StoryEditor

Vyhnite sa zápalu močových ciest

15.11.2012, 09:08
Autor:
(dia)(dia)
Ak máte diabetes, infekcie močových ciest a obličiek v porovnaní s nediabetikmi vás, žiaľ, ohrozujú častejšie – platí to najmä pre ženy. Zápal sa môže prejaviť hlavne pri zle kompenzovanom diabete a v tehotenstve.
Ak máte diabetes, infekcie močových ciest a obličiek v porovnaní s nediabetikmi vás, žiaľ, ohrozujú častejšie – platí to najmä pre ženy. Zápal sa môže prejaviť hlavne pri zle nastavenom diabete s vysokými glykémiami a ketoacidózou, pri poruche vyprázdňovania močového mechúra so zadržiavaním moču a v tehotenstve. Baktérie v moči s obsahom glukózy majú totiž priaznivé podmienky na pomnoženie. Nezabudnite preto na návštevu diabetológa, ktorý vám raz ročne chemicky vyšetrí moč na zistenie prítomnosti prípadnej infekcie a tiež glukózy, acetónu, bielkovín a krvi.

Predíďte komplikáciám

„Infekciu močových ciest spôsobujú mikroorganizmy, najmä baktérie, ktoré sa uchytia v rôznych častiach močového traktu a spôsobia zápal,“ hovorí prof. MUDr. Peter Ponťuch, CSc., z nefrologickej ambulancie Fakultnej nemocnice sv. Cyrila a Metoda v Bratislave. Najčastejšie môžete mať dočinenia s infekciou dolných močových ciest, teda močového mechúra (cystitídou), močovej rúry a muži môžu navyše dostať aj infekciu prostaty a nadsemenníkov. „Závažnejší je stav, ak sa mikroorganizmy dostanú do horných močových ciest a vyvolajú zápal obličky a obličkovej panvičky,“ upozorňuje lekár.
Liečbu zápalu určite nepodceňujte, naopak, dobojujte ju do konca. Vďaka tomu sa zbavíte pôvodcov infekcie, ktorí sa môžu v príhodnej chvíli opäť aktivovať. Dôkladne a dostatočne dlho by ste mali liečiť náhly zápal obličky. „Zabráni sa tým neskoršiemu vývoju chronického zápalu so vznikom jazvovitých zmien v obličkách alebo zníženiu filtračnej schopnosti obličky, ktorá je potrebná na vylučovanie škodlivín z tela,“ hovorí prof. Ponťuch.

Teplo sa obliekajte
Patríte k tým, ktorí infekciu močových ciest ešte neprekonali? To však neznamená, že vám nehrozí. Pokiaľ sa nebudete v prechodnom a chladnom počasí teplo obliekať, hlavne mladé dievčatá, zápal na seba nenechá dlho čakať. Stáva sa vám, že počas nákupov či jednoducho z lenivosti odkladáte návštevu toalety na neskoršie? Aj to podľa nefrológa zvyšuje pravdepodobnosť uchytenia infekcie. Patríte medzi diabetikov, ktorí kašlú na rozhádzané glykémie? Nehazardujte a starajte sa o dobrú kompenzáciu, inak vás ťažkosti, a nielen infekcie močových ciest, neminú.

Buďte na seba prísni
Ak ste zápal močových ciest prekonali niekoľkokrát, preventívne opatrenia sprísnite a skúste užívať extrakt z brusníc v tabletkovej forme, ktoré zabraňujú uchyteniu baktérií v močových cestách. Vyhýbajte sa tiež príliš soleným a koreneným jedlám. „Pri často opakovaných infekciách predpisujeme človeku dlhotrvajúcu antimikrobiálnu liečbu. Keď sa pálenie pri močení zvykne objaviť len v súvislosti so sexuálnym stykom, odporúčame užiť malú dávku lieku po každom styku,“ radí prof. Ponťuch.

Foto: internet

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 07:57