StoryEditor

Aj vy sa radi liečite sami?

12.02.2013, 09:36
Autor:
(dia)(dia)
Voľnopredajné lieky treba užívať rozumne, vždy si prečítajte príbalový leták a dodržiavajte odporúčané dávky. Ak užívate aj lieky na predpis a kúpite si voľnopredajný liek či doplnok stravy, konzultujte to so svojím lekárom či lekárnikom.

 

Patríte medzi tých, ktorí pri každom kýchnutí či najjemnejšom pichnutí utekajú k lekárovi, alebo ste skôr typ, čo radšej siahne do domácej lekárničky?

Tá je totiž často zdrojom pomoci pri bežných vírusových ochoreniach, ktoré sú typické pre chladnejšie ročné obdobia. Nezabúdajte však, že aj voľnopredajné lieky treba užívať rozumne, vždy si prečítajte príbalový leták a dodržiavajte odporúčané dávky. Ak užívate aj lieky na predpis a kúpite si voľnopredajný liek či doplnok stravy, konzultujte to so svojím lekárom alebo lekárnikom. Môže totiž dochádzať k nežiaducim interakciám. A nezabúdajte kontrolovať dátum exspirácie liekov, a to aj voľnopredajných.

 

Pozor na dátum spotreby

Domáca lekárnička by mala byť na mieste, kde je relatívne stabilné prostredie a môže to byť hoci aj kartónová škatuľa od topánok. „Ak je uložená niekde na polici v skrini, kam nedočiahnu deti, spĺňa aj ďalšiu podmienku bezpečného skladovania,“ radí PharmDr. Jana Tomaškovičová a dodáva: „Väčšina výrobcov zaručuje nezmenenú kvalitu lieku, ak sa skladuje pri izbovej teplote do 25 stupňov Celzia a pri normálnej vlhkosti. Kým sa však liek dostane na trh, prejde rôznymi testmi, keď ho vystavujú abnormálnym teplotám a vlhkosti a jeho kvalita sa za stanovený čas nesmie zmeniť. Preto, ak má niekto pri sebe – napríklad v kabelke, aby ho mal poruke – sprej na bolesť hrdla a vonku je mráz, nemusí sa báť, že sa hneď pokazí. Avšak nie je vhodné použiť ho, ak je po dátume spotreby.“

 

Poraďte sa s odborníkom

Ak bezradne blúdite po lekárni a neviete si vybrať z bohatej ponuky, prípadne neviete, ktorý prípravok je vhodný práve na váš problém, obráťte sa na lekárnika. „Veta 'Poraďte sa so svojím lekárnikom' nie je otrepaná fráza,“ upozorňuje Jana Tomaškovičová. „Vždy, keď si kupujete nový, neznámy prípravok, treba sa poradiť s farmaceutom, ktorému dôverujete a ku ktorému chodievate pravidelne. Nechajte si vysvetliť dávkovanie, prípadne nežiaduce účinky a možné interakcie s liekmi, ktoré už užívate. Príbalový leták síce musí byť pri každom lieku, ale neplatí to pre výživové doplnky.“

Odborníčka hovorí, že erudovaný farmaceut vie poradiť správne dávkovanie aj pre ne, aby stanovená dávka nebola prislabá, respektíve prisilná. „Navyše mnohé lieky nemajú v príbalovom letáku vôbec spomenuté bylinky, minerály alebo iné prírodné látky, ktoré môžu negatívne ovplyvniť účinok lieku, aj na to by vás mal upozorniť farmaceut,“ dopĺňa Tomaškovičová.

 

Výhodnejší variant

Bolí vás napríklad hrdlo a chcete siahnuť po pastilkách z reklamy, ktoré sľubujú rýchly účinok. Lekárnik vám však radšej odporučí sprej, pretože, ako hovorí aj lekárnička Tomaškovičová, „pri cmúľaní pastiliek sa veľké množstvo účinných látok správne nezužitkuje, v hrdle ich ostáva menej, pretože väčšina ide spolu so slinami hneď do žalúdka. Pri aplikácii pomocou spreja sa dostane do hrdla oveľa viac liečivých látok bez zbytočného zaťaženia tráviacej sústavy a ak sa dodrží zásada aspoň polhodinu po aplikácii spreja nejesť a nepiť – mimochodom, ani toto sa nepíše v každom príbalovom letáku – účinok prípravku vo forme spreja je oveľa vyšší,“ vysvetľuje.

Okrem zloženia samotného prípravku je v prípade spreja dôležitá aj tryska, optimálna je taká, ktorá umožní jemnú, rovnomernú a cielenú distribúciu roztoku a presné dávkovanie. Lekárnička hovorí, že na trhu sú už spreje, pri ktorých sa minimalizuje dotyk so sliznicou v ústach, stačí jednoduché stlačenie a liečivá látka sa dostáva na správne miesto. Vďaka tomu sa dá takýto prípravok celkom jednoducho a hlavne rýchlo aplikovať aj deťom. Sprej tak môže používať celá rodina, ale pumpičku treba po každom použití vydezinfikovať opláchnutím pod teplou tečúcou vodou.


Zdroj: primar.sme.sk (upravila: Barbora Tinková)

Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 15:08