StoryEditor

Ambrózia a palina potrápia alergikov až do prvých mrazov

27.11.2012, 04:00
Autor:
(dia)(dia)
Hoci sa peľová sezóna skončila v októbri, vplyvom vysokých denných teplôt sa ešte v ovzduší na území celého Slovenska udržiavajú nízke koncentrácie peľu. Je to najmä peľ ambrózie a paliny, najvýznamnejších alergénov tohto obdobia.
Hoci sa tohoročná peľová sezóna definitívne skončila už v októbri, vplyvom vysokých denných teplôt sa ešte v ovzduší na celom území Slovenska udržiavajú veľmi nízke denné koncentrácie peľu. Je to najmä peľ ambrózie a paliny, najvýznamnejších alergénov tohto obdobia. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.
Pomerne vysoké denné koncentrácie si na väčšine územia stále udržiavajú spóry húb s dominanciou rodu Cladospórium, ktoré sú charakteristické pre jesenné obdobie. Druhové spektrum peľu v ovzduší dopĺňal ojedinele aj peľ mrlíkovitých rastlín a pŕhľavy. Podľa Janky Lafférsovej, vedúcej oddelenia biológie životného prostredia RÚVZ, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku, napriek záveru tohtoročnej peľovej sezóny sa bude ešte v nasledujúcom období až do silnejších mrazov vyskytovať v ovzduší aj peľ niektorých silne alergizujúcich rastlín.
„Bude to však len ojedinelý výskyt, no počas teplejších dní môže ešte dochádzať k miernemu lokálnemu nárastu denných koncentrácií najmä v prípade peľu paliny a ambrózie. Pri dlhodobejšom pretrvávaní vyšších denných teplôt môže dôjsť ku kvitnutiu liesky už počas zimných mesiacov. Naďalej sa budú na väčšine územia vyskytovať v alergiologicky významných koncentráciách spóry húb – plesní s dominanciou spór rodu Cladospórium," konštatovala Lafférsová. Monitorovacie stanice podľa možností pokračujú v monitorovaní, ak to technické a poveternostné podmienky dovolia.

Zdroj: TASR
Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 19:17