StoryEditor

Spôsobuje cukor autizmus?

11.12.2012, 04:00
Autor:
(dia)(dia)
Rozsiahla štúdia odhalila silné väzby medzi diabetom a obezitou tehotných žien a pravdepodobnosťou, že sa takej žene narodí dieťa s autizmom alebo poruchou autistického spektra. Výsledky výskumu svedčia o tom, že zvýšené množstvo glukózy nepriaznivo ovplyvňuje fetálny vývoj.

Rozsiahla štúdia realizovaná výskumníkmi z Kalifornskej univerzity, ktorých združuje inštitút Davis MIND, odhalila silné väzby medzi diabetom a obezitou tehotných žien a pravdepodobnosťou, že sa takej žene narodí dieťa s autizmom, poruchou autistického spektra (PAS) alebo inou vývojovou chybou. Obézne matky mali o 67 % vyššiu pravdepodobnosť, že porodia dieťatko s poruchou, než rodičky s primeranou hmotnosťou, bez diabetu alebo hypertenzie, a súčasne mali dvojnásobnú šancu splodiť dieťa navyše s ďalšou vývojovou poruchou.
Matky s cukrovkou dosiahli rovnaké hodnoty ako obézne rodičky – mali tiež o 67 % väčšiu pravdepodobnosť, že sa im narodí dieťa s vývojovou poruchou, než zdravým matkám. Každopádne vedci upozorňujú, že pomer matiek s diabetom, ktoré mali dieťa s PAS, bol vyšší než v prípade zdravých žien, avšak nedosiahol štatistickú významnosť. Výskumom ďalej zistili, že deti s PAS, ktorých matky majú cukrovku, boli postihnuté viac – mali vyšší deficit v chápaní a používaní jazyka než deti s PAS zdravých matiek.
„Napriek tomu, že štúdia priamo nevyvodzuje, že diabetes a obezita spôsobujú PAS a vývojové zaostalosti, svedčí o tom, že zvýšené množstvo glukózy nepriaznivo ovplyvňuje fetálny vývoj,“ objasňuje Paula Krakowiaková, PhD., doktorandka z inštitútu Davis Mind.
Ide o vôbec prvú štúdiu skúmajúcu vzťah medzi vývojovými poruchami a stavom materského metabolizmu, ktorá nie je obmedzená výlučne na diabetes, ale zahrnuje tiež obezitu a vysoký krvný tlak, ktoré majú podobné základné biologické vlastnosti. Navyše obezita je kľúčová pre vývoj cukrovky i hypertenzie. Do štúdie bolo zahrnutých 1 004 párov matiek a detí vo veku medzi 24 a 60 mesiacov. Všetky deti sa narodili v Kalifornii, žijú minimálne s jedným biologickým rodičom, ktorý hovorí po anglicky alebo po španielsky. Dáta vedci zhromažďovali medzi januárom 2003 a júnom 2010.

Zdroj: 21stoleti.cz
Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
22. apríl 2024 21:40