Sú cukry príčinou chorôb? Sú zodpovedné za cukrovku, ochorenia srdca a zvýšenú telesnú hmotnosť? Na tieto otázky sa pokúšajú odpovedať vedci a odborníci, uskutočňujú výskumy, ktoré však neprinášajú jednoznačné odpovede. V roku 2010 bola väčšina nutričných odborníkov presvedčená o škodlivosti cukru a odporúčala ich obmedzovanie. Neskôr ale zistili, že telesná hmotnosť a prípadné choroby súvisia skôr s celkovým stravovaním. Pozornosť by sme mali venovať najmä príjmu kalórií, ich zvýšený počet totiž telo nedokáže spotrebovať a práve to vedie k zvýšeniu hmotnosti. Podľa odborníkov optimálnu váhu dosiahneme správnym pomerom prijatých kalórií a dostatočnou fyzickou aktivitou. Strava by mala obsahovať optimálny pomer tukov, sacharidov a bielkovín. Pri výpočte celkového príjmu kalórií je však dôležité spočítať nielen príjem z jedla, ale aj z nápojov, ktoré počas dňa prijímame. Aj keď doteraz neexistujú jasné dôkazy o tom, že by vysoký príjem cukrov hral pri vzniku obezity väčší význam než tuky, istá skupina ľudí by však ich príjem mala prísne regulovať. Ide o diabetikov, ktorých organizmus nedokáže správne regulovať hladinu cukru v krvi. To ale neznamená, že príčinou diabetu je príjem sacharidov, príčina vzniku tohto ochorenia doteraz nie je známa, vo väčšine prípadov sa však uvádza genetický vplyv a vplyv prostredia, v ktorom sa človek pohybuje.
Foto: fotolia.com
(red.)