového apnoe:

● chrápanie

● vysoký krvný tlak

● srdcová arytmia

● metabolický syndróm

● únava

Bez varovania

Ak sa z vašej spálne každú noc ozýva neprestajné „pílenie“, máte vysoký krvný tlak, trápi vás srdcová arytmia a neprekonateľná únava, neváhajte sa dať vyšetriť. Možno sa váš organizmus v noci trápi a vy o tom ani neviete. Signálom, že čosi nie je v poriadku, je aj fakt, že pre únavu nedokážete pracovať viac ako pár hodín, zaspíte počas jazdy v dopravnom prostriedku, pri monotónnej činnosti, na porade, alebo v horšom prípade uprostred rozhovoru. Zdá sa vám, že bez odpočinku by ste deň ani nezvládli? „Keď človek nespí 3 – 4 dni, vie, že je unavený a dokáže si to aj ustrážiť. Má to pod kontrolou. Spánok človeku so spánkovým apnoe prichádza v momente, bez varovania, hovoríme mu imperatívny spánok, teda rozkazovačný,“ upozorňuje Dr. Kubovčáková. Treba si uvedomiť, že v takomto stave vám napríklad za volantom hrozí nebezpečenstvo. Mikrospánok prichádza nečakane a v sekunde sa môže udiať katastrofa. Nepomôžu vám energetické nápoje, káva, nič, jednoducho zaspíte.

Vysoký tlak a poruchy rytmu

Okrem toho sa ľuďom so spánkovými poruchami ráno ťažko vstáva, o bolestiach hlavy, závratoch či podráždenosti nehovoriac. K tomu sa pridruží vysoký krvný tlak, ktorý má podľa Dr. Kubovčákovej až jedna tretina ľudí s apnoe. Laicky sa dá súvislosť krvného tlaku s apnoe vysvetliť tak, že počas prestávok v dychu sa sťahujú cievy, aby dodali srdcu dostatok kyslíka. Potom sa opäť roztiahnu a organizmus to dokáže kompenzovať. Keď je však toho priveľa, cievy zostávajú zúžené stabilne a tak môže vzniknúť hypertenzia. „V prípade, že sa kombinuje chrápanie s vysokým krvným tlakom v pomerne mladom veku, je to pre nás ukazovateľ, že môže ísť o problém,“ hovorí lekárka. Popritom apnoe môže spôsobovať aj poruchy rytmu srdca. V jednom momente dochádza k zrýchleniu akcie srdca, potom zase k jeho spomaleniu. Keď to organizmus nezvládne, vznikajú arytmie. „Do spánkového laboratória často prichádzajú ľudia, ktorí dlhé roky chrápu a majú arytmie. Chrápanie však považujú za normálne a na arytmiu užívajú lieky. Mali by však vedieť, že práve spánkové apnoe môže vyvolať kombináciu chrápania a arytmie. “

Viete, že...

už aj 30-roční ľudia majú spánkové poruchy dýchania? Podľa lekárky sa problémy zvýrazňujú okolo štyridsiatky.

Pozor na hyperglykémie

Ste diabetici? Ak áno, pozor na nočné výkyvy glykémie. Tie vám totiž môže spôsobovať spánkové apnoe sprevádzané poklesom sýtenia krvi kyslíkom. Tá pre organizmus predstavuje stres, ktorý môže viesť k vzostupu hladiny cukru v krvi. Správnou liečbou spánkového apnoe však môžete hyperglykémiám predísť a udržiavať si tak diabetes v optimálnych hodnotách. Samozrejme, len za predpokladu, že dodržiavate aj pokyny svojho diabetológa. Nevysvetliteľné výkyvy glykémie konzultujte s lekárom a neváhajte sa dať vyšetriť, či za odchýlky cukru nemôže prechodné zastavenie dýchania počas spánku.

Dôležité!

Ak patríte k ľuďom, ktorí majú opakované apnoe, vyhýbajte sa alkoholu, niektorým typom liekov, napríklad antidepresívam či hypnotikám, nefajčite a čo je najhlavnejšie, vyhýbajte sa obezite. Stav totiž iba zhoršujú a príznaky prehlbujú.

Pocit vyspatia chýba

Uvedomte si, že ak máte podobné problémy a bránite sa vyhľadať lekára, škodíte len sami sebe. Kvalitný spánok je predsa dôležitý a určite viete, že bez neho nemôžete byť v psychickej pohode a plní energie. „Ľudia so spánkovým apnoe aj napriek tomu, že spia desať hodín, nemajú pocit vyspatia. Chýbajú im hlboké spánkové štádiá, spánok je rozdrobený na malé kúsky. Na konci apnoe sa akoby prebudia, ide o mikroprebudenia,“ hovorí lekárka. A s takýmto narušeným spánkom sa existovať nedá. Navyše metabolické procesy nedochádzajú do konca a tým pádom sa vám napríklad nepodarí schudnúť. Keď budete počas dňa ospalí, nič vás nebude baviť a menej toho zvládnete.

Pretlakový prístroj

V spánkovom laboratóriu vás vyšetria a pri ťažkých formách obštrukčného apnoe vám predpíšu tzv. pretlakový prístroj na dýchanie, ktorý si založíte na noc. Jeho funkciou je udržiavať jazyk tlakom vzduchu v tej polohe, v akej má byť, teda nezapadne. Druhou alternatívou liečby je chirurgický zásah v dýchacích cestách, ktorý zväčší priestor, aby nedochádzalo k ich kolapsu. Nie je to však riešenie na 100 %. Anatomické pomery sa vekom menia, chirurgický zásah teda nemusí byť trvalý. „V poslednom období sa dokonca neodporúča plastická operácia mäkkého podnebia za účelom odstránenia chrápania. Išlo len o módnu záležitosť, zistilo sa však, že po 2 – 3 rokoch sa chrápanie vráti, ale mäkké podnebie človeku už nikto nevráti,“ vysvetľuje Dr. Kubovčáková.

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 07:59