StoryEditor

Pozor na nežiaduce účinky liekov

08.11.2012, 08:37
Autor:
(dia)(dia)
Keď sa vyberiete k lekárovi s akýmkoľvek ochorením, nehanbite sa opýtať na všetko, čo vás zaujíma. Povinnosťou lekára je vopred vás informovať o tom, aké lieky vám predpisuje, na čo sú určené a ako ich máte užívať. Ak môžu spôsobiť závažné nežiaduce účinky, mal by vás o nich poučiť.

Lieky sú dnes nevyhnutnou súčasťou života, veď mnohí z vás po nich siahajú v prípade bolesti hlavy či prechladnutia, alebo ste odkázaní na ich dlhodobé užívanie. Treba si však uvedomiť, že každý liek má okrem pozitívneho vplyvu na ochorenie aj vedľajšie účinky, ktoré sa môžu, ale nemusia prejaviť u každého, kto lieky užíva. Preto je nutné, aby ste si pred požitím lieku pozorne prečítali príbalovú informáciu o lieku a v prípade, že sa počas liečby vyskytne nežiaduci účinok, informovali o tom svojho lekára.

Lieky totiž liečia, pôsobia ako ochrana pred chorobami, ovplyvňujú fyziologické funkcie človeka alebo sa používajú na diagnostiku ochorenia. Súčasne však môžu ovplyvňovať aj iné orgány, nielen ochorenie, na liečbu ktorého sú určené. Podľa vedúceho Sekcie bezpečnosti liekov a klinického skúšania MUDr. Pavla Gibalu zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) v Bratislave sa nedá hovoriť vždy len o negatívnych vedľajších účinkoch. Vedľajšie účinky môžu byť aj pozitívne. „Existuje napríklad liek, ktorý znižuje krvný tlak, a súčasne môžu pacientovi začať rásť vlasy. Ide teda o pozitívny vedľajší účinok, no liek môže zároveň spôsobiť aj to, že jeho užívateľovi začnú rásť po tele chlpy.“ Vtedy to už s pozitívnym účinkom nemá nič spoločné. Podstatné však je, že vedľajší prejav lieku počas jeho užívania nie je zamýšľaný, ale je možný a postihnutý môže byť akýkoľvek orgán či systém.
Liek bez vedľajších prejavov neexistuje.

 

Časté reakcie
Ak patríte medzi tých, ktorí dlhodobo užívajú tzv. ACE inhibítory na zníženie vysokého krvného tlaku či na srdcové zlyhávanie, a neustále vás dráždi na kašeľ, ide pravdepodobne o vedľajší účinok liekov. „Je to normálna reakcia, treba však na ňu včas upozorniť lekára, aby pacientovi vymenil liek za iný, z ktorého tento nežiaduci účinok mať nebude,“ radí MUDr. P. Gibala.
Medzi časté nežiaduce účinky liekov možno zaradiť aj reakcie tráviaceho systému, potrápiť vás môže najmä vracanie a nevoľnosť. Vedľajšie prejavy ako zvýšená teplota či reakcia v mieste vpichu sú časté aj po očkovaní.

 

Najčastejšie prejavy nežiaducich účinkov:
·    kožné – vyrážky, ekzémy; zápaly a opuchy v mieste očkovania
·    zo strany tráviaceho systému napríklad pocit na vracanie, vracanie, bolesti žalúdka, brucha, hnačka, zápcha
·    cievne alebo srdcové – prejavujú sa napríklad bolesťou hlavy, opuchmi nôh, búšením srdca
·    prejavy zo strany dýchacích ciest – často býva sťažené dýchanie, kašeľ
·    svalovo-kostrový systém – zvyčajne bolesti svalov a kĺbov
·    hepatálne – napríklad poruchy funkcie pečene, prejavujúce sa v laboratórnych testoch
·    krvný systém – prejavujú sa napríklad zníženým počtom krviniek, krvných doštičiek alebo krvácavými stavmi

Komunikácia s lekárom
Keď sa vyberiete k lekárovi s akýmkoľvek ochorením, nehanbite sa opýtať na všetko, čo vás zaujíma. Či už ide o všeobecného lekára, alebo špecialistu, jeho povinnosťou je dopredu vás informovať o tom, aké lieky vám predpisuje, na čo sú určené a ako ich máte užívať. V prípade, že môžu spôsobiť závažné nežiaduce účinky, mal by vás o nich poučiť. Rovnako ani vy nezabudnite lekára upozorniť na to, aké iné lieky užívate a či ste na niektoré z nich alergickí. Mali by ste si totiž pamätať, ak ste po konkrétnom lieku prežili nežiaducu reakciu. Opäť vám pripomíname, že vašou povinnosťou je pozorne čítať príbalovú informáciu a ak narazíte na nejasnosti, konzultujte ich s lekárom alebo lekárnikom.

Foto: sxc.hu

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 16:30