StoryEditor

Prejedanie mení aktivitu génov

01.01.2013, 04:00
Autor:
(dia)(dia)
Sviatky spojené s koncom roka znamenajú pre mnoho ľudí vybočenie z bežnej stravovacej rutiny. Inými slovami, pri jedle radi „zhrešíme“. Takéto jednorazové a pre telo nečakané udalosti však majú na organizmus väčší vplyv, než sa zdá.
Sviatky spojené s koncom roka znamenajú pre mnoho ľudí vybočenie z bežnej stravovacej rutiny. Inými slovami, pri jedle radi „zhrešíme“. Takéto jednorazové a pre telo nečakané udalosti však majú na organizmus väčší vplyv, než to vyzerá. Vedci z univerzity v San Franciscu nedávno prišli s popisom narušenia aktivity dôležitých metabolických génov na molekulárnej úrovni.

Súbor génov a ich produktov, nazývaný po anglicky „food flock“, teda niečo ako „jedlová partička“, hrá dôležitú úlohu pri regulácii metabolických procesov v tele. Tento systém je však možné do istej miery destabilizovať, napríklad únavou z preletu časových pásiem (tzv. jet lag) či narušením pre prácu v noci. Food flock má teda jasnú súvislosť s vnútornými hodinami človeka, teda súborom génov a ich produktov, ktoré určujú tzv. cirkadiánne rytmy*.

Vedcom pod vedením Luisa J. Ptáčka z univerzity v San Franciscu sa podarilo ukázať, že kľúčovú úlohu v tomto procese zohráva tzv. gama izotyp proteín kinasy C (PKCγ). Tento objav môže mať významné dôsledky pre pochopenie vzniku metabolických problémov, ktorých dôsledkom je napr. cukrovka (diabetes mellitus) či obezita.

* Cirkadiánny rytmus je biologický rytmus s periódou dlhou približne 20 – 28 hodín. V rámci tejto periódy je naše telo ovplyvňované množstvom denného svetla, ktorého pokles vyvolá zvýšenie hladiny melatonínu, uľahčujúceho spánok. Súčasný životný štýl však zachovaniu cirkadiánneho rytmu nepraje.


Zdroj: 21stoleti.cz
Foto: fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 11:15