StoryEditor

Oko - okno do ľudského zdravia?

10.06.2011, 13:22
Autor:
(dia)(dia)
Diagnostiku pohľadom na dúhovku oka, tzv. iridológiu, súčasní vedeckí lekári považujú za úplne scestnú a pavedeckú metódu. Nedávny výskum austrálskych neurológov však dokázal, že prinajmenšom v prípade stanovenia miery poškodenia nervov v dôsledku cukrovky môže byť pohľad do oka nápomocný.

Stanovovanie diagnózy pohľadom na dúhovku oka, tzv. iridológia, je medzi súčasnými vedeckými lekármi považované za úplne scestnú a pavedeckú metódu. Nedávny výskum austrálskych neurológov však dokázal, že prinajmenšom v prípade stanovovania miery poškodenia nervov v dôsledku cukrovky môže byť pohľad do oka skutočne efektívne nápomocný.

Jedným z dôsledkov cukrovky je i postupná degenerácia nervového tkaniva, spôsobená zlým zásobovaním kyslíkom. Postihnutý tak postupne stráca citlivosť a v nejednom prípade padne aj fatálny verdikt: amputácia. Včasná diagnóza by v tomto prípade mohla radu pacientov zachrániť nohu či ruku. Vedci pod vedením Nathana Efrona z Queenslandskej technologickej univerzity v Brisbane nedávno predstúpili pred odbornú verejnosť s objavom novej, doposiaľ neznámej metódy, ako degeneráciu nervov včas odhaliť. Vedci využili vedomosť, že jednou z najhustejšie inervovaných tkanív ľudského tela je očná rohovka. Aj tá najslabšia degenerácia nervov by sa teda na nej mala prejaviť. Očná rohovka má ako diagnostické kritérium ďalšie výhody: je ľahko prístupná a je možné ju priamo pozorovať prostredníctvom mikroskopu. Jedna vec však tejto metóde stojí v ceste. Vedci doposiaľ nezistili, že by degenerácii v dôsledku cukrovky podliehali aj tzv. kraniálne nervy, ktoré inervujú oblasť hlavy. Starostlivé porovnávanie obrovského množstva snímkov však ukázalo, že oko sa oknom do ľudského zdravia skutočne môže stať. Nové metóda bude však musieť prejsť ešte množstvom klinických testov.

zdroj: www.21stoleti.cz

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
19. apríl 2024 17:09