StoryEditor

Detoxikácia nemusí byť drahá

22.11.2012, 09:17
Autor:
(dia)(dia)
O detoxikácii počúvame v súčasnosti zo všetkých strán. Na trhu je množstvo produktov, ktoré by ju mali uľahčiť, od čajov cez šťavy až po najrôznejšie tablety. Načo je detoxikácia dobrá? Je to len módny trend, alebo ide naozaj o zdraviu prospešnú procedúru?
O detoxikácii počúvame v súčasnosti zo všetkých strán. Na trhu je množstvo produktov, ktoré by ju mali uľahčiť, od čajov cez šťavy až po najrôznejšie tablety. Načo je detoxikácia dobrá? Je to len módny trend, alebo ide naozaj o zdraviu prospešnú procedúru? Musí byť detoxikácia drahá?

Čistí aj zvnútra
Hoci sa o detoxikácii hovorí veľa, málokto vie, čo vlastne znamená. Jednoducho povedané, ide o vnútornú očistu. Umývať telo len zvonka totiž nestačí. Aj organizmus potrebuje občas prečistiť od rôznych škodlivých nánosov, ktoré spôsobujú nepríjemné zdravotné ťažkosti. Ako teda vyčistiť telo znútra? Vyžaduje si to niekoľko krokov. Zrealizujte aspoň ten prvý jednoducho a bez toho, aby ste museli načierať hlboko do peňaženky.

Krok č. 1: Zbavte sa nečistôt v črevách
Možno ste doteraz ani nepomysleli na to, že vaše črevá môžu byť zanesené a potrebujú prečistiť. Ak sa však nestravujete zdravo, je viac než pravdepodobné, že by sa vám taká očista zišla. „Problémom je to, že v záhyboch čreva zostávajú drobné nestrávené zvyšky potravy, ktoré sa nedokážu prirodzeným pohybom čreva vyprázdniť vo forme stolice,“ ozrejmuje odborník na racionálnu stravu MUDr. Ľubomír Ruttkay.

Keď je črevo zanesené

Vekom môžu nestrávené zvyšky v čreve pribúdať a spôsobovať rôzne zdravotné ťažkosti. Najčastejšie problémy spojené so zaneseným črevom sú tieto:
·    zhoršené trávenie
·    pocit plnosti
·    nafukovanie
·    bolesti brucha, v niektorých prípadoch aj hnačky
·    nepríjemný zápach stolice
·    zhoršené vstrebávanie mnohých látok

Nedostatok vitamínov
Zanesené črevo má neblahý vplyv na naše zdravie. Príčina je jednoduchá. „Cez hrubé črevo sa dodatočne vstrebávajú do organizmu rôzne látky, napríklad aj lieky alebo vitamíny,“ vysvetľuje odborník. Ak máte črevo zanesené zvyškami potravy, schopnosť vstrebávania látok je logicky nižšia. Okrem toho, v čreve sa vám môže rozmnožiť hnilobná flóra a narušiť tak normálne fungovanie trávenia.

Vláknina ako metla
Ako sa dá zanesené črevo vyčistiť? Doslova ako metla na nestrávené kúsky potravy pôsobí vláknina. Existujú dva základné typy:
·    nerozpustná (nesolubilná) vláknina
·    rozpustná (solubilná) vláknina
„Hrubý očistný mechanizmus má práve vláknina nerozpustná, ktorá je pre človeka nestráviteľná, pretože je na báze celulózy,“ vysvetľuje MUDr. Ruttkay. Hoci naším telom prejde nezmenená, vezme so sebou aj to, čo v čreve nemá čo hľadať. Vo vašom jedálničku by preto potraviny, ktoré ju obsahujú, mali zastávať významné miesto. Sú to:
·    zelenina
·    bylinky
·    šupka z niektorých druhov ovocia (napr. jablko)
·    celozrnné obilniny
·    riasy

Diabetik a detoxikácia
Aj rozpustná vláknina je pre zdravie veľmi dôležitá. A to zvlášť pre diabetikov. Pri trávení sa totiž účinkom črevných baktérií rozkladá na jednoduché mastné kyseliny, ktoré pôsobia podobne ako lieky na znižovanie cholesterolu, ale bez nežiaducich účinkov. „Normalizovať hladinu cholesterolu je pre každého diabetika kľúčové, pretože sa tým predchádza mnohým cievnym komplikáciám,“ tvrdí lekár. Ak však máte znečistené črevo, schopnosť baktérií pracovať so solubilnou vlákninou bude len veľmi malá. Preto je potrebné črevo najprv prečistiť nerozpustnou vlákninou a potom s výhodou konzumovať aj vlákninu rozpustnú. Tá sa nachádza napríklad v dužine ovocia.

Dia tip
Ideálnou potravinou pre diabetika je obyčajné jablko. Nerozpustná vláknina v jeho šupke prečistí črevo a rozpustná vláknina v dužine spolu s vitamínom C znižuje tzv. „zlý“ cholesterol, ktorý by mohol narobiť neplechu s vašimi cievami. S glykemickým indexom 38 tento druh ovocia nezaútočí ani na vaše glykémie. Dobrú chuť!

S mäsom a bielou múkou to nepreháňajte
Pozrime sa však aj na potraviny, ktoré pôsobia presne naopak a sú zodpovedné za problematické nánosy v čreve. Ak je vaša strava založená predovšetkým na bielej múke, živočíšnych bielkovinách, mäse a mliečnych výrobkoch, vaše črevo pravdepodobne trpí. Takéto jedlá je potrebné vyvážiť dostatočným množstvom zeleniny, ovocia, semien a celozrnných obilnín.

Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 12:32