StoryEditor

Stévia – sladidlo budúcnosti

15.12.2011, 22:01
Autor:
(dia)(dia)
Európska komisia schválila v novembri 2011 používanie steviolových glykozidov ako sladidla v potravinách a nápojoch. Sladidlá vyrobené zo stévie sa v niekoľkých krajinách, napríklad v Japonsku alebo Paraguaji, používajú už dlho a ich používanie je dovolené napríklad aj vo Francúzsku.

Európska komisia schválila v novembri 2011 používanie steviolových glykozidov ako sladidla v potravinách a nápojoch. Sladidlá vyrobené zo stévie sa v niekoľkých krajinách, napríklad v Japonsku alebo Paraguaji, používajú už dlho a ich používanie je dovolené napríklad aj vo Francúzsku, kde je stévia schválená ako sladidlo pre používanie v potravinách a nápojoch od roku 2009.

Prírodný zdroj sladkej chuti

Rastlina stévia je neveľký ker z čeľade hviezdicovitých, ktorá sa ako sladidlo využíva už dlho. Má dlhú históriu siahajúcu až ku pôvodným obyvateľom Južnej Ameriky. Rastlina sa v Južnej Amerike pestuje, zbiera a používa na sladenie potravín a nápojov už dve storočia. Na prášok rozdrvené listy stévie používali ako prvý na sladenie nápojov ľudia z kmeňa Guaraní v Paraguaji. Odborníci na rastliny jeho výhody už dlhé roky poznali a v podobe sušených lístkov využívali na sladenie nápojov. Medzi hlavné výhody extraktu zo stévie totiž patrí fakt, že je až 200-krát sladší ako cukor. Preto stačí naozaj malé množstvo, aby ste vytvorili sladkú chuť bez kalórií navyše. To znamená, že výrobky sladené touto rastlinou nemusia pridávať energiu navyše, sú prírodné, a tým aj podporujú zachovanie telesnej hmotnosti. Človek si tak môže dopriať sladkú chuť bez toho, aby mal radikálnu diétu. Navyše jej glykemický index je nula.

Denná dávka

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín prišiel k záveru, že prijateľný denný príjem (ADI) extraktov zo stévie vyjadrený ako steviolové ekvivalenty je 4 mg na kilogram telesnej hmotnosti za deň. Odporúčaný denný príjem by nemali prekročiť deti ani dospelí. Neznamená to však, že stévia je nebezpečná. Na svete sa používa už viac ako 25 rokov. Počas tohto obdobia boli publikované viaceré štúdie, ktoré preukázali bezpečnosť tejto rastliny. Limity pre používanie steviolových glykozidov (vyjadrené ako steviolové ekvivalenty) pritom EÚ stanovila na 80 mg/l pri ochutených nealkoholických nápojoch a 100 mg/l pri ovocných nektároch.

„Výrobcovia potravín začnú pravdepodobne už v blízkej budúcnosti pri výrobe nízkoenergetických („light“) a diabetických potravín a nápojov používať nové formy prírodných sladidiel, akým je napríklad extrakt zo stévie. Toto prírodné nízkokalorické sladidlo obohatí doterajšiu ponuku a bude vítaným doplnkom v segmente dietetických potravín. Uvítajú ho nielen ľudia s cukrovkou alebo obezitou pri redukčnom stravovaní, ale aj všetci tí, ktorí v rámci vyznávania zdravého životného štýlu chcú mať optimálnu telesnú hmotnosť pod kontrolou,“ uviedol odborník na obezitu, výživu a zdravý životný štýl MUDr. Peter Minárik.

Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 16:24