StoryEditor

Sestry požadujú lepšie ohodnotenie

25.02.2010, 09:16
Autor:
(dia)(dia)
Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek požaduje od predstaviteľov štátu dofinancovanie rezortu zdravotníctva tak, aby bol dostatok finančných zdrojov na odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov.

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek požaduje od predstaviteľov štátu dofinancovanie rezortu zdravotníctva tak, aby bol dostatok finančných zdrojov na odmeňovanie zdravotníckych pracovníkov. „Pomáhame spoločnosti prinavracať, podporovať a rozvíjať tú najcennejšiu hodnotu, zdravie. Preto oprávnene očakávame, že naša práca a odbornosť bude zamestnávateľmi patrične finančne ohodnotená a spoločensky docenená," uvádza sa vo vyhlásení komory.

Komora verí v zdravý úsudok príslušných ministerstiev a kompetentných vo vláde, aby personálny „marazmus“ a finančná podvýživenosť zdravotníckeho systému nezapríčinila v blízkej budúcnosti jeho kolaps. „Ten je oveľa reálnejší, akoby sa mohlo na prvý pohľad zdať,“ varovala Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek. Podľa vyhlásenia komory dosiahla priemerná mzda sestier v minulom roku v porovnaní s priemernou mzdou v národnom hospodárstve úroveň 90,15 %. V prípade pôrodných asistentiek bola na úrovni 89,9 %. Priemerná mzda by podľa komory bola ešte podstatne nižšia, ak by sa do tohto priemeru zahrnuli sestry pracujúce v neštátnych ambulanciách a v zariadeniach sociálnych služieb. „V tomto štatistickom priemere je zahrnutých iba 13 tisíc sestier, ktoré pracujú v ústavných zdravotníckych zariadeniach,“ informovali sestry.

Ako komora ďalej uviedla, nespokojnosť s mzdovým odmeňovaním sestier razantnejšie prejavili v roku 2005 protestom pred Národnou Radou SR. „Predstavitelia vtedajšej opozície, v súčasnosti členovia vládnej koalície nám prisľúbili podporu pri presadzovaní zmien v odmeňovaní sestier,“ uviedla komora, ktorá zároveň skonštatovala, že ostalo len pri sľuboch.

(zdroj: sita)

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
23. apríl 2024 09:28