StoryEditor

Pomôcky pre telesne postihnutých v ohrození

11.08.2010, 09:29
Autor:
(dia)(dia)
Ľuďom s ťažkým telesným postihnutím odkázaným na pohyb na vozíku možno čoskoro nebudú zdravotné poisťovne uhrádzať súčasne mechanický a elektrický vozík. Upozorňuje na to nezisková organizácia Centrum samostatného života.

Ľuďom s ťažkým telesným postihnutím odkázaným na pohyb na vozíku možno čoskoro nebudú zdravotné poisťovne uhrádzať súčasne mechanický a elektrický vozík. Upozorňuje na to nezisková organizácia Centrum samostatného života. Zmena sa objavila v návrhu novej kategorizácie zdravotníckych pomôcok, ktorý je v súčasnosti v pripomienkovom konaní. V prípade schválenia by mal platiť od začiatku októbra tohto roku.

Nezisková organizácia považuje takýto krok za diskriminačný a v otvorenom liste žiada ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika o jeho okamžité zrušenie. Podľa nej je absurdné, aby poisťovne určovali, akú pomôcku postihnutému dajú, alebo nedajú. „Pomôcky sa musia ťažko telesne postihnutým deťom a dospelým poskytovať podľa druhu a závažnosti postihnutia a nie podľa nálady lekára, či poisťovne, alebo sa odvolávať na finančné zdroje,“ poukazuje.

Ťažko telesne postihnutá osoba, ktorá je odkázaná na elektrický vozík, má mať podľa názoru Centra samostatného života k dispozícii aj mechanický vozík. „Mechanický vozík je nevyhnutný pre nechodiaceho, pretože sa na elektrickom vozíku nedostane ani do stále bariérových zdravotníckych zariadení, do auta, či jednoducho do verejných hromadných prostriedkov. Elektrický vozík však môže používať na mobilitu doma, po okolí a všade tam, kde vie, že sa elektrickým vozíkom dostane,“ vysvetľuje centrum.

Nezisková organizácia zároveň v otvorenom liste upozorňuje, že Kategorizačná komisia pre zdravotnícke pomôcky pri Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR pripravila túto zmenu „potichu". V zázname z jej zasadania zo 14. až 16. júna 2010 sa totiž podľa nej o tomto návrhu nepíše ani slovo. „Takže sa pýtame, či sa aj tento návrh do indikačných obmedzení len tak potichu prepašoval? Prečo nie je v zázname jasne uvedené, kto a prečo navrhol toto diletantské a diskriminačné opatrenie?" pýta sa na záver neziskovka.

Centrum samostatného života, n.o., je svojpomocná, nezisková organizácia, ktorej cieľom je dosiahnuť rovnoprávne postavenie ľudí s postihnutím so zdravými. Jej úlohou je poskytovať všeobecne prospešné služby, ktoré vykonávajú občania s ťažkým telesným postihnutím pre rovnako postihnutých. Zamerané sú najmä na poskytovanie sociálnej pomoci a humanitárnej starostlivosti. Centrum vykonáva aj poradenské a informačné služby.

SITA

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
24. apríl 2024 13:01