StoryEditor

Zachránené kĺby

01.10.2012, 23:33
Autor:
(dia)(dia)
Lekárska veda ide stále dopredu. Jednou z vymožeností modernej medicíny sú aj endoskopické operácie. Vďaka flexibilným optickým zariadeniam umožňujú chirurgom nahliadnuť na miesta, ku ktorým by sa v minulosti dostali len pomocou skalpela.

Lekárska veda ide stále dopredu. Jednou z vymožeností modernej medicíny sú aj endoskopické operácie. Vďaka flexibilným optickým zariadeniam umožňujú chirurgom nahliadnuť na miesta, ku ktorým by sa v minulosti dostali len pomocou skalpela. Pamiatkou po operácii kolena už nie sú dlhé jazvy, ale sotva viditeľné stopy po malých rankách.

 

Artroskopie sa nemusia obávať ani diabetici. Ranky sa zahoja rýchlo a vďaka jednodňovej chirurgii nehrozí ani dekompenzácia cukrovky. Poškodenie kolenného, ramenného, členkového, zápästného či lakťového kĺbu nie je ničím výnimočným. Či už je na príčine úraz alebo degeneratívne ochorenie kĺbu, môže sa pritrafiť komukoľvek; od mladého športovca, až po staršieho človeka. Vyvrtnutím členka, poškodením menisku, väzu či chrupavky môže končiť vrcholový športový výkon, ale aj obyčajná prechádzka v parku. Na diagnostiku, ale aj ošetrenie takýchto problémov sa používa artroskopia.

Kamera v kolene
„Artroskopia je miniinvazívna diagnosticko-liečebná metóda ošetrenia mäkkých častí kĺbov, pri ktorej sa do kĺbu zavádza tenký optický prístroj, tzv. artroskop,“ objasňuje ortopéd a primár operačného oddelenia Špecializovanej nemocnice pre ortopedickú protetiku MUDr. Miloslav Smetana. Do ošetrovaného kĺbu sa pod tlakom privádza sterilný fyziologický roztok, ktorý kĺbnu dutinu mierne roztiahne. To umožní chirurgovi lepšiu viditeľnosť aj ťažko dostupných miest. Keďže artroskop ma priemer len 2,5 – 5 mm, lekári ho do kĺbu dokážu zaviesť cez jedinú drobnú reznú ranku. Vďaka modernému optickému systému a kamere môže chirurg pozorovať útroby vášho kĺbu na monitore. „Artroskop umožňuje vidieť v kolene také priestory, ktoré sa bežnou artrotomiou, teda pri otvorení kĺbu, nedali zrevidovať,“ vysvetľuje odborník.

Uspia vás
Hoci je celý zákrok veľmi elegantný a moderný, stále ide o operáciu, ktorá si vyžaduje narkózu. „Pacient pri artroskopii musí byť v celkovej anestéze. V niektorých prípadoch operujeme aj v spinálnej anestéze, pri ktorej má pacient znecitlivenú len dolnú polovicu tela,“ konštatuje primár.

Bez skalpela
Prípady, ktoré by v minulosti znamenali otvorenie kĺbu skalpelom sa dnes ošetrujú špeciálnymi miniatúrnymi operačnými nástrojmi, ktoré sa zavádzajú cez malý rez. Po artroskopii kolena vám teda zostanú len dve malé jazvičky – jedna po vstupe optického prístroja a druhá po operačných nástrojoch. Pri iných kĺboch môže byť vstupov aj viac, no operácia je napriek tomu veľmi šetrná. „Pacient je skoro na nohách, poškodených je menej tkanív a dajú sa ošetriť a zdiagnostikovať také štruktúry, ktoré by bežná otvorená metóda neumožňovala,“ zhrňuje výhody artroskopie MUDr. Smetana. V minulosti museli pacienti po operácii kolena nosiť sadrovú dlahu a po jej sňatí nasledovala dlhodobá rehabilitácia. Dnes sa už toho netreba obávať. Po artroskopickom zákroku prebieha rekonvalescencia omnoho rýchlejšie.

Stačí jeden deň
Artroskopia sa na Slovensku vykonáva približne posledné štvrťstoročie. Neustále však napreduje. „Vyvíjajú sa prístroje, metódy aj rozsah výkonov, ktoré sa robia pomocou artroskopie,“ tvrdí odborník. Dnes je takúto operáciu možné absolvovať v rámci jednodňovej chirurgie. Čo to znamená? Stručne povedané – ráno sa dostavíte nalačno na zákrok a poobede môžete ísť domov. Samozrejme, ešte niekoľko týždňov treba navštevovať ambulantnú rehabilitáciu.

Artroskopia a diabetes
Artroskopiu bežne absolvujú aj diabetici a dokonca aj starší pacienti nad 70 rokov. Hoci cukrovka nie je pri tomto zákroku kontaindikáciou, lekári sa musia mať na pozore. „Diabetici sú rizikovejší pacienti pri každej operácii. Artroskopia nezvyšuje riziko, ale cukrovkári sú náchylnejší na pooperačné komplikácie. Pozornejšie treba sledovať aj laboratórne parametre pri anestézii,“ vysvetľuje MUDr. Smetana. Či sa objavia komplikácie práve u vás, závisí predovšetkým od kompenzácie vášho diabetu.

Bez dekompenzácie
Oproti iným operáciám má však artroskopia pre diabetikov aj svoje výhody. Dlhší pobyt v nemocnici, ktorí cukrovkárom často rozhádže režim, pri artroskopii nehrozí. Je totiž možné podstúpiť ju v rámci jednodňovej chirurgie. Diabetici sa nemusia báť ani zlého hojenia rán. Artroskopia zanecháva len malé jazvičky.

Najmä mladí ľudia
Artroskopické zákroky sa vykonávajú pomerne často. Možno aj vy sami ste ho už vo svojom živote absolvovali, prípadne ním prešiel niekto z vašich blízkych. Aj MUDr. Smetana potvrdzuje, že na traumatologických a ortopedických pracoviskách je to pomerne častý výkon. „Najčastejšie sa týka mladších, lebo tí sú aktívni a úrazy kĺbov, najmä kolena, sú v ich prípade častejšie,“ dodáva. Hoci operácia kolena je najrozšírenejšia, pomocou artroskopie sa ošetrujú rôzne kĺby:
·    Kolenný kĺb
·    Ramenný kĺb
·    Členkový kĺb
·    Lakeť

Meniskus
Najčastejšou artroskopickou operáciou je ošetrenie vnútorného menisku v kolene. „Meniskus je chrupavčitý polmesiačik, ktorý je medzi kĺbnymi plochami v kĺbe. Pri úraze alebo pri dlhodobom preťažovaní môže dôjsť k jeho poškodeniu,“ objasňuje ortopéd. Poškodenie býva v rozličnej miere a na rozličnom mieste. Na úraz väčšinou nedoplatí len meniskus, ale aj iné časti kolena. Dôležitá je preto diagnostika, najčastejšie magnetická rezonancia, ktorá odhalí, kde je v kĺbe problém. Potom nasleduje samotná artroskopická operácia. Za čias klasických operačných zákrokov bolo často nutné vybrať meniskus celý. Dnes je snaha zachovať z neho čo najviac a artroskopická operácia to umožňuje. Ak sa pri úraze meniskus odtrhne od kĺbového puzdra, je možné ho prišiť. Následkom úrazu sa môžu narušiť aj tzv. skrížené väzy, ktoré sú veľmi dôležité pre stabilitu kolena. Najmä starší ľudia mávajú často problém s poškodenou chrupavkou. Všetky tieto problémy sa dajú artroskopicky ošetriť.

Vykĺbené rameno
Okrem kolena sa pomocou artroskopie ošetruje aj ramenný kĺb a členok, menej často lakeť či zápästie. Rameno je kĺb s najväčším rozsahom pohybu v ľudskom tele, a preto je po vykĺbení náchylný k nestabilite. Najčastejším úrazom je jeho úplné alebo čiastočné vykĺbenie, ale aj poškodenie dôležitých vnútrokĺbových štruktúr ako je rotátorová manžeta, šľacha bicepsu či chrupavkovitý okraj kĺbu. Prejavuje sa bolesťou a zníženou pohyblivosťou ramena. V takých prípadoch treba vyhľadať ortopéda alebo traumatológa. Takmer všetky poškodenia ramenného kĺbu sa dajú ošetriť artroskopiou.

Podvrtnutý členok
Kto môže povedať, že pri chôdzi ešte nikdy zle nestúpil, či nemal podvrtnutý členok? Úplne banálny úraz však niekedy môže končiť aj vážnejším narušením členkového kĺbu. Pokiaľ bolesti po úraze pretrvajú dlhšiu dobu, váš členok je opuchnutý a nemôžte dostúpiť na nohu, treba sa vybrať za ortopédom. Ak lekár zistí, že máte poranenú chrupavku, kosť alebo mäkké tkanivá, môže vás zdanlivo neškodný úraz doviesť až k artroskopickej operácií.

Výhody artroskopie pre pacienta
·    malá operačná rana
·    možnosť prezretia takmer celého kĺbu
·    menšie poškodenie zdravých tkanív
·    menšia pooperačná bolesť
·    menšie riziko infekcie
·    rýchlejšie hojenie a rehabilitácia
·    realizácia v rámci jednodňovej chirurgie


(tot)

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 12:19