StoryEditor

Školákov učia zdravo žiť

22.10.2010, 09:33
Autor:
(dia)(dia)
Na vybraných základných školách sa v školskom roku 2010/2011 realizuje pilotný vzdelávací projekt s názvom Go Fit. Vďaka nemu majú žiaci možnosť zoznámiť sa so zásadami zdravej výživy a uvedomiť si potrebu pohybových aktivít.

Prostredníctvom Slovenskej nadácie Silvie Gašparovičovej – Vzdelanie a zdravie pre všetkých sa na vybraných základných školách realizuje v školskom roku 2010/2011 pilotný vzdelávací projekt s názvom Go Fit. Vďaka nemu majú žiaci možnosť zoznámiť sa so zásadami zdravej výživy a uvedomiť si potrebu pohybových aktivít.

Pilotný projekt Go Fit odštartoval na štyroch základných školách, dvoch v Bratislave a dvoch v Hlohovci. Tento model umožní porovnanie zdravotných parametrov žiakov a pedagógov a štatistických údajov zozbieraných v rámci skríningovej fázy projektu v typických sídliskových školách hlavného mesta a menšieho mestečka. Súčasťou projektu sú aj vzdelávacie materiály pre deti, ich rodičov a pedagógov. Detské materiály sú vytvorené hravou a pre deti príťažlivou formou. Obsahujú základné rady týkajúce sa zdravého životného štýlu, ako aj odporúčania pre pravidelný pohyb.

Projekt Go Fit vychádza z potreby kontinuálne vzdelávať a predchádzať civilizačným ochoreniam, ktoré spôsobujú až 86 % všetkých úmrtí v Európe. Predpoklady pre ich nežiaduci včasný rozvoj sa zakladajú už v útlom veku. Cieľom projektu je zvýšiť povedomie o zdravom životnom štýle a motivovať k zdravému stravovaniu a pravidelnej pohybovej aktivite prostredníctvom aktívneho zapojenia nielen detí, ale aj ich rodičov a pedagógov, ktorí sú pre žiakov druhou najvýznamnejšou skupinou dospelých, s ktorou prichádzajú do styku. Na podporu záujmu detí o zdravý životný štýl bude počas celého školského roku zabezpečená pravidelná dodávka jabĺk (a podľa sezóny aj hrušiek) pre žiakov, ako i pedagógov škôl zapojených do projektu.

Odbornými partnermi projektu sú Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky, Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, hlavný odborník pri Ministerstve zdravotníctva SR pre oblasť kardiológie doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc. spolu s kampaňou MOST – Mesiac O Srdcových Témach a Kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku.

„Väčšina veľkých štúdií preukázala, že preventívne opatrenia sú najúčinnejšie najmä vtedy, ak je človek dobre informovaný o tom, aké sú možné riziká vzniku ochorení srdca a ciev, pretože, „nanešťastie“, najzávažnejšie rizikové faktory týchto ochorení sú vo väčšine prípadov absolútne bezpríznakové, nebolia, a preto ich ľudia často ignorujú, nevenujú im pozornosť. Kľúčovou úlohou je podstatne zlepšiť informovanosť obyvateľstva o tom, aký by mal byť správny životný štýl a s edukáciou je nevyhnutné začínať už od najmladších ročníkov,“ pripomína doc. MUDr. Gabriel Kamenský, CSc.

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 15:34