StoryEditor

Vejáriky na nohách

22.01.2014, 22:45
Autor:
(dia)(dia)
Mať dokonalé nohy bez jazvičiek, pomarančovej kôry či žilových vejárikov je snom nejednej ženy. Nie každá má to šťastie, pokiaľ ale ide len o chybičku krásy, nemusíte sa trápiť. Drobné rozšírené žily už však môžu byť prejavom chronického žilového ochorenia a v tom prípade by ste sa mali zveriť do rúk lekára.
Mať dokonalé nohy bez jazvičiek, pomarančovej kôry či žilových vejárikov je snom nejednej ženy. Nie každá má to šťastie, pokiaľ ale ide len o chybičku krásy, nemusíte sa trápiť. Drobné rozšírené žily už však môžu byť prejavom chronického žilového ochorenia a v tom prípade by ste sa mali zveriť do rúk lekára.

To isté platí aj o mužoch, ktorých však toto ochorenie postihuje len asi v 25 %, zatiaľ čo ženy až v 50 %. „Uvažuje sa o možnom vplyve ženských pohlavných hormónov,“ hovorí internistka a angiologička MUDr. Katarína Dostálová z angiologickej ambulancie Nemocnice akad. L. Dérera Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.
Kŕčové žily alebo varixy ako možný prejav chronického žilového ochorenia majú rôzne stupne. Buď sú drobné s výbežkami v tvare metličky so šírkou do 1 mm, sieťové žily široké 1 – 3 mm, alebo kľukaté a vakovito rozšírené s priemerom viac ako 3 mm. „Samotný priemer rozšírených žíl však ešte nerozhoduje o ich potenciálnom nebezpečenstve. Napríklad metličkovité žily v oblasti členku sú nebezpečnejšie pre vznik vredu predkolenia,“ opisuje MUDr. K. Dostálová.

Fungujú ako záklopky
Prekonali ste trombózu hlbokého žilového systému? Ak áno, máte zvýšené riziko vzniku chronického žilového ochorenia. Vyššiu pravdepodobnosť majú aj tí z vás, ktorí máte slabú žilovú stenu, poškodenú vnútornú výstelku žilovej steny a žilových chlopní. „O existencii žilových chlopní ľudia takmer vôbec nevedia. Sú to dvojcípe výchlipky žilovej steny fungujúce ako záklopky a sú súčasťou systému, ktorý zabraňuje v žilách spätnému toku krvi a jeho riadnemu odtoku smerom k srdcu. Najdôležitejším mechanizmom, ktorý zabezpečuje riadny návrat žilovej krvi smerom k srdcu, je svalová pumpa lýtkových svalov,“ vysvetľuje angiologička.
Negatívnu rolu pri vzniku varixov však zohrávajú aj biele krvinky a zápalové zmeny v oblasti cievnej steny. Ako hovorí lekárka, zvýšená priepustnosť cievnej steny vedie k vzniku opuchu. Cievnou stenou potom prenikajú okrem iných súčastí krvi aj červené krvinky, po rozpade ktorých zostáva charakteristické sfarbenie kože. „Podkožie sa stáva tuhšie, vzniká tzv. lipodermatoskleróza. Koža je horšie vyživovaná a zásobovaná kyslíkom. Jej schopnosť odolávať bežným aj výnimočným poškodeniam je zhoršená. Rany na nej ľahšie vznikajú a ťažšie sa hoja.“

Bludný kruh

Zaujíma vás, čo sa odohráva pod kožou končatín pri tvorbe kŕčových žíl? Podľa MUDr. Dostálovej dochádza k zmenám v štruktúre žilovej steny, stráca sa jej pružnosť a vakovito sa rozširuje. „Je rozšírená až tak, že jej chlopne sa nedokážu uzavrieť a tok krvi sa obráti. Pri zapojení svalovej pumpy sa následne krv vypudzuje nielen žiaducim smerom. Zvyšuje sa tlak v povrchovom žilovom systéme a bludný kruh sa uzatvára.“

Opuch, kŕče, napätie
V prípade, že sa tento proces odohráva aj vo vašom organizme, môže vás naň upozorniť pocit ťažkých nôh, ktorý je pre žilové ochorenie charakteristický. Kontrolujte si nohy a ak spozorujete opuchnuté členky, v noci sa budíte na kŕče alebo vás pokožka svrbí, či v nej cítite napätie, navštívte lekára. Už pri viditeľných kŕčových žilách nie sú výnimkou ani bolesti, ktoré sa šíria práve pozdĺž nich. Takisto môžete postrehnúť, že ťažkosti sú intenzívnejšie v lete, nežnejšie pohlavie sa na ne sťažuje zvyčajne počas menštruácie či pri dlhodobom cestovaní. Podľa lekárky sa však môžu zhoršiť aj pri vysedávaní pred počítačom.

Prečo vznikajú?
„Vznik kŕčových žíl na dolných končatinách súvisí so vzpriameným postojom človeka. Pozoruje sa istá vrodená predispozícia, ku ktorej sa pridávajú aj negatívne vplyvy nesprávneho životného štýlu,“ hovorí MUDr. Dostálová. Ide najmä o:
● dlhodobú statickú záťaž,
● dlhodobé sedenie alebo státie,
● tesné oblečenie, ktoré „škrtí“ a zabraňuje normálnemu toku krvi v žilách,
● obezita, ktorá zvyšuje statickú záťaž a odrádza od riadneho pohybu,
● dlhotrvajúca zápcha spôsobujúca vysoký brušný tlak pri stolici,
● horúce prostredie, ktoré vedie k rozšíreniu žíl.

Dôkladná kontrola
Ak vo svojom zamestnaní strávite viac času na nohách a navyše máte pre časté subjektívne ťažkosti podozrenie, že trpíte ochorením žilového systému, mali by ste ísť na vyšetrenie. Pripravte sa však na to, že sa vás lekár bude pýtať na výskyt žilových ochorení v rodine, či niektorý člen prekonal trombózu alebo iné ochorenia. Potom vám skontroluje kožu a podkožie, rozsah kŕčových žíl, opuchy, hmatom vám zhodnotí aj tepnovú pulzáciu. „Najčastejšie využívame tzv. dopplerovské vyšetrenie, pomocou ktorého hodnotíme prietokové pomery v žilách a tepnách, slúžia aj na meranie členkových tlakov. Významným ultrazvukovým vyšetrením je farebná duplexná sonografia, ktorou posudzujeme prítomnosť alebo neprítomnosť krvných zrazenín a miesta nežiaduceho spätného toku krvi,“ opisuje MUDr. K. Dostálová.

Príznaky nepodceňujte
Opuchy, zmeny na koži, liečbu a zmenu životného štýlu nepodceňujte. V opačnom prípade vám totiž hrozí vznik otvorenej rany na nohe, vredu predkolenia, ktorý je zvlášť nebezpečný, ak ste diabetici. Liečba takejto rany je už sama osebe zdĺhavá a navyše finančne nákladná. Pozor by ste si preto mali dávať už aj pri banálnom zranení, poškriabaní či odrenine, ktoré môžu vyústiť až do nebezpečného vredu. Žilové ochorenie sa môže skomplikovať aj vtedy, keď si poraníte kŕčovú žilu. Podľa angiologičky môže dôjsť ku krvácaniu. Okrem toho sa varixy môžu zapáliť, čo spôsobí vznik krvnej zrazeniny. Takémuto stavu hovoríme varikoflebitída, ktorá sa prejavuje začervenaním, opuchom a bolesťou v mieste varixu, prípadne zvýšenou teplotou. „Nebezpečné je, keď sa varikoflebitída šíri smerom k vyústeniu povrchových žíl do hĺbkového systému, čím vzniká možnosť, že sa časť zrazeniny odtrhne a krvný prúd ju zanesie do pľúcneho riečiska. Ide o pľúcnu embóliu, ktorá môže mať aj smrteľné následky.“

Nervy, tepny a žily
Aj keď priama súvislosť medzi diabetom a žilovým ochorením nie je dokázaná, je dôležité, aby ste ako diabetici akékoľvek ochorenie dolných končatín brali vážne.
V dôsledku diabetu môže dôjsť k postihnutiu periférnych nervov – diabetickej neuropatii, ako aj k postihnutiu tepien – diabetickej angiopatii.
Už len z toho dôvodu si chronické žilové ochorenie v prípade diabetika vyžaduje precízne posúdenie nielen žilového systému, ale aj tepien. Pri kombinácii postihnutia tepien a žíl je potom nevyhnutná starostlivosť mnohých špecialistov.

Zabránia opuchu
Pozitívne je, že kŕčové žily a aj ostatné prejavy chronického žilového ochorenia sa dajú úspešne liečiť. „Samozrejme, aj tu platí, čím včasnejšia liečba, tým väčšia šanca na úspech,“ zdôrazňuje MUDr. K. Dostálová. Počas liečby by ste mali zmeniť životný štýl a užívať lieky, ktoré ovplyvňujú cirkuláciu krvi, zmierňujú edémy a ťažkosti. Bude sa vás týkať tiež tzv. kompresívna liečba, ktorá podľa lekárky spočíva v nakladaní elastických obvínadiel alebo nosení elastických pančúch. Tým zabránite opuchu, vzniku farebných zmien na koži,  nepríjemným subjektívnym ťažkostiam a zmnožovaniu varixov. V prípade, že lekár zhodnotí, aby ste si varixy dali odstrániť, sú dve možnosti. Buď sklerotizácia, pri ktorej vám jemnou ihlou priamo do žily vstreknú chemický roztok, alebo vás ich zbavia chirurgickým zákrokom. Rozšírené žilky dnes ošetrujú viaceré pracoviská využívajúce rôzne metodiky, napríklad laser či intenzívne pulzné svetlo.
Avšak to, ktorá liečba je pre vás tá najlepšia, posúdi lekár s prihliadnutím aj na vaše ostatné ohorenia.

Režimové opatrenia
Zaujíma vás, ako môžete kŕčovým žilám predchádzať? MUDr. Dostálová odporúča:
● Redukujte čo najviac statickú záťaž, vyhýbajte sa dlhému sedeniu a státiu. Ak celú pracovnú dobu presedíte na stoličke, nohy si vykladajte vyššie a urobte si pravidelné prestávky spojené s chôdzou.
● Pravidelne cvičte, najúčinnejšie sú rýchla chôdza, plávanie či bicyklovanie.
● Nenoste tesné a škrtiace oblečenie, bránia totiž riadnej cirkulácii krvi.
● Udržiavajte si optimálnu váhu, predchádzajte obezite.
● Dostatkom tekutín a vlákniny v potrave bojujte proti zápche.
● Vyhýbajte sa dlhému pobytu v horúcom prostredí.
● Predchádzajte drobným úrazom kože.
● Denne natierajte kožu nôh mastným krémom.
● Pravidelne noste kompresívne pančuchy podľa predpisu lekára.
● V prípade, že pocítite ťažobu, napätie, opuchy, farebné zmeny na koži nôh, poraďte sa s lekárom.

(ivk)

Foto: www.fotolia.com

 

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 03:33