StoryEditor

Uprednostňujú jedného výrobcu liekov

12.05.2010, 07:51
Autor:
(dia)(dia)
Niektorí lekári na Slovensku uprednostňujú pri predpisovaní lieky jedného výrobcu. Na oplátku od „spriaznených“ farmaceutických firiem získavajú výhody.

Niektorí lekári na Slovensku uprednostňujú pri predpisovaní lieky jedného výrobcu. Na oplátku od „spriaznených“ farmaceutických firiem získavajú výhody. Na problém tzv. indukovanej preskripcie upozornil aj minister zdravotníctva Richard Raši. Pri takejto činnosti lekára je bežné, že predpisuje lieky vo väčšom množstve, ako je potrebné alebo lieky, ktoré si zdravotný stav pacienta nevyžaduje. Poisťovniam tak spôsobuje škody. Ako však poznamenal minister, tie sa proti takémuto konanou môžu brániť kontrolami, lekárom pritom hrozia finančné postihy, ale aj ukončenie zmluvného vzťahu.

Napríklad štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa podľa Rašiho postupuje tak, že si v rámci určitého regiónu vyberie lekárov jednej špecializácie a sleduje ich preskripciu. Ak je niekto výrazne nad priemerom, je to dôvod na prešetrenie, v rámci ktorého sa dokáže, či je tento stav spôsobený napríklad vysoko chorľavým kmeňom, alebo naopak tlakom farmafiriem.

Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera zase každého lekára pravidelne informuje, ako predpisuje lieky v porovnaní s kolegami v tej istej odbornosti v rámci Slovenska. „Ak je príliš nad alebo pod štandardnou odchýlkou, pozrieme sa na to, kde je chyba. Toto je zároveň naviazané na platby. Prílišné nadliečovanie, ale aj podliečovanie znamená nižšiu platbu v porovnaní s priemerom a štandardnou odchýlkou,“ uviedla PR manažérka poisťovne Zuzana Horníková.

Podľa predsedu sekcie distribútorov Asociácie dodávateľov liekov Sína Niku je jej cieľom, aby k prípadom indukovanej preskripcie neprichádzalo. V rámci asociácie sa tejto problematike venuje etická komisia, na ktorú sa môžu jednotlivé spoločnosti v prípade podozrenia, že iná firma takéto konania prevádzkuje, obrátiť. Už samotné podanie Niku vníma ako veľkú nepríjemnosť a poškodenie dobrého mena farmaceutickej spoločnosti. Sankcie sú tak podľa neho podstatne vyššie ako prípadné benefity z vyššej preskripcie. Koľko takýchto podaní komisia zatiaľ zaevidovala, však spresniť nevedel.

SITA, krátené

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 13:16