StoryEditor

Pomocníci zubnej hygieny

05.07.2012, 23:03
Autor:
(dia)(dia)
Stomatológovia sa zhodujú na tom, že prevencie nie je nikdy dosť a najmä diabetikom treba neustále pripomínať, aby ústnej hygiene venovali zvýšenú starostlivosť. Rozhádzané hladiny cukru totiž ovplyvňujú zubné lôžka, tzv. parodont.

Stomatológovia sa zhodujú na tom, že prevencie nie je nikdy dosť a najmä diabetikom treba neustále pripomínať, aby ústnej hygiene venovali zvýšenú starostlivosť. Rozhádzané hladiny cukru totiž ovplyvňujú zubné lôžka, tzv. parodont a vy môžete skončiť s krvácajúcimi ďasnami či kývajúcimi sa zubami. Aby ste mali v ústach poriadok a zároveň sviežo, naučíme vás, ako by mala vyzerať vaša zubná kefka a čo by mala obsahovať zubná pasta.

Aj keď ste už najmenej stokrát počuli, že o zuby a ústnu dutinu sa treba pravidelne starať, znova vám to zopakujeme. A určite nie zbytočne. Priznajte si, že ani netušíte, ako vyzerá medzizubná kefka a zubnú niť používate tak trikrát do roka, prípadne vôbec. A čo samotné čistenie zubov? Nezaberie vám viac ako jednu minútu? Tak to sa naozaj nemáte čím chváliť.

Len s mäkkými vláknami

Určite sa medzi vami nájdu v čistení ústnej dutiny aj poctivci, no ani vám neuškodí presvedčiť sa o tom, či máte vo svojej kúpeľni správnu zubnú kefku a pastu. Dentálna hygienička PhDr. Viera Urbanová odporúča zubné kefky len s mäkkými vláknami, na tvrdé a aj stredne tvrdé radšej rýchlo zabudnite. Z mäkkých kefiek máte dokonca na výber – mäkké, super mäkké alebo ultra mäkké. Záleží len od vás, ktorá vám bude viac vyhovovať. Na krvácajúce, bolestivé krčky a kývajúce sa zuby použite však ultra mäkkú kefku. Umývanie zubov a ďasien vás nebude tak veľmi bolieť.

Stierateľné pohyby

„Hlavička kefky by nemala presiahnuť 2,5 centimetra. Dôležité je, aby vlákna boli rovnako dlhé, nie cikcakové a s gumičkami, pretože tie nedokážu umyť celú plochu zuba,“ radí V. Urbanová. Kefku by ste mali priložiť k ďasnu v 45° uhle a pri čistení by ste mali jednotlivé zubné plochy stierať. Tak očistíte ďasno aj zub. Neumývajte ich horizontálne a nerobte ani krúživé pohyby, ako vás to kedysi učili. „Takým spôsobom si môžu zúbky čistiť len malé deti do 6 rokov, lebo v rukách ešte nemajú dobrú zručnosť. Postupne však aj ich učíme stieracie pohyby, lebo vďaka nim zuby očistíme dôkladnejšie,“ hovorí dentálna hygienička.

V každej lekárni

Ak teda vo vašom pohári pri zrkadle tróni kefka s riedkymi štetinkami s nerovnakou dĺžkou, v tvare krúžku a s gumičkou vloženou medzi štetiny, čo najskôr sa jej zbavte. Tú optimálnu zubnú kefku kúpite v každej lekárni či špecializovanej predajni s pomôckami na ústnu hygienu.

Dodajte zubom fluorid

Dentálna hygienička radí, aby si každý človek umýval zuby aspoň 2-krát denne, lebo zrelý povlak sa na nich vytvorí do 12 hodín. Samozrejme, keď si ich čistíte aj po obede, nestrácate čas, práve naopak. Dodáte im potrebný fluorid a zubného kazu sa nemusíte obávať. Uvedomiť by ste si však mali aj to, čo ste jedli, pretože nie bezprostredne po každom jedle si zuby môžete umyť. V prípade, že si pochutnáte na mliečnych výrobkoch či chlebe, môžete sa do čistenia pustiť hneď. Pozor však treba dať na ovocné šťavy alebo citrusové ovocie. „Obsahujú kyseliny, ktoré odvápňujú sklovinu a práve pre to treba počkať polhodinu, kým sa v ústnej dutine zneutralizuje prostredie. Až potom si človek môže umyť zuby,“ odporúča V. Urbanová.

Viete, že..

žuť žuvačky je výborne? Žuvačka má totiž účinok vyrovnávať PH v ústach. Stimuluje tvorbu slín a proces neutralizácie v ústnej dutine prebieha rýchlejšie.

Mýtus o jablku

Možno ste sa aj vy stretli s názorom, že keď zjete večer jablko, očistí vám zuby a so zubnou kefkou si môžete dať rande až ráno. Podľa dentálnej hygieničky to však nie je pravda. Aj po jablku si zoberte do ruky kefku, pastu a umývajte. Pripomíname, že zuby by ste si mali čistiť aspoň 3 minúty.

Raz denne

Zubná kefka vám zo zubov a ďasien odstráni mäkký povlak, no čo s priestormi medzi zubami? Na tie by ste mali raz denne, najlepšie večer, zaútočiť medzizubnou kefkou alebo dentálnou niťou, pretože bežná kefka sa k nim nedostane. „Medzizubná kefka má výhodu, lebo má vyššiu stierateľnú schopnosť. Jej štetinky sa dostanú ku každému miestu, dentálna niť nie,“ vysvetľuje V. Urbanová.

Pozor!

Špáradlá používame len na odstránenie zvyškov jedla, nie na čistenie.

S abráziou a fluoridmi

So zubnou kefkou sme vás zoznámili, no dbať by ste mali aj na výber zubnej pasty. Podľa dentálnej hygieničky by každá mala mať na obale uvedené zloženie a označenie RDA, čo znamená abrazivitu zubnej pasty, teda jej drsnosť. Sú to vlastne malé zrniečka, ktoré sa umývaním postupne zmenšujú až sa úplne stratia. Sú nevyhnutné pre to, aby pasta aj čistila.

● abrazivita označená číslom 70 – bežná pasta

● abrazivita označená číslom 60 – pasta odporúčaná pre deti

● abrazivita označená číslom 40 – pasta určená pre ľudí s citlivými zubami, krčkami alebo inými problémami

Zubnú pastu si vyberte podľa toho, v akom stave sú vaše zuby, ale aj ďasná a sliznica v ústach. Je takisto dôležité, aby obsahovala dostatočné množstvo fluoridov, ktoré sú vhodné na prevenciu zubného kazu. „Najčastejšie sú označované v % alebo v hodnotách ppm. Pre deti sú vhodné pasty s množstvom fluoridov od 0,025 % alebo od 250 ppm, pre dospelých do 0,14 %, alebo do 1500 ppm. Pasty s 0,25 % fluoridov sú už farmakologické prípravky a používajú sa len raz týždenne,“ hovorí odborníčka na zubnú hygienu.

Pozor na bieliace pasty

Bieliace pasty obsahujú väčšie množstvo abrazívnej zložky ako bežné pasty, to znamená nad 70. Pri ich každodennom používaní by ste si mali uvedomiť, že dochádza k narúšaniu skloviny až k jej poškodeniu. Dentálna hygienička ich preto neodporúča používať. Ak stoj čo stoj chcete biele zuby, navštívte stomatológa, ktorý vám sklovinu nielen vybieli, ale hneď aj ošetrí fluoridovými prípravkami. Pri domácom bielení či pri bieliacich pastách tak urobiť nemôžete a vaše zuby trpia.

(ivk)

Foto: www.sxc.hu

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 07:43