StoryEditor

Tehotenstvo bez strachu

20.11.2013, 22:56
Autor:
(dia)(dia)
Prirodzenou túžbou každej ženy je stať sa matkou a mať zdravé dieťa. Rovnako je to aj v prípade mladých žien s diagnózou diabetes mellitus. Je tehotenstvo v spojitosti s diabetom rizikové? Ako sa čo najlepšie pripraviť na graviditu?  

 

Prirodzenou túžbou každej ženy je stať sa matkou a mať zdravé dieťa. Rovnako je to aj v prípade mladých žien s diagnózou diabetes mellitus. Je tehotenstvo v spojitosti s diabetom rizikové? Ako sa čo najlepšie pripraviť na graviditu?

 

Primár Detského diabetologického centra SR DFNsP v Bratislave MUDr. Ľubomír Barák zastáva názor, že mladé ženy s diabetom by sa tehotenstva nemali nijako obávať. Dodnes totiž vo verejnosti pretrváva starý, dnes už naozaj prežitý názor, že gravidita v spojení s diabetom je veľkým ohrozením ako pre budúcu matku, tak aj pre jej budúceho potomka a je indikáciou na umelé prerušenie tehotenstva. „Dnes už vieme, že to vôbec nemusí byť pravda. Ak pacientka spolupracuje a so svojím diabetológom diskutuje o možnom tehotenstve, je relatívne jednoduché ju na tento stav pripraviť. V súčasnosti máme možnosť liečby inzulínovou pumpou a a chce pacientka s diabetom otehotnieť, je dobre porozmýšľať o nastavení na tento typ liečby ešte pred tehotenstvom,“ informuje Ľ. Barák.

 

Dobrá kompenzácia
Nastavenie na liečbu inzulínovou pumpou ešte pred otehotnením má niekoľko výhod. Pacientka si ľahšie zvykne na novú liečbu a v čase tehotenstva môže byť už od prvého dňa dobre kompenzovaná. Dobrá kompenzácia, najlepšie ešte pred otehotnením, je základným východiskom, ktorého by sa budúce matky s diabetom mali držať. Nie vždy sa to však v praxi podarí. „Najmenej 50 percent dievčat chodí do ambulancie už so správou, že sú tehotné v 3. mesiaci. Väčšinou sú dobre kompenzované a netreba sa obávať rizík, ale máme aj prípady gravidít, ktoré vychádzajú z nie práve najlepšej úvodnej kompenzácie. Našťastie, v týchto prípadoch sa pacientka okamžite po potvrdení tehotenstva veľmi rýchlo posnaží zlepšiť svoje výsledky,“ hovorí diabetológ.


Silná motivácia
Terapia inzulínovou pumpou umožňuje takmer fyziologické dodávanie inzulínu a je ideálne začať s ňou ešte pre otehotnením. Najväčšiu skúsenosť s nastavovaním tejto liečby už v čase gravidity má Národný endokrinologický a diabetologický ústav v Ľubochni.

 

(Celý článok si môžete prečítať v časopise Diabetik 11-12/2013.)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 00:44