StoryEditor

Magnetoterapia

03.05.2012, 23:52
Autor:
(dia)(dia)
Prírodný magnet ako liečebný prostriedok využívali ľudia už v staroveku a stredoveku. Prišli totiž na to, že zdravotný stav tých, ktorí sa vyskytovali v oblasti statického magnetického poľa, sa nezhoršoval, naopak, zlepšoval sa.

Prírodný magnet ako liečebný prostriedok využívali ľudia už v staroveku a stredoveku. Prišli totiž na to, že zdravotný stav tých, ktorí sa vyskytovali v oblasti statického magnetického poľa, sa nezhoršoval, naopak, zlepšoval sa. Vďaka liečivej sile magnetov vznikla magnetoterapia, ktorá je v medicíne neoddeliteľnou súčasťou komplexnej terapie.

Princíp magnetoterapie spočíva v pôsobení stáleho, impulzného alebo striedavého magnetického poľa na ľudský organizmus. „Zistilo sa však, že najväčšie, až stonásobne vyššie biologické účinky má magnetický impulzný prúd, preto sa v zdravotníckych zariadeniach využíva najmä tento. Rôzne magnetické podložky či deky so stálym magnetickým pôsobením nemajú ani zďaleka taký liečebný účinok,“ hovorí MUDr. Mariana Perknovská z Fyziatricko-rehabilitačného oddelenia v Špecializovanej nemocnici pre ortopedickú protetiku v Bratislave. Buďte preto pri nákupe rôznych magnetických pomôcok opatrní. Magnetoterapia má totiž aj svoje kontraindikácie, ktoré treba rešpektovať. To znamená, že magnetické pôsobenie môže niekomu z vás aj uškodiť, preto by ste o tomto spôsobe liečby mali vždy hovoriť najprv s lekárom.

Príjemná procedúra

Magnetoterapia je príjemná liečebná procedúra, pri ktorej bude na vás pôsobiť buď magnetické pole z rôznych aplikátorov magnetického žiarenia, a to z veľkého a malého dutinového aplikátora, diskov či z rôzne veľkých magnetických diek. Záleží od toho, na ktorú časť tela má magnetické žiarenie pôsobiť. „Veľký dutinový aplikátor sa používa na bedrové, kolenné kĺby a na bedrovú chrbticu. Na rameno, zápästia ruky a ďalšie časti tela využívame ostatné typy,“ opisuje MUDr. M. Perknovská. S magnetom tak budete mať priamy kontakt a navyše sa pri terapii nemusíte vyzliekať. „Magnetické žiarenie prechádza rovnomerne aj cez vrstvu oblečenia.“ Procedúra trvá od 10 do 20 minút a podľa odporúčania lekára by ste ju mali absolvovať 10 až 20-krát najideálnejšie denne alebo každý druhý deň.

Výkyvy tlaku a únava

Aj napriek tomu, že do vášho organizmu bude prúdiť magnetické žiarenie, vy nebudete cítiť nič. Pripravte sa však na to, že sa vám po prvých procedúrach môže rozkolísať krvný tlak a budete unavení. „Magnet pôsobí aj na vegetatívny nervový systém a pacienti, ktorí majú problémy s krvným tlakom, môžu mať prechodne ťažkosti v zmysle jeho zníženia alebo zvýšenia. Netreba sa však zľaknúť, do 30 minút po procedúre sa stav upraví a po 5 procedúrach sa organizmus spravidla na magnetické pole adaptuje a ťažkosti s tlakom ustúpia.“

Na bunkovej úrovni

A na čo všetko magnetoterapia účinkuje? Rozširuje cievy, uvoľňuje napätie hladkého svalstva, pôsobí proti bolesti, zvyšuje hladinu endorfínov a iných hormónov v krvi. Navyše urýchľuje hojenie, pretože zlepšuje imunologické vlastnosti krvi, zlepšuje fagocytárnu schopnosť buniek, to znamená, že pohlcuje a usmrcuje patogénne baktérie a vírusy. „Zároveň má protizápalový a protiedémový efekt, lebo mení elektrický potenciál na bunečnej membráne a tým mení priepustnosť bunky pre metabolity a iné látky. Magnetické žiarenie teda pôsobí celkovo na celý organizmus a miestne, čiže na bunečnej úrovni jednotlivých orgánových systémov,“ vysvetľuje lekárka.

Vedeli ste, že...

magnetoterapia je v zdravotníctve súčasťou liečenia približne 30 rokov? Dostupná je pre všetkých, patrí k štandardnému vybaveniu fyziatricko-rehabilitačných oddelení.

Len diabetici 2. typu

Keďže magnetické žiarenie rozširuje cievy, je vhodné aj pre vás diabetikov, hlavne vtedy, ak máte poruchy prekrvenia pre aterosklerózu. Protibolestivý účinok, zlepšenie výživy nervového tkaniva ocenia najmä tí z vás, ktorí trpia diabetickou polyneuropatiou. Pomáha dokonca aj pri diabetickej nohe. „Zlepšuje výživu tkaniva, zmierňuje bolesť a opuch končatiny. Podľa jednej klinickej štúdie mala táto terapia 76 % úspešnosť v súbore 21 pacientov s diabetickou polyneuropatiou na dolných končatinách. Zaznamenali výrazný ústup pálivej bolesti, mravenčenia, svrbenia a zlepšenie citlivosti na končatinách,“ opisuje MUDr. Perknovská.

Magnetoterapia môže zlepšiť aj hormonálnu činnosť pankreasu a zmierniť príznaky diabetu, avšak len v prípade diabetu 2. typu. Pre vás diabetikov 1. typu je liečba magnetom kontraindikovaná, pretože pre poruchu metabolizmu cukrov máte sklon k veľkým výkyvom hladiny cukru v krvi, čo by sa mohlo pri magnetoterapii ešte zvýrazniť a priamo vás ohroziť na živote.

Magnetoterapia je účinná najmä pri:

● hojení zlomenín,

● rôznych chrbticových bolestivých stavoch,

● po úrazoch pohybového systému,

● reumatickej artritíde,

● poruche prekrvenia,

● artróze kĺbov,

● bolestiach hlavy a migréne,

● hučaní v ušiach,

● urologických a gynekologických zápaloch,

● psoriáze.

Komu uškodí?

Magnetu by ste sa mali zďaleka vyhnúť vtedy, ak máte kardiostimulátor, pretože magnetické pole môže spôsobiť zastavenie srdca alebo poruchu jeho rytmu. Ďalej tie z vás, ktoré čakajú bábätko alebo ak máte krvácavé stavy. Magnet totiž znižuje koagulačné vlastnosti krvi. To znamená, ak užívate lieky na zníženie zrážanlivosti krvi, magnetoterapia nie je pre vás vhodnou liečebnou metódou. Dovoliť si ju nemôžete ani v prípade, ak máte zvýšenú funkciu štítnej žľazy, nadobličiek, ťažké plesňové ochorenie, bakteriálnu infekciu, myasteniu, teda oslabený svalový systém alebo psychózu. „Magnet sa neodporúča z opatrnosti ani ľuďom, ktorí majú nádor alebo zvýšené riziko rakoviny, lebo pri terapii dochádza k akcelerácii a regenerácii tkaniva, čo môže spôsobiť prebudenie nádorových buniek,“ upozorňuje MUDr. M. Perknovská.

Dohodnite sa s lekárom

Chceli by ste aj vy na sebe vyskúšať účinky magnetického poľa? Poraďte sa o tom so svojím praktickým lekárom, ktorý vás môže aj s výmenným lístkom poslať na rehabilitačné oddelenie. Tam príslušný odborník na základe vyšetrení zváži, či je pre vás vôbec vhodná. Neplatí totiž paušálne, že keď máte bolesti, treba ísť na magnet. Najdôležitejšie je, aby ste najprv absolvovali všetky vyšetrenia, rešpektovali odporúčania a rady lekára. Navyše, magnetické žiarenie sa vždy kombinuje s ďalšími procedúrami a len v súčinnosti s nimi možno hovoriť o 80 % úspešnosti liečby.

Elektromagnetické pole a elektrickú energiu využívajú aj iné liečebné metodiky:

● biolampy využívajúce polarizované svetlo

● magnetofory s feromagnetickými časticami

● bezkontaktná vysokofrekvenčná terapia

● biorezonančná terapia

● elektroakupunktúra

● lasero akupunktúra

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 23:25