StoryEditor

Mykózu nechtov môžete chytiť aj v aquaparku

02.06.2015, 00:39
Autor:
(dia)(dia)
Spoločné priestory sú miestom, odkiaľ si môžete odniesť napríklad aj mykózu nechtov.

Čo je mykóza nechtov?

Choroby nechtov sa označujú ako mykózy, alebo hubové ochorenia nechtov. Ide o infekčné postihnutia nechtov patogénnymi hubami (nie všetky huby sú zlé a nebezpečné). Z toho drvivá väčšina sú vláknité huby alebo dermatofyty, ktoré infikujú nechty asi v 75 až 85 % prípadov, menej často sa vyskytujú vláknité huby čiže kvasinky, alebo kvasinkám podobné huby (asi 10 % postihnutia nechtov) a len vo veľmi malom podiele môžu nechty postihnúť plesne.

 

Mykóza sa v počiatočnom štádiu prejavuje žltobielym sfarbením nechtu na jeho voľnom okraji. Postupne naberá rozličné odtiene žltej, žltohnedej až tmavej hnedej, necht sa drobí a zhrubne až na niekoľko milimetrov. To všetko sú známky, že necht nerastie zdravý a nie je v poriadku. Infekcia sa šíri od voľného okraja smerom k lôžku. Keď si niečo také všimnete, navštívte kožného lekára. „Tento hendikep je odstrániteľný a stojí za to s ním trošku zabojovať. Neliečená mykóza môže byť vstupnou bránou pre ďalšie závažné bakteriálne postihnutia kože a hlbších častí podkožia,“ varuje dermatovenerologička MUDr. Katarína Poláková, PhD.

 

Choroba ako každá iná

Ľudia mykózu nechtov podceňujú a často si hovoria, že je to maličkosť. Áno, ochorenie nechtov nikoho neohrozuje na živote, ale veľmi významne môže zhoršiť jeho kvalitu. Potvrdila to aj K. Poláková. „Mnohí sa za toto ochorenie hanbia, sú presvedčení, že kedysi im padla tehla na necht, niekto im stúpil v autobuse na prst ihličkovým podpätkom a odvtedy majú necht zhrubnutý. Zranenie nechta môže byť štartovacím momentom na ľahšie rozšírenie infekcie, ale veľmi veľa ľudí mykózu nevníma ako chorobu. Treba si však všímať akúkoľvek farebnú zmenu nechta.“

 

Mykózou nechtov sa človek môže nakaziť priamo, teda kontaktom s chorou osobou, zvieraťom alebo z pôdy. Niektoré druhy húb sa totiž vyskytujú a prežívajú aj v pôde. Nákaza sa však môže na človeka preniesť aj nepriamo - sprostredkovane, napr. uterákom, prípadne stačí, keď stúpite na dlážku v sprchárni podnikov, solárií, fitnes centier, na plavárni, v bazéne či v jeho okolí, pedikérskych salónoch, spoločných priestoroch v telocvičniach. Všade na týchto miestach zostávajú po ľuďoch s mykózou úlomky nechtov, šupinky kože, prilepia sa na vlhkú pokožku a hubová infekcia sa môže ideálne šíriť a množiť. Huby totiž milujú vlhko, teplo a tmu.

 

Kto je ohrozený?

Ochorieť môže každý, ale skôr sa tento problém týka dospelých než detí. Existujú viac ohrozené skupiny ľudí. Ide o jednotlivcov so zníženou obranyschopnosťou organizmu, kam patria pacienti dlhodobo odkázaní na liečbu antibiotikami, cytostatikami, kortikosteroidmi, onkologickými či imunosupresívnymi liekmi, ale aj diabetici a ľudia s ochoreniami ciev na dolných končatinách. Výnimkou nie sú ani ľudia s kostnokĺbnymi deformitami, ako sú vybočené palce, tzv. haluxy alebo kladivkovité prsty. Pri týchto poruchách sú zvyčajne prsty poprepletané, skrížené a tým, že k sebe tesne naliehajú, vytvára sa vlhká mikroklíma a infekcia sa môže ľahko šíriť. S vyšším vekom sa spája vyšší výskyt mykóz. Za zmienku stojí aj údaj z agentúrnej správy, že mykózou chodidiel nôh a medziprstových priestorov trpí až štvrtina slovenskej populácie.

 

Liečte sa

Nemusíte sa báť, že neesteticky zhrubnutých nechtov sa už nezbavíte. Ak sa rozhodnete navštíviť lekára, ste na dobrej ceste. Mykóza sa dá liečiť. Liečbe predchádza mikroskopické a kultivačné vyšetrenie nechta a podnechtovej drte. Keď sa potvrdí patogénna huba a lekár skonštatuje, že je postihnutých viac ako 50 % povrchu nechta na prvom palci, nasadí liečbu tabletkami.

Lokálna liečba, teda antimykotické roztoky, spreje, krémy či antimykotické laky pri rozsiahlejšej mykóze nestačia, ale v kombinácii s tabletkami majú tieto preparáty vysokú účinnosť a pacientovi postupne opäť vyrastie zdravý necht. To však ešte stále neznamená, že mykóza sa nezopakuje.

 

Dezinfikujte

Pacient je po ukončení tabletkovej liečby chránený ešte 6 mesiacov, pretože účinná hladina lieku zostáva v nechtovej platničke, ale potom existuje opäť riziko nákazy či už autoinfekciou z vlastných topánok a ponožiek, alebo iným kmeňom v spoločných priestoroch. Ako sa jej vyhnúť? Dezinfekciou vlastnej obuvi a ponožiek dezinfekčnými roztokmi. Tie sa striekajú do topánok a dajú sa v nich vyprať ponožky či pančuchy. „Zvyšky húb totiž prežívajú aj v extrémnych podmienkach a v topánke sú schopné žiť aj dva roky. Nestačí sa teda len preliečiť, dôležitá je aj dezinfekcia,“ konštatuje K. Poláková.

 

Nechoďte bosí

Prevenciou pred nechtovými mykózami je dodržiavanie vysokého hygienického štandardu. Prevádzkovatelia plavární, fitnes centier či solárií by mali priestory v pravidelných intervaloch dezinfikovať. Ak si nie ste istí, či je tomu tak, je lepšie vsadiť na vlastnú individuálnu prevenciu. „Vhodná je umelá alebo gumená obuv či šľapky. Dôležité je nechodiť bosými nohami. Priamo v bazéne je riziko menšie, ale práve stúpením na vlhkú, hubou kontaminovanú dlážku sa riziko nákazy zvyšuje,“ upozorňuje K. Poláková.

Zo strachu pred mykózou nechtov sa určite nemusíte vyhýbať aquaparkom a bazénom. Organizmus zdravého človeka je prirodzene odolný a tým pádom je chránený nielen pred mykózami nechtov, ale aj inými mykózami, ktoré číhajú v teplej vode. Dôležité je po pobyte na plavárni či v saune dodržať zopár jednoduchých pravidiel:

-nechoďte v okolí bazéna a v spoločných priestoroch bosí,
- dôkladne sa osprchujte,

- starostlivo si osušte medziprstové priestory,

- sledujte, ako vyzerajú vaše nechty a keď sa objaví nejaké zmena, vyberte sa za lekárom.

 
(Ne)nápadné fliačiky

Mnoho ľudí sa nevyhne ani povrchovým mykotickým infekciám kože. Hovorí sa, že každý človek sa aspoň raz za svoj život stretne s povrchovou mykózou. U niekoho je to len akútny, jednorázový, riešiteľný a liečiteľný problém, ale niekto môže mať chronické problémy, najmä pokiaľ takéto ochorenie nelieči. „Mykózy na koži sú rozličné. Lipofilné kvasinky sa dokázali pri pityriasis versicolor. Ide o najpovrchovejšie mykotické ochorenie kože, ktoré môže byť veľmi rozsiahle. Veľmi často sa vyskytuje na hrudníku i na chrbte v podobe ružovo-hnedastých fliačikov s jemným olupovaním. Na tento typ mykózy sú často náchylní športovci alebo ľudia, ktorí sa viac potia, čiže obézni. Je to teda choroba, s ktorou sa môžu stretnúť aj diabetici. Lieči sa len lokálnou liečbou, náš trh ponúka široký sortiment antimykotík. Novou účinnou molekulou je flutrimazol, ktorý sa dá aplikovať vo forme krému alebo telového či vlasového šampónu. Výhodou je protizápalový efekt, lebo mykóza je spojená aj so zápalom, svrbením a nepríjemnými subjektívnymi pocitmi,“ vysvetľuje K. Poláková.

 

Vek nerozhoduje

Na rozdiel od nechtových mykóz nemožno jednoznačne povedať, že povrchové mykózy sa viac prejavujú u ľudí s oslabenou imunitou a staršej populácie. Často sa s ňou potýkajú aj mladí ľudia. Zo skupiny ohrozených nie sú vyčlenené ani deti. Môže totiž vzniknúť mikroepidémia v rámci rodiny. Otec nakazí mamičku a nakazí sa aj dieťa. Stačí, že si omylom zamenia uterák. Ide o nepriamy, sprostredkovaný prenos infekcie, ale stáva sa to pomerne často.

Vo všeobecnosti nie sú deti až také vnímavé na mykózy, s výnimkou malých detičiek, ktoré nosia plienky. Tzv. plienková dermatitída, ľudovo známa ako „žaba“ je výsledkom kombinácie močom podráždenej pokožky a premnoženia kvasiniek. Je to nepríjemná dermatóza spôsobená kvasinkovými hubami, čiže zase sme pri mykóze. Do puberty nie sú deti na mykotické ochorenie až natoľko náchylné, ale s jej nástupom sa funkciou hormónov aktivujú pachové, potné, mazové žľazy a mladí sú na mykózu vnímavejší. „Aj v prípade kožných mykóz platí, že povrch kože si treba kontrolovať a pri prvých zmenách vyhľadať odborníka,“ prízvukuje K. Poláková.

(jk)

01 - Modified: 2007-06-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nová trasa ropovodu
01 - Modified: 2024-03-25 13:53:56 - Feat.: - Title: Chrípka dokáže ohroziť na živote 02 - Modified: 2023-08-23 12:07:55 - Feat.: - Title: Na preventívky treba dostať vysokorizikové osoby, hovorí Goncalvesová 03 - Modified: 2023-10-19 06:11:37 - Feat.: - Title: Cukrovka a ochorenia srdca. Dá sa im predísť! 04 - Modified: 2023-02-06 11:17:39 - Feat.: - Title: Riziko vzniku rakoviny možno znížiť zdravým životným štýlom 05 - Modified: 2023-02-06 10:46:38 - Feat.: - Title: Nepodceňujte prevenciu! Vyzýva ľudí Národný onkologický inštitút.
menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 02:10