StoryEditor

Nižšia pôrodná hmotnosť detí – častejší rozvoj cukrovky v dospelosti

14.02.2013, 10:22
Autor:
(dia)(dia)
Deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou mávajú častejšie zdravotné problémy a vyššiu úmrtnosť. A hoci väčšina z nich prežije, v dospelosti sa u nich častejšie rozvinú choroby, ako je cukrovka (diabetes mellitus) či problémy so srdcom.

Tehotným ženám, ktoré žijú v oblastiach s výrazným znečistením ovzdušia, hrozí, že ich deti budú mať nízku pôrodnú hmotnosť. Naznačuje to rozsiahla štúdia 13 vedeckých tímov, ktorej autori porovnávali vyše tri milióny novorodencov v deviatich krajinách sveta, informovala BBC.
Štúdia, o ktorej informoval odborný časopis Environmental Health Perspectives, konštatuje, že na populáciu ako celok nemá toto zistenie veľký dopad. Deti s nízkou pôrodnou hmotnosťou však mávajú častejšie zdravotné problémy a vyššiu úmrtnosť. A hoci väčšina z nich prežije, v dospelosti sa u nich častejšie rozvinú choroby, ako je cukrovka (diabetes mellitus) či problémy so srdcom, píše BBC.
Profesorka Tracey Woodruffová s kolegami z Kalifornskej univerzity v San Franciscu sa v programe Medzinárodná spolupráca v oblasti znečistenia ovzdušia a jeho dopad na tehotenstvo (ICAPPO) zamerala na vzduchom prenášané znečisťujúce častice, ktoré sú také malé, že preniknú dýchacími cestami človeka. Ich závery naznačili úzky vzťah medzi pôrodnou hmotnosťou a znečistením. Čím viac sú tehotné ženy vystavené výfukovým plynom a znečistenému ovzdušiu, tým nižšia je podľa štúdie pôrodná hmotnosť ich detí.

 

Zdroj: TASR (spracovala: Barbora Tinková)

Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 22:03