StoryEditor

Rotavírusy útočia

08.10.2012, 23:07
Autor:
(dia)(dia)
Vyhľadajú si vnímavú obeť, zavŕtajú sa do organizmu, začnú sa rozmnožovať a zvlášť v telíčkach malých detí môžu narobiť hotovú pohromu. Rotavírusy dokážu vyradiť človeka z prevádzky až natoľko, že môže skončiť v nemocnici.  

 

Vyhľadajú si vnímavú obeť, zavŕtajú sa do organizmu, začnú sa rozmnožovať a zvlášť v telíčkach malých detí môžu narobiť hotovú pohromu. Rotavírusy dokážu vyradiť človeka z prevádzky až natoľko, že môže skončiť v nemocnici.

Len čo sa rotavírusy patriace do skupiny RNA vírusov z čeľade Reoviridae usídlia v organizme človeka, pustia sa do pustošenia tráviaceho traktu. „Postihujú najčastejšie deti od 6 mesiacov do 5 rokov a ich najdôležitejším miestom na pomnoženie sú bunky výstelky tenkého čreva, hlavne v jeho hornej časti,“ hovorí detská lekárka MUDr. Eva Dická. Majú tak na svedomí hnačkovité ochorenie, ktoré ak sa podchytí včas, nemusí prejsť do ťažšieho štádia. Podľa lekárky majú rotavírusy jadro pokryté kapsidou, čo je bielkovinový obal, v ktorom je uložená ich dedičná informácia. Podľa toho sa rotavírusy delia na niekoľko typov. Hnačkové ochorenia však vyvolávajú aj iné typy vírusov, napríklad calicivírusy, astrovírusy, Norwalk vírusy a iné. Napríklad vaše dojča či dieťa v predškolskom veku dokáže potrápiť hlavne rota a adenovírusy, školákov skôr Norwalk vírusy. „Žiaľ, u nás na Slovensku sa niektoré typy vírusov nevyšetrujú, pretože na to nemáme diagnostické sety. Bežne vieme zistiť len adenovírusy a rotavírusy. Astro a norovírusy tiež, ale iba v Bratislave,“ hovorí MUDr. Dická.

Typický priebeh
Len čo na vašom dieťatku spozorujete teplotu, k čomu sa pripojí aj silná hnačka, prípadne zvracanie, navštívte lekára. Nikdy totiž neviete, či ide len o pokazený žalúdok či o infekciu. „Ochorenia začína najtypickejšie teplotou, nechutenstvom, vracaním, čo môže trvať 1 až 3 dni. Už v prvý deň sa zjavujú časté a veľmi objemné kyslo zapáchajúce vodnaté stolice, väčšinou bez prímesi krvi a hlienu, no neskôr sa môže objaviť,“ zdôrazňuje Dr. Dická. Rotavírusový útok sa dokonca môže prejaviť aj bez hnačky, len so zvýšenou teplotou a zvracaním. Infekcia v organizme starších detí a dospelých zväčša prebieha miernejšie. Celé ochorenie pri priaznivom priebehu trvá 5 až 8 dní.

Viete, že...
prvé príznaky ochorenia sa objavujú 24  až 48 hodín po infikovaní?

Transport na ľade
Aby lekári mohli zistiť, či má vaše dieťa rotavírusovú infekciu, potrebujú jeho stolicu v množstve aspoň vo veľkosti hrášku. Dôležitý je však jej transport. K lekárovi ju musíte dopraviť na ľade, pretože inak by rotavírusy nemusel zistiť. „Do pripravenej suspenzie v laboratóriu vkladáme testovací papierik, na ktorom sa ukáže, či je vzorka pozitívna alebo negatívna,“ hovorí lekárka.  

Pozor!

Hnačka, nie rotavírusová, môže prekvapiť vaše dieťa aj počas iného ochorenia, napríklad pri angíne, či infekcii močových ciest.

Chýbajúce enzýmy
Hneď, keď budete mať podozrenie, že s vaším dieťatkom nie je čosi v poriadku a objavia sa prvé príznaky ochorenia vrátane hnačky, nasaďte mu diétu. „Dieťaťu do 6 mesiacov života by mala matka pred dojčením podávať ryžový odvar a od 4. mesiaca mrkvový. Medzi dojčeniami sú vhodné aj rehydratačné roztoky,“ vysvetľuje Dr. Dická. Pamätajte na to, že ak dieťa dojčíte, musíte držať diétu aj vy. „Ak má dieťa veľmi búrlivý klinický obraz hnačiek, po zvážení lekárov matka vynecháva dojčenie na krátku dobu a dieťaťu dáva len odvary a rehydratačný roztok.“ Rotavírusy totiž v tenkom čreve znižujú aktivitu enzýmov, ktoré sú potrebné na štiepenie disacharidov, najmä laktózy. Diétou sa črevo obnoví, niekedy za 1 – 2 dni dochádza k úprave stolice. Všetko však závisí od klinického obrazu, imunity jedinca, jeho veku, stavu výživy, ale aj na infekčnej dávke a type rotavírusov.

Na infúzii
Popri diéte nezabúdajte aj na pitný režim. Pokiaľ dieťa trápi hnačka 4 – 5 dní, opakovane zvracia, má početné stolice, horúčku a k tomu odmieta tekutiny, môže byť už ťažko dehydratované. V tom prípade nečakajte na zlepšenie, ale utekajte do nemocnice, kde mu podajú infúznu rehydratačnú liečbu. MUDr. Dická však upozorňuje, že po prekonaní ochorenia môže mať dieťa prechodnú intoleranciu laktózy a zvýšené pečeňové testy.

95 % detí zažije rotavírusovú infekciu do 5 rokov života.

Monitorujte glykémiu
Pre diabetikov môže znamenať rotavírusová infekcia viac starostí. Hnačky a zvracanie môžu spôsobiť dehydratáciu a rozvrat vnútorného prostredia. Okrem protihnačkovej diéty preto neustále monitorujte hodnoty glykémie a zdravotný stav syna či dcéry konzultujte aj s diabetológom. Na mieste je aj úprava dávok inzulínu podľa hodnôt glykémie. Po ústupe ochorenia a normalizácii glykémií sa môžete postupne vrátiť k pôvodných dávkam. Dôležitý je zvýšený príjem tekutín a tiež vyšetrovanie moču na prítomnosť acetónu. Pri jeho pozitivite kontaktujte svojho diabetológa, prípadne pohotovostného lekára.

Rotavírusy sú najčastejšie v jarných a zimných mesiacoch, hlavne v detských kolektívoch.

Prenos na kohokoľvek
Rotavírusy sa prenášajú fekálno-orálne a 2 až 3 % vzduchom. Môže sa nimi teda nakaziť ktokoľvek, hlavne vyčerpaná matka, ktorá počas starostlivosti o dieťa zabúda na seba. „Ak má nedostatočnú stravu, neprijíma dostatok tekutín, má oslabený organizmus a navyše si po kontakte so stolicou dieťaťa neumyje poriadne ruky, môže si rotavírusy preniesť na seba,“ upozorňuje MUDr. Dická. Prenos ochorenia však závisí aj od pH žalúdka. Čím je vyššie, tým je väčšie riziko nakazenia. Vekom sa však pH znižuje a dospelí sú vďaka hodnote 2,0 proti vírusom odolnejší ako deti.

Pozor!
Vírus sa môže nachádzať na hračkách, nábytku či na prebaľovacích stoloch. Bežne spôsobuje epidémiu v rodinách, detských zariadeniach alebo nemocniciach.


Ochrana očkovaní
Svoje dieťa môžete ochrániť očkovaním proti rotavírusom. Ide o živú očkovaciu látku, ktorá prakticky zabezpečuje ochranu proti 5 typom rotavírusu. Vakcínu lekár podá bezbolestne, dieťa ju totiž vypije.

(ivk)
Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
27. apríl 2024 03:36