StoryEditor

Epidémia cukrovky v Číne

11.09.2013, 23:39
Autor:
(dia)(dia)
Čínski vedci predpokladajú, že až jeden z desiatich dospelých Číňanov v súčasnosti trpí cukrovkou, pričom väčšina z postihnutých o svojej chorobe ani netuší. Informovala o tom agentúra Sinchua.  

Čínski vedci predpokladajú, že až jeden z desiatich dospelých Číňanov v súčasnosti trpí cukrovkou, pričom väčšina z postihnutých o svojej chorobe ani netuší. Informovala o tom agentúra Sinchua s odvolaním sa na výsledky výskumníkov publikované v odbornom týždenníku Journal of American Medical Association (JAMA).


V článku vedci upozorňujú, že Čína sa musí už v blízkej budúcnosti pripraviť na "závažnú epidémiu zdravotných komplikácií súvisiacich s cukrovkou". Tieto zahŕňajú kardiovaskulárne ochorenia, porážku a chronické ochorenia obličiek. Vedci ďalej uvádzajú, že krajina zrejme nebude mať dostatočné prostriedky, aby proti takejto "epidémii" efektívne zakročila.
Podľa ich štúdie trpí diabetom takmer 12 percent čínskej dospelej populácie, čo predstavuje asi 114 miliónov ľudí. Navyše u ďalších takmer 50 percent obyvateľov (približne 493 miliónov) je riziko, že sa u nich choroba skôr či neskôr prejaví.
"Cukrovka sa medzi dospelými Číňanmi rozšírila natoľko, že počet jej výskytov prevyšuje výsledky v Indii a blíži sa tým zaznamenaným v USA," tvrdí šéf výskumného tímu Kuang Ning, viceprezident renomovanej univerzitnej nemocnice Žuej-ťin v Šanghaji. "Aj keď nie je celkom na mieste tieto výsledky takto jednoducho porovnávať, dalo by sa tvrdiť, že Čína je dnes domovom najväčšej populácie diabetikov na svete," konštatoval Ning.
Výsledky štúdie sú založené na testoch, ktoré Ningov tím uskutočnil na vzorke takmer 100.000 dospelých Číňanov ešte v roku 2010.
Článok uvádza, že zatiaľ čo sa diabetes v roku 1980 vyskytoval len u menej než jedného percenta dospelej čínskej populácie, v roku 1994 ním trpelo 2,5 percenta dospelých Číňanov a v roku 2000 5,5 percent. Celonárodný prieskum v roku 2007 odhalil, že diabetes sa vyskytuje u 9,5 percenta populácie. To vtedy predstavovalo približne 92 miliónov obyvateľov.
Príčinu tohto alarmujúceho rastu vidí Ningov tím za významnými zmenami v životnom štýle obyčajných ľudí za posledných 30 rokov, priamo súvisiacich s prudkým ekonomickým rozmachom tejto ázijskej krajiny. "Diabetes a ďalšie chronické choroby sú dnes v Číne na vzostupe dosahujúc rozmery epidémie ako dôsledok zvýšeného príjmu stravy s vysokým obsahom kalórií, tukov, cukrov a sodíka, okresanej fyzickej aktivity a rozšíreného sedavého spôsobu života, ktoré vedú k zvýšeniu telesnej hmotnosti."

 

Zdroj: TASR

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 04:39