StoryEditor

Bezplatné poradenstvo v oblasti zdravia

23.02.2012, 22:30
Autor:
(dia)(dia)
Novú Poradňu zdravia otvorilo 21. februára 2012 bratislavské Staré Mesto na Kýčerského ulici číslo 8. V spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava tam bude bezplatne poskytovať odborné poradenstvo, ako si upevniť zdravie, predísť chronickým tzv. civilizačným ochoreniam.

Novú Poradňu zdravia otvorilo 21. februára 2012 bratislavské Staré Mesto na Kýčerského ulici číslo 8. V spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava tam bude bezplatne poskytovať odborné poradenstvo, ako si upevniť zdravie, predísť chronickým tzv. civilizačným ochoreniam, prestať fajčiť alebo predísť psychickým poruchám.

"Máme rôzne metodiky na odvykanie od fajčenia, čo je teraz módna záležitosť. S tým úzko súvisí aj psychické zdravie. Chceme v tomto dosiahnuť pozitívne výsledky," zdôvodnil Jozef Prokop z RÚVZ, ktorý bude každú stredu od 8. do 14. h viesť poradňu.

V rovnakom čase ale v piatky sa bude venovať záujemcom jeho kolegyňa Alžbeta Béderová. Somatometrickými, diabetickými a inými vyšetreniami zistí ich zdravotný rizikový index a v rámci prevencie individuálne poradí klientovi zdravú výživu. Po následnej kontrole zistí zmeny a v prípade potreby odporučí odbornú lekársku starostlivosť. "Toto je tretia poradňa v Bratislave a prvá v centre mesta. V okolí je veľa inštitúcií, ktorých zamestnanci sa tu môžu zastaviť. V prípade záujmu môžeme s prístrojmi zájsť do organizácií," povedala Béderová.

Podľa hlavného hygienika SR Gabriela Šimka takéto preventívne aktivity majú veľký význam nielen pre seniorov, ktorí si môžu predĺžiť a spríjemniť starobu, ale má to aj priaznivý ekonomický efekt pre štát. Radosť z ďalšej novej služby pre občanov vyjadrila i staromestská starostka Tatiana Rosová. Nielen preto, že sa fajčiari môžu zbaviť tohto zlozvyku, ale aj naučiť sa zdravo žiť.
 

Zdroj: TASR

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
18. apríl 2024 10:10