StoryEditor

Stúpa riziko nakazenia žltačkou

25.01.2011, 09:10
Autor:
(dia)(dia)
Počet prípadov infekčného zápalu pečene (žltačka, hepatitída) typu A na Slovensku v ostatných rokoch stúpa. V minulom roku ochorelo na žltačku typu A spolu 1453 ľudí.

Počet prípadov infekčného zápalu pečene (žltačka, hepatitída) typu A na Slovensku v ostatných rokoch stúpa. V minulom roku ochorelo na žltačku typu A spolu 1453 ľudí. Výskyt sa posúva z východu Slovenska smerom na západ. Pacienti s diabetom majú vyššie riziko infekcie hepatitídou typu B a hrozia im vážnejšie, niekedy dokonca celoživotné následky.

Keďže najohrozenejšou skupinou sú stále deti vo veku 1 až 9 rokov, Úrad verejného zdravotníctva SR sa rozhodol podporiť v spolupráci so Slovenskou epidemiologickou a vakcinologickou spoločnosťou a Slovenskou infektologickou spoločnosťou Slovenskej lekárskej spoločnosti (SIS SLS) projekt informovania detí a ich rodičov - Žltačka sa dotýka aj Vášho dieťaťa. Podľa predsedníčky SIS SLS Doc. MUDr. Kataríny Holečkovej, PhD., detský organizmus je na jednej strane náchylnejší na toto ochorenie, pričom deti nemajú tak dobre osvojené hygienické návyky. Práve preto v týchto dňoch dostávajú riaditelia 2000 základných škôl po celom Slovensku balíček so základnými informáciami o žltačke typu A a možnej prevencii proti tomuto ochoreniu. Na letákoch sú tiež informácie o tom, že hepatitída typu A je infekčnou chorobou, voči ktorej je možné preventívne sa chrániť očkovaním. Pri prepuknutí žltačky totiž nie je dostupná efektívna liečba pôsobiaca na vírus. Je nevyhnutná izolácia na infekčnom oddelení, kde sa podáva podporná liečba. Dokonca aj po prepustení z nemocnice je potrebné dodržiavať dlhodobé obmedzenie telesnej záťaže a niekoľkomesačnú diétu. Cukrovkári by mali mať na pamäti, že hepatitída ich ohrozuje viac ako ostatných. Preto by sa mali o bezplatnom očkovaní proti hepatitíde informovať u svojho diabetológa alebo všeobecného lekára. 

(lm)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 22:30