StoryEditor

Mladí futbalisti s diabetom odlietajú na Junior Cup Diabetes

23.08.2012, 12:07
Autor:
(dia)(dia)
Diabetes 1. typu nie je prekážkou športu. Potvrdzuje to aj účasť slovenského tímu na medzinárodnom turnaji Junior Cup Diabetes – neoficiálnych majstrovstvách sveta vo futbale mladých diabetikov (8-12 rokov).

Diabetes 1. typu nie je prekážkou športu. Potvrdzuje to aj účasť slovenského tímu na medzinárodnom turnaji Junior Cup Diabetes – neoficiálnych majstrovstvách sveta vo futbale mladých diabetikov (8-12 rokov). Príprava na turnaj, kde budú mladí Slováci obhajovať medailové pozície z posledných troch ročníkov, vyvrcholila spoločným tréningom so Slovanom Bratislava.

 

Slovensko je pravidelným účastníkom Junior Cup Diabetes a historicky patrí medzi najúspešnejšie krajiny s kompletnou medailovou zbierkou, ktorej kraľuje zlatá medaila z roku 2010 po finálovom víťazstve nad Veľkou Britániou. Tohtoročný 6. ročník Junior Cup Diabetes sa uskutoční v dňoch 24. – 26. augusta na Olympijskom štadióne v Lausanne vo Švajčiarsku za účasti 12 tímov z celého sveta. Oficiálnou tvárou a veľvyslancom turnaja je bývalý francúzsky futbalový reprezentant a majster sveta z roku 1998 Christian Karembeu.

Slovan podal pomocnú ruku

Slovensko bude na turnaji reprezentovať 11 chlapcov vo veku 8-12 rokov, ktorí prešli dvojkolovým výberom. Príprava vyvrcholila spoločným tréningom so Slovanom Bratislava. „Vidieť a mať možnosť trénovať s hráčmi ako Šebo alebo Žofčák je pre chlapcov ohromnou motiváciou, nielen pre samotný turnaj, ale aj do života,“ hovorí Marcel Putiška, tréner slovenského tímu mladých diabetikov a dodáva „Ďakujem Slovanu, že umožnil chlapcom tento zážitok pred odletom na šampionát“.

Nadšeným futbalistom vo veku 8-12 rokov tak dávali posledné rady pred dôležitými zápasmi tréner Samuel Slovák, kapitán Igor Žofčák, Filip Šebo a odchovanci Slovana Lukáš Pauschek a Karol Meszároš. „Teší nás, že Slovan Bratislava môže byť súčasťou takejto akcie. Potvrdzuje to schopnosť futbalu spájať ľudí pre dobrú vec. Futbal je fenomén, ktorý je viac ako len hra a Slovan je a naďalej chce byť fenoménom, ktorý je viac ako len klub. Želáme chlapcom, aby im futbal pomohol povzniesť sa nad chorobu a podporil ich pozitívne myslenie,“ hovorí Stanislav Kramarič, projektový manažér ŠK Slovan Bratislava.

Športovať sa dá aj s diabetom

Mnoho rokov pretrvával názor, že deti s diabetom nemôžu športovať. Dnes vieme, že diabetes mellitus nebráni ľuďom žiť aktívny život a robiť všetko, čo robili predtým, než im bol diagnostikovaný diabetes. „Je dôležité, aby deti pochopili, že diabetes nie je hendikep a rodičia by mali mladých diabetikov v tomto názore plne podporovať“, hovorí MUDr. Ľubomír Barák, CSc., z Detského diabetologického centra SR.

Diabetes mellitus 1. typu je autoimúnne ochorenie, pri ktorom dochádza k deštrukcii inzulín produkujúcich beta-buniek pankreasu. "Pacienti, ktorí trpia diabetom 1. typu sú doživotne odkázaní na terapiu inzulínom, ktorý si aplikujú buď inzulínovým perom alebo inzulínovou pumpou," vysvetľuje doktor Barák.

O Junior Cup Diabetes

Junior Cup Diabetes organizuje od roku 2007 spoločnosť Medtronic, svetový líder vo vývoji zdravotníckych technológií na riadenie diabetu, v spolupráci s viacerými medzinárodnými partnermi, ktorí túto iniciatívu podporujú. Podporovateľom turnaja Junior Cup Diabetes je aj Medzinárodný diabetologický zväz (IDF). Cieľom turnaja je ponúknuť mladým diabetikom a ich rodičom jedinečnú príležitosť naučiť sa lepšie zvládať diabetes a zdieľať skúsenosti s priateľmi, zatiaľ čo si budú užívať zábavu pri hraní futbalu. „Sme veľmi hrdí, že môžeme organizovať takúto akciu, ktorá pomôže zabudnúť deťom s diabetom na každodenné útrapy spojené s týmto ochorením. Vďaka patrí všetkým hráčom, ktorí našli v sebe dosť energie a odvahy, aby sa tohto športového zápolenia zúčastnili," povedal Ing. Pavol Lepey, vedúci slovenskej pobočky medzinárodnej spoločnosti Medtronic, ktorá je hlavným organizátorom podujatia.

Tím Slovenska pre turnaj Junior Cup Diabetes

Realizačný tím

Marcel Putiška – tréner tímu

MUDr. Ĺubomír Barák – lekársky dozor, Detské diabetologické centrum SR

Hráči (8-12 rokov)

Richard Koprda

Adam Kováč

Alexej Putiška

Peter Čonga

Kristián Baricza

Adam Uličný

Sebastián Novák

Andrej Urban

Matúš Muller

Branislav Koza

Samuel Ivanko

Autor: Branislav Janík

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 16:50