StoryEditor

Nový trend v liečbe cukrovky

16.01.2012, 22:01
Autor:
(dia)(dia)
Inkretínová liečba je najnovšou skupinou liekov, ktorá sa v súčasnosti využíva v liečbe cukrovky 2. typu. Je založená na princípe, ktorý bol síce popísaný už pred asi tridsiatimi rokmi, ale prakticky sa ho podarilo aplikovať len nedávno. 
Inkretínová liečba je najnovšou skupinou liekov, ktorá sa v súčasnosti využíva v liečbe cukrovky 2. typu. Je založená na princípe, ktorý bol síce popísaný už pred asi tridsiatimi rokmi, ale prakticky sa ho podarilo aplikovať len nedávno.

Využíva tzv. inkretínový efekt, čo je schopnosť organizmu vylučovať väčšie množstvo inzulínu pri príjme glukózy potravou, ako keď sa podá vnútrožilovo. Inzulín je hormón, ktorý je v našom tele mimoriadne dôležitý na udržiavanie normálnych hladín krvnej glukózy a na zabezpečenie potrebných funkcií buniek v organizme. Len čo sa strava, ktorú skonzumujeme, dostane do tráviaceho traktu, bunky tenkého čreva začnú vylučovať hormóny - inkretíny, ktoré okrem iných užitočných účinkov zabezpečia aj to, aby podžalúdková žľaza vylúčila potrebné množstvo inzulínu.

Najdôležitejším z týchto hormónov je GLP-1 (glucagon like peptide 1). GLP-1 má ešte ďalšiu, veľmi pozitívnu vlastnosť. Spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a znižuje chuť do jedla. Tento účinok je obzvlášť vítaný práve u pacientov s cukrovkou 2. typu, pretože väčšina má problémy s nadváhou až obezitou, a tá úzko súvisí s ďalšími, napr. kardiovaskulárnymi chorobami. Najväčším problémom je, že prirodzená životnosť GLP-1 v organizme je veľmi krátka, nakoľko v priebehu pár minút ho zneškodňuje špeciálny enzým. Okrem toho u pacientov s cukrovkou je už samotné vylučovanie GLP-1 znížené.

Preto sa výskum zameral na vytvorenie látok, ktoré majú rovnaké vlastnosti ako GLP-1 a sú zároveň odolné voči zneškodňujúcemu pôsobeniu spomenutého enzýmu. Veda bola v tomto prípade úspešná a vyvinula liečivá, ktoré takéto vlastnosti majú. Tieto lieky sú už k dispozícii aj na Slovensku, a keďže sú zložené z bielkovín, ich podávanie je možné výhradne injekčne.

Liečba založená na účinku inkretínov prináša pacientom spoľahlivú kontrolu hladín cukru v krvi bez toho, aby zvyšovala riziko nepríjemnej hypoglykémie (príliš nízkej hladiny glukózy v krvi), pretože účinkuje iba vtedy, keď sú hladiny krvnej glukózy vysoké. Ďalším prospechom je možnosť zníženia váhy.

Foto: fotolia.com 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 12:45