StoryEditor

Výživové doplnky, áno či nie?

10.07.2009, 08:45
Autor:
(dia)(dia)
Cukrovka je ochorenie, ktoré zasahuje do metabolizmu všetkých dôležitých látok v organizme – narúša spracovanie nielen cukrov, ale aj tukov a niekedy i bielkovín a minerálnych látok. Takmer 3500 rokov bola jedinou liečbou cukrovky takzvaná fytoterapia, ktorej účinky nepochybne pociťujeme dodnes.

Cukrovka je ochorenie, ktoré zasahuje do metabolizmu všetkých dôležitých látok v organizme – narúša spracovanie nielen cukrov, ale aj tukov a niekedy i bielkovín a minerálnych látok. Takmer 3500 rokov bola jedinou liečbou cukrovky takzvaná fytoterapia, ktorej účinky nepochybne pociťujeme dodnes.

Snaha o liečenie cukrovky je známa od jej prvej písomnej zmienky na Ebersovom papyruse z roku 1552 pred n. l. Na tomto doklade je opísaná aj liečba v tom čase dostupnými bylinkami a rastlinami, teda fytoterapia. Používala sa zmes zo sladkého piva, pšenice, zeleného cyprišteka a naklíčených kukuričných zŕn. Liečba trvala 4 dni a účinnejšia bola, ak pri nej diabetik chodil bosými nohami v rannej rose a odriekal zaklínadlo: „Ó, Eseta, veľká čarodejnica, osloboď ma a zbav ma všetkého zlého, špatného a červeného…“

Dnes sa nad tým môžeme iba pousmiať, ale pravdou ostáva, že fytoterapia a lieky na báze rastlín boli jedinou liečbou až do roku 1921, kedy objavili inzulín. A súčasné bežne používané lieky - deriváty sulfonylurey a biguanidy - sa v liečbe cukrovky používajú „iba“ 50 rokov.

Na grécky spôsob

Gréci si uvedomovali veľký vplyv konzumovanej stravy, a preto Aretaios okolo roku 100 n. l. odporúčal „chorému dávať málo jesť, iba toľko, aby nezomrel hladom“. V rovnakom období Galenos v Ríme k diétoterapii správne doplnil telesné cvičenie.

V súčasnosti sa už, našťastie, k zaklínadlám nemusíme utiekať. Liečba cukrovky antidiabetikami, teda tabletami a inzulínom na zníženie hladiny cukru (prípravkami s hypoglykemizujúcim účinkom) je v súčasnosti moderná a možno ju „ušiť na telo každému diabetikovi“ podľa jeho laboratórnych výsledkov, potrieb, časových možností, sprievodných ochorení a možnej prítomnosti komplikácií.

Súčasť výživových doplnkov

Fytoterapia patrí medzi takzvané výživové doplnky (niekedy sa stretávame aj s názvom potravinové doplnky). Čo sú výživové doplnky, aké sú na ne kladené požiadavky a podmienky ich uvádzania do obehu, stanovuje Výnos Ministerstva zdravotníctva SR z 15. marca 2004, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR, upravujúca požiadavky na potraviny na osobitné výživové účely a na výživové doplnky. Podľa nej sú výživové doplnky potraviny na doplnenie prirodzenej stravy, ktoré sú koncentrovanými zdrojmi živín, ako sú vitamíny a minerálne látky alebo iných látok s výživovým alebo fyziologickým účinkom, jednotlivo alebo v kombinácii. Nič viac a nič menej.

Zázračná metóda?

Fytoterapia má však aj napriek moderným možnostiam v stratégii a taktike liečby svoje miesto. Antidiabetické rastlinné drogy sa osvedčili pri ľahších metabolických poruchách, ale aj keď je pacient liečený liekmi alebo inzulínom, majú svoje uplatnenie.

Odhaduje sa, že asi tretina diabetikov sa snaží zlepšiť svoju metabolickú kontrolu výživovými doplnkami alebo alternatívnou medicínou. Výživové doplnky obsahujú farmakologicky aktívne zložky, ktoré nemusia mať iba vplyv na hladinu cukru, ale aj nežiaduce účinky a liekové interakcie.

V praxi sa ale pomerne bežne stretávame s tým, že pacienti od fytoterapie očakávajú významnejší efekt, ako je v skutočnosti schopná poskytnúť. Fytoterapia nie je zázračná liečebná metóda, nie je dokonca ani alternatíva k liečbe tabletami alebo inzulínu. Účinok rastlín na hladinu cukru nie je porovnateľný s liekmi alebo inzulínom a určite sa nemôžu navzájom zamieňať. Rozhodnúť sa pre čajoviny alebo rastlinné extrakty a vynechať lieky nie je vhodné. Fytoterapiu môžeme odporučiť iba ako podporný prostriedok, pretože nedokáže nahradiť farmakologické látky ordinované lekárom.

Znižujú hladinu cukru

Pri liečbe cukrovky sa používa veľa rastlín, až 200-400 druhom z celého sveta sa pripisuje hypoglykemizujúci účinok, teda schopnosť znížiť hladinu cukru. Klinické štúdie však k týmto rastlinám vo veľkej väčšine chýbajú, alebo nie sú kvalitné s dostatočným počtom pacientov, dĺžkou trvania a zodpovedajúcimi klinickými parametrami. Ich použitie sa riadi hlavne empirickými skúsenosťami a tradíciou.

Zdravotníci však na druhej strane väčšinou rešpektujú rozhodnutie diabetika, týkajúce sa alternatívnej medicíny. V tom prípade je vhodné uskutočniť častejšie vyšetrenia a sledovať vplyv fytoterapie na metabolické parametre, hlavne glykémiu, pečeňové a obličkové testy a na hladinu tukov. Na sledovanie vplyvu prídavnej liečby na kontrolu cukrovky sa odporúča vyšetriť priemernú hladinu cukru v krvi za 3 mesiace – tzv. glykovaný hemoglobín (HbA1C) na začiatku a 3 mesiace od začatia alternatívnej liečby.

V našich zemepisných šírkach sa používa najmä:

● chmeľ obyčajný

● ovos siaty

● brusnica čučoriedková

● púpava lekárska

● pŕhľava dvojdomá

● nátržník vzpriamený

● očianka rostkovova

● jastrabina lekárska

● oplodie fazule

● list čučoriedky

● šalvia lekárska

Mnohé z týchto rastlín sa používajú v čajovinách, ako odvary alebo maceráty. Niektoré znižujú hladinu glukózy, iné majú antisklerotické účinky alebo pôsobia na orgány, ohrozené diabetickými komplikáciami.

Na dosah

O použití prírodných liečiv sa vždy poraďte s diabetológom. Čarovné účinky, ktoré by nahradili racionálne stravovanie, fyzickú aktivitu alebo lekárom predpísané liečivá, nemá žiadna rastlina. V čajovinách sa používajú tie, ktoré rastú bežne v našich záhradách alebo lesoch. Najvhodnejšie je preto používať rastliny vlastnoručne nazbierané, čím sa dvojnásobne budete podieľať na zlepšení zdravotného stavu, nielen silou prírodného liečiva, ale aj priaznivým vplyvom fyzickej aktivity na metabolické parametre a potrebnú psychickú pohodu.

MUDr. Adriana Ilavská, diabetologička

01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
25. apríl 2024 09:40