StoryEditor

Vytvorte si harmonické Vianoce

18.12.2014, 23:45
Autor:
(dia)(dia)
V čase príprav a očakávania vianočných sviatkov sa pokúste vyhnúť stresu.

Veríme, že upratovanie, pečenie, nákup darčekov a vytváranie typickej sviatočnej atmosféry ste si vopred naplánovali. Zapojte do výzdoby svojho bytu všetkých rodinných príslušníkov a spoločne si vytvorte harmonické prostredie. Nezabúdajte, že aj malé detaily môžu zvýrazniť vianočnú atmosféru a my vám ponúkame drobné inšpirácie, z ktorých si určite vyberiete.

 

Trendom v zdobení vianočných stromčekov je v posledných rokoch jedna farba. V jej odtieni sa nesú obrus i prestieranie a aranžovanie celého bytu. Nebojte sa živých farieb, výrobcovia ponúkajú ozdoby v rôznej veľkosti i sfarbenia. Nie je však nutné, aby ste trendom podliehali všetci. Ak nechcete porušiť rodinné tradície, pokojne si zo starých škatúľ vyberte obľúbené ozdoby rôznorodých farieb a tvarov.

 

Zaujmite farebnými listami a kvetmi

K Vianociam patrí, samozrejme, aj zeleň. Okrem stromčeka si zadovážte do domu či bytu voňavé borovicové vetvičky. Môžete si nimi vyzdobiť dvere alebo si ich dajte rovno do veľkej vázy. Okrem toho v zime kvitne množstvo izbových kvetín, ktoré sa k tomuto čarovnému obdobiu neuveriteľne hodia. Známa vianočná ruža vyniká veľkými farebnými listami, ktoré obklopujú žltkasté kvietky. Krvavočervená farba listov pôsobí slávnostne, preto by nemala vo vašej domácnosti chýbať.

Krásne kvety v bielej, ružovej, červenej alebo fialovej farbe má vianočný kaktus a do vianočne ladenej obývačky sa hodia aj tradičné celoročne kvitnúce bordové alebo biele africké fialky.

 

Sviečky podčiarknu atmosféru

Aká by to bola vianočná atmosféra bez sviečok? Tie, samozrejme, nesmú chýbať. Vyrobiť si ich môžete dokonca sami, podľa vlastnej fantázie. Ak vás výroba doplnkov nebaví alebo nemáte čas, v obchodoch nájdete sviečky od výmyslu sveta. Zlaté, červené, modré či iné farebné doplnky si naaranžujte podľa vášho vkusu. Vôňu Vianoc zvýraznia aj aromatické olejové lampy a vonné tyčinky.

 

Medovníčky, orechy a ovocie

Ak máte záľubu v príprave vianočných dobrôt, napečte si medovníčky rôznych tvarov a ozdobte ich pomocou papierového kornútka polevou. Mnohým kreatívnym gazdinkám výzdoba prináša obrovskú radosť a ostatní milujú zas ich vôňu a chuť.

Orechy s ovocím môžete naaranžovať do prúteného košíka. Vynikať budú pod malým vianočným stromčekom alebo borovicovými vetvičkami. Pridajte k nim celú vanilku a škoricu, prichádzajúcich hostí už vo dverách očarí ich prenikajúca vôňa, ktorá sa bude miešať s vôňou ihličia.

 

(ivk)

 

Šušky v kvetináči

Materiál na 1 kvetináč:

kvetináč s priemerom 10 cm

hmota na aranžovanie

divá tráva

šuška veľká 15 cm

brečtan

háčiky

 

Postup: Kvetináč vyplňte hmotou na aranžovanie, potom do neho háčikmi pripevnite divú trávu a do stredu pripevnite šušku a omotajte ju brečtanom.

 

Kvetináč s makovicami

Materiál:

kvetináč

polovica penovej gule na aranžovanie s priemerom 15 cm

divá tráva

malé makovice (cca 15)

zlatý točený drôt

stuha široká 10 cm a dlhá 75 cm

 

Postup: Polovicu penovej gule vložte do kvetináča a pokryte ju divou trávou. Do gule tesne vedľa seba zastrčte jednotlivé makovice, tráva môže vytŕčať. Nakoniec makovice pokryte zlatým točeným drôtom a kvetináč dozdobte mašľou.

 

Závesná šuška

Materiál:

šuška veľká 15 cm

lyko

divá tráva

brečtan

škorica

 

Postup: Šušku zaveste na lyko a na hornú polovicu nalepte trávu, brečtan a jeden kúsok škorice. Šušku potom ešte dozdobte lykovou stužkou.

 

Zábavka pre deti

Ponúkame vám návod, ako si doma vyrobiť malý vianočný stromček, ktorým si môžu vaše deti skrášliť napríklad detskú izbičku.

Čo potrebujete?

biely výkres

pastelky

nožnice

lepidlo

špáradlo

vlnu rôznej farby

korálky, kamienky, flitre

polystyrén

 

Postup:

Z papiera vystrihnite dva rovnaké stromčeky.

Stromčeky vyfarbite.

Medzi ne dajte špáradlo a stromčeky zlepte.

Stromček ozdobte vlnou, kamienkami alebo korálkami a nakoniec ho zapichnite do polystyrénu.

 

 

Čo hovorí história?

Prvá písomná zmienka o stavaní stromčeka pochádza z roku 1507 z nemeckého protestantského prostredia od kazateľa Geislera z Alsaska.

V roku 1815 sa spomína prvý stromček v Gdaňsku, v roku 1817 vo Viedni, v roku 1819 v Budíne, v roku 1837 v Paríži, v roku 1828 vo Westminsterskom paláci v Londýne a v roku 1833 v Ríme.

Na naše územie sa tradícia zdobenia stromčeka dostala až koncom 18. storočia z Nemecka. Najprv sa udomácnil v mestskom prostredí a až koncom 19. storočia začal prenikať na vidiek. Na východné Slovensko sa dostal dokonca až v medzivojnovom období. Dovtedy sa v izbách vešali rôzne slamené predmety, snopy obilia a zelené vetvičky. Aj stromček býval spočiatku zavesený v kúte alebo v strede izby vrcholcom k zemi.

V ľudových obradoch symbolizovala zeleň zrod nového života. Stromom sa pripisovala schopnosť zaháňať zlých duchov, zelenými vetvičkami sa hľadali poklady a zaháňali bosorky.

Na vidieku sa stromček zdobil rôznymi plodmi - jabĺčkami, orechmi, venčekmi zo strukovín, obilnými snopmi alebo koláčikmi.

Stromček zdobia všetci ľudia, výnimkou sú len svedkovia Jehovovi, ktorí Vianoce neslávia.

01 - Modified: 2007-01-23 07:38:00 - Feat.: 0 - Title: Investičný program s objemom 500 miliárd reálov má oživiť brazílsku ekonomiku
01 - Modified: 2015-12-20 22:03:02 - Feat.: - Title: Urobte v tradičnom vianočnom menu zopár úprav 02 - Modified: 2015-12-02 22:07:01 - Feat.: - Title: Toto sa deje vo vašom tele, keď prežívate šťastie 03 - Modified: 2015-12-03 22:34:01 - Feat.: - Title: Ako na zapichnutú kosť v hrdle, popálené prsty či rozrušenú myseľ 04 - Modified: 2015-09-28 22:28:01 - Feat.: - Title: Chceli by ste študovať alebo pracovať v zahraničí? Diabetes vám nemusí stáť v ceste 05 - Modified: 2015-09-02 08:16:02 - Feat.: - Title: Po dôkladnej príprave váš malý diabetik v škole zvládne všetky situácie
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 16:04