StoryEditor

Časté používanie sprchových gélov vám môže spôsobiť kožné problémy

23.03.2015, 23:28
Autor:
(dia)(dia)
Diabetes môžu okrem iných komplikácií niekedy sprevádzať aj kožné problémy.

Dôležitá je preto starostlivosť nielen praktického lekára, diabetológa či kožného lekára, ale aj samotného diabetika.

 

Podľa dermatológov človek s diabetom stráca po určitom čase schopnosť vytvárať si ochranný kožný film. Príčinou nie je len samotné ochorenie, ale aj časté používanie rôznych mydiel a sprchovacích šampónov. Penivé prísady v nich odstraňujú kožný film, ktorého má diabetik už aj tak pomenej. Po sprche či kúpeli je preto v prípade diabetika dôležité ošetrenie pokožky vhodne zvolenou kozmetikou.

 

Denná starostlivosť

Diabetik, ktorý má prevažne dobré hodnoty svojich glykémií, by sa kvalitou pokožky nemal nijako odlišovať od zdravého človeka. Problém mu však napriek tomu môže spôsobovať zhoršené hojenie rán. Preto je dôležitá denná starostlivosť o pokožku. Len ak jej každý deň budete venovať dostatočnú pozornosť,  bude schopná vytvárať si ochrannú bariéru. Týmto prístupom minimalizujete riziko infekcie.

 

Predíďte infekcii

Citlivá je najmä oblasť medziprstových priestorov, náchylná na plesňové ochorenia. Sprievodným znakom sú drobné trhlinky, ktoré sa neskôr môžu infikovať bakteriálnou flórou, streptokokmi a objaviť sa môže dokonca tzv. ruža. Je to streptokoková infekcia, ktorá postihuje najmä starších ľudí s opúchajúcimi nohami.

 

Nielen staršie ročníky

Kožné problémy trápia najmä tých pacientov s diabetom, ktorí mávajú častejšej zvýšenú hladinu cukru v krvi, prejavujú sa u nich poruchy prekrvenia dolných končatín a diabetická polyneuropatia. Nečíhajú však len na staršie ročníky. O pokožku sa pri diabete treba starať v každom veku. Diabetológovia potvrdzujú, že mnohí zabúdajú na to, že aj malá kožná trhlinka môže spôsobiť veľký problém, ak sa infikuje.

 

Opatrnosť namieste

Diabetici ešte stále nedbajú o dolné končatiny denne, ako by si to ich diagnóza vyžadovala. Opatrnosť je dôležitá aj pri strihaní nechtov. Ak si neviete poradiť sami, navštívte overeného pedikéra či podiatra, ktorý po upozornení, že ste diabetik, vaše nohy a nechty šetrne ošetrí. Čo však môžete a mali by ste v domácich podmienkach robiť pravidelne, je starostlivosť o nohy po kúpeli či sprchovaní. Premastenie chodidiel vhodnými prípravkami by malo byť samozrejmosťou. Dnes je ich na trhu veľké množstvo, preto skúste o radu poprosiť skúseného lekárnika.

(red.)

01 - Modified: 2007-04-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Francúzi sa boja teroru
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť? 05 - Modified: 2023-10-02 13:13:38 - Feat.: - Title: Choroba ju doviedla k založeniu e-shopu
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 17:47