StoryEditor

6 látok k zdravšiemu srdcu

19.08.2012, 23:22
Autor:
(dia)(dia)
Srdce je pre život človeka nepostrádateľný orgán. Nedostatok pohybu, zvýšený stres či nezdravá strava však vedú k možnému rozvoju srdečných chorôb. Poradíme vám, aké vitamíny a minerály by ste mali svojmu srdcu dopriať, aby fungovalo v poriadku a bez vážnych komplikácií.

Srdce je pre život človeka nepostrádateľný orgán. Nedostatok pohybu, zvýšený stres či nezdravá strava však vedú k možnému rozvoju srdečných chorôb. Poradíme vám, aké vitamíny a minerály by ste mali svojmu srdcu dopriať, aby fungovalo v poriadku a bez vážnych komplikácií.

1. Menej sodíka

Sodík obsiahnutý v soli je podstatný pre prenos nervových impulzov. Zároveň tiež ovplyvňuje správne fungovanie svalov. Jeho nadmiera však môže spôsobiť problémy. Svetová zdravotnícka organizácia pritom upozorňuje na fakt, že priemerný Západoeurópan zje vo svojom dennom príjme dvakrát viac soli, ako je pre neho optimálne. „Presoľovanie so sebou prináša zdravotné problémy v podobe srdcových chorôb, vysokého krvného tlaku, zvýšeného rizika infarktu a mozgovej porážky. Návod na riešenie tejto situácie je ľahký. Ľudia by mali výrazne znížiť denný príjem sodíka“, povedala Klara Minczinger, produktová manažérka spoločnosti Generica, ktorá ponúka v lekárňach doplnok stravy obsahujúci o 50 % menej sodíka ako bežná kuchynská, kamenná či morská soľ.

2. Dostatok vitamínu E

Vitamín E podporuje nielen správnu činnosť nervového systému, ale je podstatný tiež pre srdce a cievy. Pomáha odbúravať škodlivý cholesterol a zvyšuje hladinu prospešného cholesterolu. Zároveň tento vitamín podporuje zdravú cirkuláciu krvi, ktorá zabraňuje mimo iné mozgovej porážke či ateroskleróze. Vitamín E je možné nájsť napríklad v rastlinných olejoch, pšeničných klíčkoch, maku, sóji, lanových, slnečnicových aj sezamových semienkach, v pečeni, masle či vajciach. Pre zaistenie optimálneho denného príjmu tejto látky však môžete zvoliť tiež formu príjmu vitamínu E vo forme kapsúl, ktoré sú dostupné aj v kombinácii s koenzýmom Q10.

3. Lecitín k čisteniu ciev

Lecitín má priaznivý vplyv na mnohé orgány a telesné funkcie. Rozpúšťa nebezpečný cholesterol, ktorému tak zabráni usadzovaniu v cievach. Tým lecitín významne pomáha pri boji s kornatením ciev. Vyššia potreba lecitínu vzniká pri nadmernej fyzickej a psychickej námahe, únave či zvýšenej konzumácii alkoholu. Je obsiahnutý v pečeni, žĺtkoch, niektorých mliečnych výrobkoch, sójových bôboch, kvasniciach a obilných klíčkoch. Pokiaľ však týmto potravinám neholdujete, zaraďte do svojho jedálnička výživový doplnok s obsahom lecitínu, ktorý zaistí denné dávkovanie tejto látky.

4. Horčík pre zníženie krvného tlaku

Jedným z najdôležitejších minerálov je horčík, ktorý napomáha brániť rozvoju srdcových ochorení. Znižuje krvný tlak, bojuje proti srdcovej arytmii a umožňuje rozširovanie ciev. Tým napríklad pomáha rýchlejšiemu vyliečeniu pacienta po srdcovej príhode. Nedostatok tohto minerálu môže mať za následok napríklad nervozitu, podráždenosť, únavu a svalové kŕče. Zároveň tiež spôsobuje nepravidelné búšenie srdca a zvyšuje riziko srdcových ochorení. Významným zdrojom horčíka sú strukoviny, sója, špenát, niektoré druhy morských rýb a rôzne orechy.

5. Mocný koenzým Q10

Srdcové bunky obsahujú veľké množstvo koenzýmu Q10, ktorý je nevyhnutný pre produkciu energie. Je to jeden z najúčinnejších antioxidantov, ktorý zabraňuje poškodzovaniu srdcových buniek. Po prekonanom infarkte myokardu tak napríklad koenzým pomáha revitalizácii. Je podstatný nielen pre športovcov, ktorí svoje telo zaťažujú, ale aj pre osoby so zvýšeným krvným tlakom. Pre zdravých jedincov predstavuje vhodnú prevenciu srdcových chorôb. Aj keď sa koenzým Q10 nachádza v mnohých potravinách, vysoké percento je kvôli spracovaniu zničené ešte skôr, ako ho telo príjme. Preto je vhodné zaistiť jeho podávanie napríklad formou želatínových kapsúl.

6. 3-omega proti ateroskleróze

Pravidelné užívanie 3-omega nenasýtených mastných kyselín znižuje hodnoty tuku v krvi, preventívne pôsobí proti vzniku krvných zrazenín a priaznivo ovplyvňuje krvný tlak. Zároveň tieto látky účinne chránia srdce pred poruchami jeho rytmu. „3- omega mastné kyseliny sú pre ľudské telo nevyhnutné. Zabraňujú napríklad rozvoju aterosklerózy a vzniku plakov na stenách ciev. Pravidelné prijímanie 3-omega nenasýtených mastných kyselín pomáha znížiť riziko náhlych srdcových úmrtí.“ objasňuje Eva Stanislavská, marketingová manažérka spoločnosti Generica, ktorá ponúka kapsule 3-omega, ktoré zabezpečia doporučenú dennú dávku tejto látky.

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 21:30