StoryEditor

Zimné prípravy

10.12.2013, 22:25
Autor:
(dia)(dia)
Čo prinesie tohtoročná zima, sa dá sčasti predpokladať, no pravdou je, že môže v mnohom prekvapiť. Nádielkou snehu, neočakávanými víchricami, mrazivými dňami, alebo dažďom, blatom, čľapkanicou. Počasie síce ovplyvniť nemôžete, zato váš zdravotný stav áno.

 

Čo prinesie tohtoročná zima, sa dá sčasti predpokladať, no pravdou je, že môže v mnohom prekvapiť. Nádielkou snehu, neočakávanými víchricami, mrazivými dňami, alebo dažďom, blatom, čľapkanicou. Počasie síce ovplyvniť nemôžete, zato váš zdravotný stav áno. Pomôžu vám pri tom nasledujúce rady, ako môže diabetik prežiť zimu bež vážnejšej ujmy.


Diabetické pomôcky
V prvom rade si zapamätajte, ako zaobchádzať s diabetickými pomôckami v chladnom počasí a silnom mraze. Pri prechádzke na čerstvom vzduchu, lyžovaní, sánkovaní či šantení v snehu by ste mali myslieť na to, aby sa vám pomôcky nepoškodili. Platí to najmä pre fľaštičku s inzulínom, ktorý vám môže pod vplyvom nízkych teplôt zamrznúť a znehodnotiť sa, ďalej pre glukomer či inzulínové pero a testovacie prúžky. Tie neodkladajte do kabelky či ruksaku, noste ich čo najbližšie k telu, najideálnejšie vo vnútornom vrecku. Tiež majte na pamäti, že inzulín by ste doma mali skladovať v škatuliach pri teplote od 2 do 8 ˚C. Inzulín, ktorý práve používate, môžete mať odložený aj pri izbovej teplote, nie však dlhšie ako jeden mesiac.

Pozor na virózu

Počas pobytu mimo vykurovaných miestností sa nezabúdajte teplo obliecť. Radšej pár vrstiev oblečenia navyše, jednu si vždy môžete vyzliecť, no v opačnom príde vám bude triasť od zimy. Predchádzajte takýmto situáciám a viróze zároveň znemožníte, aby sa vám vkradla do organizmu. Samozrejme, toto odporúčanie neplatí jednoznačne a vždy, ale s holými krížami, bez tielka či čiapky a šálu si o zápalové ochorenie koledujete.
Viróza je v súvislosti s diabetom zákerná v tom, že sa môže postarať o vysoké glykémie, v ťažkých stavoch až o diabetickú ketoacidózu spôsobenú zvýšeným množstvom ketolátok v krvi. Ak vás nejaký vírus prepadne, liečbu určite nepodceňujte, naopak, vyhľadajte lekára a zároveň kontaktujte svojho diabetológa. „Čím je viróza závažnejšia, tým komplexnejšie zasahuje organizmus,“ hovorí doc. MUDr. Katarína Rašlová, CSC., z Metabolického centra v Bratislave. Ak je navyše váš diabetes dlhodobo rozkolísaný, stav sa vám môže zhoršiť a liečba bude zdĺhavejšia a ťažšia.
Okrem toho, že by ste mali zápalové ochorenie intenzívne liečiť, s diabetológom prekonzultujte úpravu liečby. „Diabetik by si mal počas choroby často kontrolovať glykémiu a po rozhovore s diabetológom zvýšiť bolusové dávky inzulínu podľa jej hodnôt,“ radí doc. K. Rašlová.

Zásoba jedla a pitia
Milovníci zimných športov si v prípade bohatej snehovej nádielky prídu na svoje. Rozmýšľate aj vy o podobných aktivitách, no zároveň máte výhovorku, prečo sa do nich nepustiť? Ak ide o cukrovku, tá vám v športovaní na lyžiach či korčuliach nemusí vôbec brániť. Práve naopak, šport vám zlepší metabolickú kompenzáciu a navyše vám pomôže zhodiť nadbytočné kilogramy. Ak predsa len máte pochybnosti, či športovať alebo nie, opýtajte sa na názor svojho diabetológa.
Tým z vás, ktorí sú na lyžovačku odhodlaní, musíme pripomenúť, že pred tým, ako sa postavíte na svah či ľadovú plochu, potrebujete mať dostatočnú fyzickú kondíciu. Získate ju dlhšími prechádzkami v rýchlejšom tempe. „Bez fyzickej prípravy neodporúčam pacientom ísť na lyžovačku, pretože je to nebezpečné,“ upozorňuje diabetologička MUDr. Eva Rajecová.
Zjazd či beh na lyžiach je zväčša dlhodobejšia aktivita a na svahu môžete stráviť aj niekoľko hodín. Práve z toho dôvodu si noste so sebou dostatok jedla a pitia. Po ruke majte tiež glukomer, ktorým si pravidelne kontrolujte glykémiu. „Pokiaľ má pacient inzulín a intenzifikovaný režim, zväčša odporúčam mierne znížiť ranné dávky, cez deň sa dobre najesť a mať so sebou vždy niečo malé na zjedenie,“ radí MUDr. E. Rajecová. V prípade hypoglykémie siahnite po sladkej tyčinke alebo sladkom nápoji.
Patríte k tým, ktorých zimné športy vôbec nelákajú? Máme pre vás náhradu – raz za deň sa vyberte aspoň na polhodinovú prechádzku. Okrem toho, že budete na čerstvom vzduchu, upravíte si glykémiu, krvný obeh, predídete pocitu chladu na končatinách a navyše si udržíte telesnú hmotnosť.

Dôležité!
Pred tým, než si obujete korčule alebo nasadíte lyže, skontrolujte si hladinu glykémie. Pri hodnote nad 17 mmol/l sa fyzickej aktivite radšej vyhnite.

Nezabúdajte na nohy
Po každej dlhšej prechádzke, lyžovaní, sánkovaní či korčuľovaní si nájdite čas na kontrolu svojich chodidiel. Možno ste si ani neuvedomili, že vás tlačila ponožka v topánke. Ako diabetici si nemôžete dovoliť ani ten najmenší otlak či iné drobné poranenie. Preto chodidlám venujte vždy zvláštnu pozornosť a v prípade, že si nájdete odreninku alebo prasklinku, hneď ju ošetrite. Ak tak neurobíte, dávate priestor infekcii a vzniku závažných komplikácií. Po kúpeli si nohy nezabudnite starostlivo nakrémovať, ak objavíte stvrdnutú kožu, odstráňte ju pemzou. Nikdy ju ale neorezávajte ostrými nástrojmi a nechty si zastrihávajte rovno, nie do oblúčika.
Pri výbere zimnej obuvi uprednostňujte kvalitné, najlepšie kožené a dostatočne teplé topánky. V mrazivom počasí vám totiž hrozia omrzliny a ak ste diabetici s porušenou citlivosťou na chlad a teplo (polyneuropatia), nemusíte vôbec nič cítiť. Po príchode domov si rozhodne neohrievajte zmrznuté nohy na horúcom radiátore. Pripomíname vám, že nielen topánky sú dôležité, ale aj ponožky. Nosievajte len bavlnené a vždy dbajte o to, aby vás v topánke netlačili. Pozor tiež na šev, aj ten vám môže spôsobiť pľuzgier na koži.


Preplnený žalúdok
V zimnom období, a najmä v čase vianočných sviatkov, majú ľudia tendenciu nakupovať viac potravín a výdatne sa najesť aj niekoľkokrát za deň. Je to aj váš prípad? Uvedomte si, že nadmerným príjmom potravy si môžete zhoršiť metabolickú kompenzáciu, srdcové ochorenie alebo podporíte tráviace ťažkosti.
Po výdatnom jedle sa v organizme každého človeka spustia mechanizmy, ktoré presúvajú krv do oblastí, kde ju viac treba. Stiahnu sa cievy vo svaloch a dokonca aj v srdci a krv sa presunie do tráviaceho traktu. Ak máte napríklad ischemickú chorobu srdca, môžu vás po výdatnom jedle práve z dočasného nedokrvenia srdca prekvapiť srdcové problémy.
Po sýtom jedle sa navyše odkrví aj mozog a mozgové bunky začnú pracovať na úsporný režim, čo sa prejaví ospalosťou. Jedenie skrátka ovplyvňuje všetko. Keď sa dosýta naje napríklad človek s vysokým krvným tlakom, môže pociťovať jeho výkyvy, závraty, búšenie srdca. „Súvislosti medzi jedlom a zdravotnými ťažkosťami ľuďom unikajú, majú falošné predstavy o tom, že im niekto pomôže z ťažkostí, do ktorých sa dostali sami nekontrolovateľným jedením. Tieto ťažkosti sú prechodné, no nedá sa im vyhnúť, pretože v mozgu by sme museli preprogramovať centrum pre reguláciu krvného obehu,“ hovorí vedúci Subkatedry urgentnej medicíny Slovenskej zdravotníckej univerzity a súdny znalec MUDr. Viliam Dobiáš, PhD.
Nehovoriac už o žlčníkových záchvatoch, nafúknutom bruchu či neznesiteľnej ťažobe na žalúdku. Ak navyše trpíte diabetickou komplikáciou tráviaceho traktu, predovšetkým poruchou pohyblivosti pažeráka, žalúdka, hrubého čreva či žlčníka, jednotlivé dávky jedla by ste si mali zvlášť premyslieť. Okrem tráviacich ťažkostí tak predídete aj rozhádzaným glykémiám, ktoré sú pri tejto komplikácii bežné. Podľa gastroenterológa MUDr. J. Šutku by ste nemali jesť veľké porcie jedla naraz a diabetológ by vám mal v spolupráci s gastroenterológom nastaviť dávky inzulínu a perorálnych antidiabetík na vhodný čas.

Zvracanie a hnačky
Ak zakúsite bolesť brucha a po jedle vás viackrát preženie na toaletu alebo zvraciate, zabezpečte si dostatočný príjem tekutín a častejšie si monitorujte hladinu glykémie. Pri dlhotrvajúcich ťažkostiach vyhľadajte radšej lekára a v prípade, že budete musieť zostať niekoľko dní na diéte, dohodnite sa so svojím diabetológom na úprave liečby.

S nadmerným príjmom potravy je spojený aj nárast telesnej hmotnosti. Myslite na to, pretože po zime sa nazbieraných kíl budete chcieť zbaviť a pôjde to veľmi ťažko.

Bez stresu
Možno patríte do kategórie ľudí, ktorí pred každými sviatkami v roku musia vyluxovať celý byt, umyť okná, navariť kvantum jedla, napiecť koláče od výmyslu sveta a popri tom stihnúť nakúpiť a postarať sa o deti. Ak takto fungujete rok čo rok, v konečnom dôsledku vám vianočné prípravy neprinesú potešenie, ale stres, vyčerpanie a únavu. Uvedomte si však, že vaša domácnosť nemusí byť za každú cenu dokonalá. Stresu vedome predchádzajte a jednotlivé úlohy si naplánujte podľa toho, koľko ste skutočne schopní zvládnuť.

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 01:05