StoryEditor

Partnerské vzťahy mladých s diabetom

16.01.2014, 22:59
Autor:
(dia)(dia)
Ľudí s diabetom nemusí spájať len diagnóza a skúsenosti s liečbou, ale aj priateľské a partnerské vzťahy. Srdcu sa rozkázať nemá a ani poznanie rizík spojenia dvoch ľudí s diabetom niekedy nerozdelí osudový vzťah.  

 

Ľudí s diabetom nemusí spájať len diagnóza a skúsenosti s liečbou, ale aj priateľské a partnerské vzťahy. Srdcu sa rozkázať nemá a ani poznanie rizík spojenia dvoch ľudí s diabetom niekedy nerozdelí osudový vzťah.


Primár Detského diabetologického centra SR v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave MUDr. Ľubomír Barák, CSc., má dlhoročné skúsenosti s mladými ľuďmi s diabetom a jeho názor na ich partnerské vzťahy sa počas jeho praxe postupne menil. „Keď som začínal ako mladý doktor, bol som plný teoretických znalostí a vedel som, že ak sa dajú dokopy ľudia s diabetom, riziko vzniku diabetu u ich potenciálneho dieťaťa je výrazne vyššie ako v prípade zdravých ľudí. Priznám sa, že prvé vzájomné vzťahy svojich pacientov som nebral veľmi dobre. Hovoril som im o možných rizikách a snažil som sa nabádať ich, aby si našli radšej partnera bez cukrovky,“ prezrádza diabetológ.

Riziko vzniku diabetu u spoločných detí vo vzťahu dvoch ľudí:
Dvaja zdraví ľudia bez diagnózy diabetes –riziko 1,8 % v prípade každého z nich
Dievča s diabetom 1. typu + chlapec bez diabetu – riziko 2 %
Chlapec s diabetom 1. typu + dievča bez diabetu – riziko 6 %
Obaja partneri s diabetom 1. typu – riziko 30 až 35 %
Cukrovka 2. typu tieto rizika ešte nemá presne stanovené, možno preto, že tento typ diabetu sa týka častejšie vekovej kategórie, ktorá už nie je v produktívnom veku, ale riziká sú vraj ešte vyššie ako v prípade 1. typu. „V literatúre som sa stretol s názorom, že k rizikám pri kombináciách partnerov 1. typu treba pripočítať ešte 10 percent a dostaneme údaj, týkajúci sa rizika diabetu pri partnerstve ľudí s diabetom 2. typu,“ hovorí Ľ. Barák.

Diabetici sa viac chápu
Ako ďalej uviedol známy diabetológ, jeho prvotný postoj posilňovala aj zakladateľka detskej diabetológie na Slovensku profesorka Michalková, ktorá bola veľmi ostro proti partnerstvám diabetikov. V rámci Slovenskej diabetologickej spoločnosti sa dokonca šírili teórie, že veková kategória mladých ľudí s diabetom by radšej nemala chodiť na spoločné rekondičné pobyty, lebo sa na nich dávajú dohromady. „O zmene môjho postoja rozhodli dve veci. Názor mojej mamy a skúsenosti jednej z pacientiek. Raz som prišiel rozladený domov a moja mama mi povedala, že čo sa čudujem, že sa spoja dvaja mladí s diabetom. Veď aj nevidiaci, alebo dvaja nepočujúci často tvoria spolu pár, pretože sa vedia v krízových situáciách podporiť, podržať a pochopiť. Druhým impulzom bola moja pacientka, ktorá mala za sebou dva vážne vzťahy, oba razy bola už zasnúbená a do momentu, kým sa nehovorilo o svadbe, bolo všetko v rodinách partnerov v poriadku. Akonáhle prišla na pretras svadba, matka chlapca, ktorý nemal cukrovku, začala do rozhodnutia extrémne vstupovať až do tej miery, že vzťah celkom narušila,“ opisuje skúsenosti Ľ. Barák.

Keď sú dvaja šťastní
Spomínaná pacientka si napokon ako vedúca v detskom dia tábore našla chlapca s diabetom, tiež angažovaného na pozícii vedúceho. Už roky sú šťastne spolu a majú dcéru. Ľ. Barák priznáva, že sa pacientku od tohto vzťahu snažil odhovoriť, ale keď mu povedala, že nikdy v živote nebola s partnerom taká šťastná ako s dotyčným chlapcom, hoci má tiež diabetes, rezignoval. „Keď sú dvaja ľudia spolu šťastní, nemožno im vo vzťahu brániť. Vieme, že genetická predispozícia diabetu pre ich potomka sa zvyšuje, ale stále je ešte takmer dvojtretinová šanca, že ich spoločné dieťa nebude mať diabetes. Momentálne viem o 8 takýchto dvojiciach, kde obaja rodičia majú diabetes, majú dovedna 14 detí a len jedno z nich má diabetes,“ informuje odborník.

Dia výhovorky?
Mladí diabetici, ktorí žijú s partnermi bez diabetu, majú často skúsenosť, že hoci ich partner vo všetkom chápe a podporuje, stáva sa, že keď sú niekedy unavení, alebo majú práve rozkolísaný diabetes, partner nediabetik sa niekedy v krízovej situácii prestane správať racionálne a vytkne im, že sa vyhovárajú na diabetes. V dvojici, kde sú obaja diabetici, podobné situácie nebývajú predmetom sporu.

Zo sokyne priateľka
Ľ. Barák poodhalil jeden z príbehov, ktoré zažil. Chlapec bez diabetu si našiel priateľku s diabetom. Keď ju prvý raz priviedol domov, jeho matka, ktorá si o cukrovke vopred zistila všetky podrobnosti, jej na raňajky predložila vianočku s lekvárom. Dievčina sa ale nedala zaskočiť. Vedela, koľko sacharidových jednotiek tieto raňajky majú a zjedla len toľko, koľko mohla. Na obed chlapcova matka uvarila to, čo inokedy nemala vo zvyku, parené buchty. Mladá diabetička si sladké jedlo opäť započítala a keď ju potenciálna svokra hodinu a pol po obede vyzvala, aby si odmerala glykémiu, mala primeraných 6,8. Vtedy chlapcova matka rezignovala. „Keď niekto vie, ako si manažovať cukrovku, ani sladké jedlo nemusí byť problém. Dvojica sa zobrala a zo svokry sa stala nevestina najlepšia priateľka,“ konštatuje diabetológ.

Všade naokolo cukrovka
Šťastné manželstvá diabetikov, samozrejme, nemajú byť žiadnym nabádaním na tvorenie zväzkov medzi diabetikmi. „Riziká takéhoto spojenia v otázke spoločných detí aj naďalej zdôrazňujem a vždy poviem, že radšej by som bol, keby si našli partnera bez cukrovky. Ale dnes je diabetes v populácii veľmi rozšírený. Ak si aj mladý ý s diabetom nájde partnera bez cukrovky, jeho matka, otec, alebo často starí rodičia majú cukrovku. Dnes len ťažko nájdete širšiu rodinu, kde by cukrovku široko-ďaleko nikto nemal,“ pripomína Ľ. Barák.

Predsudky voči mladým diabetičkám
Voči vzťahu svojho zdravého dieťaťa s niekým, kto má diabetes, majú niektorí rodičia výhrady. Najčastejšie v prípade, ak ide o ich syna, ktorý si našiel priateľku s diabetom. „V podstate by sa mohli obávať skôr rodičia dievčaťa bez diabetu, keď si nájde chlapca s diabetom, lebo vtedy je riziko cukrovky ich spoločného dieťaťa vyššie. Napriek tomu sa mi to v prípade takéhoto vzťahu ani raz nestalo, že by rodičia partnerstvo mladých neschvaľovali. Ale najmenej 25-krát sa udialo, že v kombinácii dievča s diabetom a zdravý chlapec rodičia vzťah zničili,“ potvrdzuje odborník.

Tajné tehotenstvá
Medzi rodičmi zrejme stále prevláda strach z tehotenstva dievčaťa s cukrovkou, hoci dnes je to už bežné. Podľa Ľ. Baráka je to možno následok 60-tych rokov. „Až niekedy okolo roku 1980 bol zrušený oficiálny názor, že tehotenstvo diabetičky treba riešiť umelým prerušením. Dovtedy niektorí diabetológovia, ako napríklad MUDr. Korecová „schovávali“ tehotné ženy s diabetom na iných nemocničných oddeleniach - infekčnom alebo na chirurgii, aby sa o nich nevedelo a doviedla ich až do termínu pôrodu.“ V ľuďoch zrejme stále pretrváva názor, že cukrovka a tehotenstvo je jedna z najväčších katastrof. Ale vôbec to tak nemusí byť. Nie je dokázaný častejší výskyt vrodených chýb, medzi tehotnými diabetičkami nie je ani viac spontánnych potratov ako v ostatnej populácii, ak je cukrovka počas tehotenstva dobre kompenzovaná.

Životné lásky
Ľudia majú často predsudky z nevedomosti, pritom ich dieťa môže naozaj prežívať životnú lásku, ktorej oni neprajú. „Poznám aj taký prípad. Rodičia nesúhlasili, aby si ich syn zobral diabetičku. Oženil sa s dievčaťom bez diabetu, ale po 3 rokoch sa rozviedol. Po čase sa nakoniec vrátil k svojej pôvodnej láske s diabetom. Do dnešného dňa sú spolu, je to už 13 rokov. Sprevádza ju aj na kontroly do mojej ambulancie,“ uzatvára diabetológ.

 

(red.)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 09:26