StoryEditor

Na chrbticu vitamín B

25.10.2013, 06:38
Autor:
(dia)(dia)
Až deväť z desiatich Slovákov trápia bolesti chrbta. V bežnom živote obmedzujú osem z desiatich pacientov. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý v septembri tohto roka realizovala Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva Slovenskej lekárskej spoločnosti.

Až deväť z desiatich Slovákov trápia bolesti chrbta. V bežnom živote obmedzujú osem z desiatich pacientov. Vyplynulo to z prieskumu, ktorý v septembri tohto roka v rámci Týždňa zdravého chrbta realizovala Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS) v ambulanciách svojich členov na vzorke 1500 náhodne vybraných pacientov. Podľa nových poznatkov je proti bolesti účinné trio B vitamínov - B1, B6 a B12, ktoré môže pomôcť znížiť množstvo užívaných analgetík.

 

Medzi pacientmi, ktorí sa zapojili do prieskumu, bolo viac mužov ako žien. Asi polovica z nich mala nad 50 rokov, asi polovica do 50 rokov. "Bolesti chrbta sú trest za to, ako macošsky sa správame k našej chrbtici. Sedavý spôsob života, jazdenie autom, málo pohybových aktivít, nesprávne držanie tela či nesprávne pohybové vzorce pri práci – to sú tie najčastejšie príčiny bolesti chrbta," povedal na tlačovej konferencii Peter Makara, prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva SLS.

V slovenských ambulanciách praktických lekárov, ale aj špecialistov sa mesačne predpíše viac ako 150.000 balení nesteroidných analgetík, ktoré sú najčastejšie odporúčané pri bolestiach chrbtice. Aj keď prinesú úľavu od bolesti, odborníci upozorňujú na riziká, ktoré so sebou prinášajú. Ide hlavne o poškodenia žalúdka a zvýšené riziká cievno-mozgovej príhody. Podľa Makaru slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), a tiež Európska lieková agentúra (EMA) varujú pred týmito rizikami a odporúčajú redukovať ich množstvá.
"Okrem zmeny životosprávy a jej dôsledným dodržiavaním môžu pacienti pomôcť svojmu chrbtu aj dostatočne vysokými liečebnými dávkami vitamínov skupiny B, hlavne B1, B6 a B12. Vitamíny skupiny B spolu s liekmi proti bolesti prinášajú lekárom a ich pacientom možnosť rýchlejšieho nástupu účinku, čo prinesie celkové skrátenie liečby," podčiarkol Makara, ktorý trojkobináciu B vitamínov využíva aj pri liečení svojich pacientov. "Vitamíny naozaj skracujú dobu liečby a posilňujú analgetický efekt," podčiarkol lekár. Hovorí, že niektorí pacienti používajú aj niekoľko liekov proti bolesti súbežne. Podľa nových poznatkov je efektívne kombinovať len jeden liek proti bolesti s vitamínmi, čím sa znížia nepriaznivé účinky analgetík. Makara sa stretol aj s pacientmi, ktorí užívaním trojkombinácie B vitamínov úplne eliminovali užívanie liekov proti bolesti.

Trio B vitamínov umožňuje podľa Makaru zníženie dávky nesteroidného analgetika na polovicu pri zachovaní toho istého protibolestového účinku. Aj pri liečbe pomocou vitamínov B však treba rozlišovať liek a výživový doplnok, keďže liek obsahuje vysoké, výrobcom garantované dávky vitamínov.

 

Zdroj: TASR

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 16:20