StoryEditor

Zápal kože

14.06.2012, 23:01
Autor:
(dia)(dia)
Mať okolo nosa, v obočí či vo vlasoch červené fľaky s drobnými šupinkami je veľmi nepríjemné a, žiaľ, niektorí ľudia s nimi musia bojovať celý život. Ide totiž o chronické ochorenie, tzv. seboroickú dermatitídu, ktorá sa však, našťastie, dá liečiť.

Mať okolo nosa, v obočí či vo vlasoch červené fľaky s drobnými šupinkami je veľmi nepríjemné a, žiaľ, niektorí ľudia s nimi musia bojovať celý život. Ide totiž o chronické ochorenie, tzv. seboroickú dermatitídu, ktorá sa však, našťastie, dá liečiť.

Chronický zápal kože podľa dermatologičky MUDr. Ruženy Sochorovej, CSc., nesvrbí, nepáli ani neopúcha. „Prejavuje sa len začervenaním kože a úplne drobulinkými šupinkami na tvári v T zóne, teda okolo nosa, v okolí čela alebo obočia, očných viečok, vo vlasoch a na hrudníku. Stav sa zhoršuje vždy na jeseň a v zime, naopak, v lete sa zlepšuje.“

Zmenená tvorba mazu

Ochorenie súvisí so seboreou, teda so zmenenou tvorbou mazu. „Niekto má mazu viac, iný menej, ako je potrebné. V prvom prípade ide o seboreu oleosu, teda mastný typ, v druhom o seboreu siccu, čo znamená suchý typ,“ hovorí dermatologička. Príčinu vzniku treba hľadať v genetickej predispozícii, ak teda seboroickú dermatitídu majú vaši predkovia, je možné, že sa prejaví aj u vás. Vyprovokovať jej nástup vám môžu najmä mužské pohlavné hormóny, ktoré ovplyvňujú činnosť mazových žliaz a preto sa toto ochorenie začína prejavovať hlavne v období dospievania. Začiatok ochorenia má neraz súvis s pôsobením kvasiniek v tráviacom trakte, vyvolať ho môže aj chronický zápal v organizme, na mandliach, pokazené zuby či stres.

Na seboroickú dermatitídu trpí približne 15 % ľudí.

Oslabená imunita

Upozorniť vás však musíme aj na oslabenú imunitu. „Ak má človek na toto ochorenie predispozíciu, môže sa mu práve pre zníženú imunitu prejaviť skôr,“ hovorí MUDr. R. Sochorová. Vy ako diabetici sa silnou imunitou, žiaľ, nemôžete pochváliť a navyše ak máte sklon k seboroickej dermatitíde, môže sa prejaviť kedykoľvek aj u vás.

Viete, že...

pri seboroickej dermatitíde dochádza k vypadávaniu vlasov? Práve týmto prejavom sa odlišuje od psoriázy, ktorá však postihuje okrem tváre a hrudníka aj iné oblasti tela.

Antimykotiká či kortikoidy

Trápi aj vás začervená koža so šupinami? Ak áno, vyberte sa za kožným lekárom, ktorý sa počas vyšetrenia zameria na provokačný faktor, urobí vám kultiváciu na kvasinky a podľa výsledkov vám nasadí vhodnú liečbu. V prípade premnožených kvasiniek budete užívať antimykotiká, na postihnuté miesta si budete aplikovať krémy či roztoky s obsahom kortikoidov, ktoré pôsobia celý deň. Po týždni až 10 dňoch liečby sa vzhľad vašej pokožky zlepší.

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 04:26