StoryEditor

Nepríjemné komáre

10.07.2009, 07:46
Autor:
(dia)(dia)
„Sú to komáre, nik ich nemá rád, majú poháre plné krvi. V noci prišli k nám, v noci prišli k nám, mám strach, nechcem byť prvý“, spieva sa v hite skupiny O.B.D. Text piesne presne vystihuje pocity každého z nás už len pri pomyslení na ten nepríjemne bzučiaci hmyz.

„Sú to komáre, nik ich nemá rád, majú poháre plné krvi. V noci prišli k nám, v noci prišli k nám, mám strach, nechcem byť prvý“, spieva sa v hite skupiny O.B.D. Text piesne presne vystihuje pocity každého z nás už len pri pomyslení na ten nepríjemne bzučiaci hmyz.

Každý z vás, hlavne počas teplých dní, nocí či pri vode okamžite spozná ten ich piskľavý zvuk. Buď vás chce dotieravec len poobťažovať a znepríjemniť vám chvíle na vašej terase alebo sa samička komára snaží zaútočiť a nájsť si vhodné miestečko, kde by si vychutnala vašu krv. Tú totiž potrebuje na to, aby mala dostatok bielkovín na tvorbu vajíčok. Akonáhle si sadne, použije ústne orgány na to, aby vám mohla prebodnúť kožu a vychutnať si tekutú potravu. Začne cicať a lízať a svojimi slinami zároveň produkuje látku, ktorá zabraňuje zrážaniu krvi. Práve táto substancia vyvoláva aj svrbenie a opuchnutie. Ak vaše telo zdobí desiatka štípancov, patríte zrejme medzi obľúbencov komárov. Zamysleli ste sa ale, prečo ste ich obeťou len vy a váš manžel či dcéra nie? Pozor, sladká krv, ako si to väčšina ľudí odôvodňuje, v tom s určitosťou nebude.

Odhaľujú záhadu

Britskí aj americkí vedci sa snažia odhaliť túto záhadu a svetu ponúkajú niekoľko teórií. Žiadna z nich však nie je stopercentná a niektoré už dávno zavrhli. Podľa prvej teórie sú obeťami nepríjemných útočníkov častejšie ženy ako muži. Prečo? Lebo komáre vraj pravdepodobne odpudzuje silná vôňa ľudského potu. Vedci tvrdia, že muži sa umývajú menej často a sú „aromatickejší“ ako ženy, a práve preto ženy priťahujú väčšiu pozornosť komárov. Avšak toto jednoduché tvrdenie rýchlo zavrhli s tým, že predsa niektorí muži sú napádaní „bodavcami“ častejšie ako ženy.

Ženy ako terče

Výskumníci v druhej teórii prišli k záveru, že komáre preferujú ľudí s tenšou kožou. Ženy všeobecne majú tenšiu pokožku ako muži, nežné pohlavie tak zostalo opäť v nevýhode. Avšak aj táto teória sa ukázala časom ako nepravdivá. Podobne dopadla aj tretia, podľa ktorej ženské telo produkuje hormóny, ktoré sú pre komáre atraktívne. Dokonca v období menštruácie a ovulácie sú vraj ženy pre ne ešte lákavejšie. Toto tvrdenie však takisto zatiaľ nikto nedokázal.

Vôňa tela a kozmetika

Iný pohľad na vec priniesol Dr. Randolph Morgan zo Cincinnati Zoo (USA), ktorý za sústavným napádaním dobiedzajúceho hmyzu vidí rôzne substancie v kozmetických prípravkoch, napríklad vo voňavkách, mydlách, mejkapoch či deodorantoch. Podľa americkej spoločnosti zaoberajúcou sa komármi existuje viac ako 400 takýchto substancií, ktoré pôsobia na komáre doslova ako magnety. Niektoré z nich produkuje naše telo, iné sú z okolia, hovoria experti. Študent James Logan spolu s profesorom Jennym Morduom z univerzity v Aberdeene dokonca testovali, ako reagujú komáre na vôňu vybraných dobrovoľníkov. Prišli na to, že časť z nich priťahovala hmyz vo väčšej miere, to znamená, že vylučovala iné chemické signály ako druhá skupina. Tím iných vedcov, ktorí tvrdia, že neatraktívne osoby pre komáre majú nedostatok príťažlivých substancií, svoju teóriu zatiaľ stále len testujú na svojich dobrovoľníkoch.

Viete, že...

po Slovensku si poletuje 48 druhov komárov? Najznámejšie z nich sú tri rody – Culex, Aedes a dokonca u nás nájdete aj Anophelesa, známeho tým, že v tropických krajinách prenáša maláriu. Tejto choroby sa však v našich končinách báť nemusíte.

Fakty o komároch

● Samičky komára útočného sú kvôli krvi ochotné preletieť aj 10 kilometrov.

● Ľudskú krv môžu zacítiť aj zo vzdialenosti 50 kilometrov.

● Komáre prenášajú smrteľné choroby, napríklad maláriu, dengue a ďalšie. Za jeden rok zomiera na maláriu najmenej milión ľudí na celom svete.

● Komáre neprenášajú HIV. Vírus v nich neprežije.

● Komárie samičky potrebujú krv na tvorbu proteínu, z ktorého vznikajú ich vajíčka. Mužskí zástupcovia vajíčka netvoria, takže nepotrebujú krv a tým pádom neštípu.

● To, či komáre štípu alebo neštípu, závisí aj od hodnoty vonkajšej teploty. Niektoré druhy dobiedzajú aj vtedy, keď je chladno. Podľa entomológa Dr. Liesliho Saul-Gerschenza jeden z viac ako 3000 druhov na celom svete priťahuje ľudská krv, keď je teplota vonku pod 15 °C.

(ivk)

01 - Modified: 2018-08-02 08:57:55 - Feat.: - Title: Čo by mal vedieť diabetik, keď prichádzajú teplé dni 02 - Modified: 2015-08-03 18:49:21 - Feat.: - Title: Potením organizmus stráca veľké množstvo tekutín a živín. Takto ich do tela dostanete späť 03 - Modified: 2015-07-16 22:23:01 - Feat.: - Title: Dôležité zásady, ako predísť kvasinkovej infekcii 04 - Modified: 2015-07-06 22:22:01 - Feat.: - Title: Ako je to s potením, slnením a s dia pomôckami 05 - Modified: 2015-07-06 16:56:58 - Feat.: - Title: Príprava týchto jedál vám nezaberie viac ako 15 minút
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 15:04