StoryEditor

Prevencia proti chrípke

08.02.2012, 22:13
Autor:
(dia)(dia)
Podľa predpokladov epidemiológov stúpa v tomto období počet akútnych respiračných ochorení (ARO) a prípadov chrípky či jej podobných ochorení (CHPO). Najviac postihuje školopovinnú mládež, ale aj malé deti a adolescentov.

Podľa predpokladov epidemiológov stúpa v tomto období počet akútnych respiračných ochorení (ARO) a prípadov chrípky či jej podobných ochorení (CHPO). Najviac postihuje školopovinnú mládež, ale aj malé deti a adolescentov.

"Podľa aktuálnych analýz sa v týchto vekových skupinách, hlavne však medzi deťmi od šesť do 14 rokov, vyskytuje aj najvyšší počet komplikácií, ktoré tieto ochorenia spôsobujú," priblížila hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Podľa vedúcej odboru Hygieny detí a mládeže RÚVZ Kataríny Slotovej chrípka každoročne spôsobí na Slovensku niekoľko tisíc ťažkých komplikácií ako zápal pľúc, prínosových dutín atď. Mnohé si pritom vyžadujú hospitalizáciu a tieto ochorenia môžu mať trvalé zdravotné následky. Každé CHPO by teda mali ľudia vyležať a adekvátne liečiť pod dozorom lekára.

Chrípka je závažné, vírusové, vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré prebieha každoročne v epidémiách najmä v zime a na začiatku jari v chladnom počasí, keď narastá riziko prechladnutia organizmu a ľudia sa viac zdržujú v uzatvorených priestoroch. Pôvodcom ochorenia je chrípkový vírus, ktorý sa nachádza vo veľkom množstve v sekréte dýchacích ciest a vylučuje sa pri rozprávaní, kýchaní atď. Chrípka sa šíri vzduchom a vírus vstupuje do tela dýchacími cestami, ale nakaziť sa možno aj kontaktom s predmetmi kontaminovanými výlučkami z dýchacích ciest a následným dotykom svojich úst alebo nosa. Inkubačná doba je jeden až tri dni.

V epidémiách CHPO býva najvyššia chorobnosť u detí do 15 rokov, preto sú v detských kolektívnych zariadeniach dôležité preventívne opatrenia. Najmä často a účinne vetrať, denne dôsledne odstraňovať vlhkou utierkou s prísadou čistiaceho prostriedku prach, umývať podlahy a ostatné plochy vrátane radiátorov a kľučiek dverí. V čase epidémie CHPO sa odporúča na čistenie použiť aj dezinfekčné prostriedky.

Podľa Slotovej netreba zabúdať ani na dodržiavanie zásad osobnej hygieny detí, zabezpečenie mydla, jednorazových papierových utierok na utieranie rúk či vlastných uterákov. Deti je potrebné naučiť pravidelne si umývať ruky mydlom a vodou minimálne 20 sekúnd po znečistení. V školských zariadeniach musí dbať na dodržiavanie zásad osobnej hygieny aj personál, ktorý kontroluje, aby do detských a školských kolektívnych zariadení dochádzali len zdravé deti a personál. Aj počas lokálnej epidémie je nutné obmedzovať nadmerný styk detí aj cez bežné vyučovanie a neorganizovať a nezúčastňovať sa podujatí, kde je väčšia koncentrácia osôb.

"Svoju úlohu v prevencii proti chrípkovým ochoreniam majú i rodičia. Či je to výchova detí v súlade so zásadami osobnej hygieny, k správnej životospráve, k správnemu obliekaniu, k dostatočnej pohybovej aktivite na čerstvom vzduchu či otužovaniu, napríklad pri sprchovaní striedavo teplou a studenou vodou. Netreba zabúdať na dostatok spánku či pitie dostatočného množstva tekutín," uzavrela Slotová.

Zdroj: TASR

Foto: www.fotolia.com

menuLevel = 2, menuRoute = dia/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
26. apríl 2024 23:35